Goedmaakseks

goedmaakseks

Goedmaakseks; de één zegt er onwijs van te houden, de ander vindt dat zoiets simpelweg niet bestaat. Hoe komt dit? En wat is goedmaakseks nou precies, kan het ook echt een ruzie oplossen? In onderstaande video geeft seksuoloog en relatietherapeut drs. Nynke Nijman meer inzicht in het principe goedmaakseks.

Goedmaakseks na een ruzie

De één is er onwijs bedreven in, terwijl de ander zich er geen voorstelling bij kan maken: goedmaakseks. Het idee dat je na een ruzie heerlijke seks kan hebben waarin je weer nader tot elkaar komt, terwijl je in je ruzie juist net een afstand hebt gecreëerd. Niet iedereen kan goed ruzie maken. Sommigen zijn juist wel goed in ruzie maken: ze kunnen ruzie maken, zonder dat dit ten koste gaat van de relatie of dat ze hun liefde in twijfel trekken.

Waarom doen we aan goedmaakseks?

Het interessante van goedmaakseks is dat het vaak wordt geassocieerd met passie en lust, alsof je tijdens de ruzie de ander met andere ogen kan bekijken en dit een intens verlangen kan opwekken. En wellicht is dit voor een deel van de goedmaakseks fans ook zo: de ruzie verbreekt jullie routine, je voelt van alles, uit van alles naar elkaar toe en hierdoor kan er oprecht ruimte komen voor een verlangen naar de ander.

Maar waar je voor moet waken is dat het fijne gevoel van goedmaakseks niet enkel uit lust en opwinding komt, maar dat het een gevolg is van een afname van de angst om de ander te verliezen. Een ruzie kom je immers vaak lijnrecht tegenover elkaar te staan. Je zegt dingen die de ander kwetsen en waardoor de afstand tussen jullie groter wordt. Vanuit een ruzie ontstaat dan de angst om de ander te verliezen. Vanuit die angst wil je niets liever dan de verbinding weer aangaan met de ander en hoe kan dat beter dan door seks? Nu kan ik wel andere, mogelijk meer constructieve manieren verzinnen, maar voor sommigen is seks op zo’n moment eigenlijk de enige manier. En omdat het vervolgens zo goed voelt, zo geruststellend, kan het ook heel belonend voelen en onderdeel worden van jullie ruzie maak routine.

Verschillende vormen van goedmaakseks

En hoewel elk stel zijn eigen manieren van ruzie maken moet ontwikkelen, evenals het goed maken ervan, wees je er wel van bewust dat er dus verschillende vormen van goedmaakseks zijn: eentje waarin je ineens allerlei emoties intenser beleeft en zo ook het verlangen naar je partner, maar ook een vorm waarbij het gaat om de angst je partner te verliezen.

Is het de eerste vorm? Geniet er dan intens van, maar realiseer je ook dat er dus kennelijk een moment als dit nodig is om je partner echt weer even te zien staan en jouw eigen gevoel daarbij toe te laten.

Is het de tweede vorm? Weet dan dat er ook andere manieren zijn om de verbinding met je partner weer aan te gaan: praat met elkaar, geef elkaar een knuffel, laat elkaar even gaan en zoek elkaar daarna weer (niet seksueel) op, om er maar een paar te noemen. Dat je ruzie maakt, wil niet zeggen dat je je partner verliest. Een stabiele en veilige relatie, zou een ruzie aan moeten kunnen. Tenzij het er ondertussen een heleboel zijn geweest.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?