De weg naar zelfliefde

zelfliefde

Zelfliefde! Als er een term is die we het afgelopen jaar veel hebben gehoord, dan is het wel zelfliefde. Maar wat is het eigenlijk, wat bereik je ermee en wat kun je hier zelf aan doen?

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde omschrijft de liefde die je voor zelf hebt, in al haar glorie. Jij met alles wat je bent: de putjes in je billen, die gekke voeten, die brede schouders, je haar dat kroest en je spleetje tussen je tanden. Jij met al je onzekerheden en twijfels, je angsten en valkuilen. Je accepteert alles wat je bent zonder dat jij je daarvoor hoeft te verontschuldigen.

Veel mensen kunnen ervaren dat ze blij met zichzelf zijn, maar dat gaat vaak vooral over hun sterke kanten. De mooie eigenschappen en schone uiterlijke kenmerken. Wanneer het echt gaat om zelfliefde, zit de kunst hem juist in het kunnen omarmen van al die dingen van jou waar je misschien in eerste instantie, of ooit eens, niet zo blij mee was.

Zelfliefde; quick and dirty

Hoewel zelfliefde voor veel mensen een belangrijk thema is, leven we ook in een wereld van de snelle aandacht: de quick and dirty way to selflove. Het gaat over vluchtige aandacht. Massa aandacht zoals likes en volgers. Voor het moment kan dit bijdragen aan het gevoel van zelfliefde, maar blijft het even uit, dan zal het gelijk een gevoel van gemis met zich meebrengen. Jij bent namelijk niet zelf verantwoordelijk voor dat gevoel van zelfliefde, maar op de quick and dirty way ben je daarin afhankelijk van anderen.

Zelfliefde: de slow and steady way

Investeer je nu echt in zelfliefde, dan leer jij jezelf te omarmen en leer je ook dat jij zelf verantwoordelijk bent voor die liefde en niemand anders. Het mag wel bevestigd worden door anderen, maar een ander mag het je niet afnemen; het is namelijk van jou. Hiervoor is het nodig dat je zowel je mindset als je gedrag verandert. Dat is wat je kunt omschrijven als de slow and steady way to selflove: het duurt misschien wat langer voordat je op dat punt bent dat je oh zo snel tijdelijk kan bereiken met massa aandacht, maar het is veel duurzamer. Bovendien zorgt een basis van zelfliefde ervoor dat jij telkens betere keuzes gaat maken voor jezelf. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat die zelfliefde groeit en bloeit.

Stappen naar zelfliefde

Wat je kan doen om nu direct te investeren in de slow and steady way to selflove?

  • Zorg voor je zelf in de basis elementen: slaap goed, eet goed en beweeg voldoende.
  • Wees niet zo streng voor jezelf. Voor anderen hebben we heel vaak compassie, maar voor onszelf is dat vaak een stuk lastiger. Vergeef jezelf voor dingen die jij hebt gedaan en liever anders had aangepakt. Het is oké, je bent een mens en doet het volgende keer anders.
  • Kies met wie je omgaat: zorg ervoor dat jij oprechte en liefdevolle mensen om je heen hebt die jou energie geven in plaats van dat ze stiekem energie kosten. Jezelf omgeven met goede mensen is key! Liever een paar dierbare mensen om je heen verzamelen dan een hele groep die afbreuk doen aan jou.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?