Hoe belangrijk is fysiek contact binnen je relatie?

fysiek contact

Relaties zonder seks bestaan. En de mensen in die relaties zijn soms nog helemaal heppiedepeppie met elkaar ook. Dat je altijd seks nodig hebt om een goede relatie te hebben is dan ook een hardnekkig misverstand. Maar toch. Hoe belangrijk is fysiek contact binnen een relatie?

Het lijkt een beetje op een strikvraag. Want tja, hoe belangrijk seks binnen je relatie is, hangt af van veel verschillende factoren. Zoals van jouw behoeften en die van je partner, bijvoorbeeld. Er is geen one size fits all en seks kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen.

Zo’n gemiddelde van twee keer per week waar je aan zou moeten voldoen? Dikke onzin. Er is geen ‘normale’ frequentie binnen relaties waardoor iedereen gegarandeerd tevreden is. Misschien heb jij wel een torenhoge seksdrive en kom je altijd tekort, ook met die keurige tweemaal per week. En misschien doen jullie het slechts eenmaal per maand, maar trekken jullie dan wel alles uit de kast waardoor het een superbevredigende ervaring wordt. Laten we wel wezen, dat valt misschien te prefereren boven tweemaal per week een afgeraffeld vluggertje.

Dus nee, seks is niet het allerbelangrijkste in een relatie. En het zegt ook weinig over de gezondheid ervan. Er zijn voldoende relaties waarin continu geketst wordt, maar waarin er verder weinig liefdesgeluk te bespeuren valt. Net zoals er voldoende relaties zijn waarin de seks op een laag pitje staat, maar waarin partners hun intimiteit uit andere dingen halen. Zoals knuffelen en goede gesprekken.

Een natuurlijke pijnstiller

Seks kan wel een soepel smeermiddeltje zijn. Een bron van intimiteit en verbinding, waardoor je er samen nét wat beter tegenaan kunt. Seks heeft dan ook talloze voordelen, zowel voor je relatie als voor jezelf. Zo kunnen orgasmes je helpen om hoofdpijn en menstruatiekrampen te verlichten. Ze houden ook je hart gezond en ze verlagen het risico op hoge bloeddruk bij vrouwen van middelbare leeftijd en ouder. Seks zou zelfs goed zijn voor je immuunsysteem.

En wat dacht je van je zelfbeeld? Mensen die regelmatig seks hebben en klaarkomen, zouden zich beter over zichzelf voelen dan mensen die dat niet doen. Seks, en masturbatie, vijzelt hun zelfvertrouwen op, wat weer een positief effect heeft op de relaties met de mensen om hen heen.

Hemels nagloeien

Maar seks is vooral belangrijk voor je emotioneel welzijn. Zo ontdekten wetenschappers dat lichamelijke intimiteit het stresshormoon cortisol te lijf gaat, waardoor je je meer ontspannen en relaxed voelt na de seks. Dat hemelse nagloeien ontstaat door de vloedgolf aan gelukshormoontjes die vrijkomen na een hoogtepunt. Je voelt je daardoor sterker, vrolijker en minder gestrest. Nog uren nadat je in elkaars armen lag uit te puffen, werken die positieve emoties door.

De oxytocine die na een orgasme door je lichaam raast, zorgt er namelijk voor dat je zin krijgt om te knuffelen, elkaar vast te houden en een band te smeden: zowel lichamelijk als emotioneel. Het fysieke samenzijn creëert dus een soort high die je relatie, je humeur én de emotionele band met je partner kan versterken. Want als je stresslevels drastisch verlagen na een hemelbestormend orgasme, om maar eens een dwarsstraat te noemen, doet dat ook wat voor jullie onderlinge verhoudingen. Je kijkt elkaar opeens weer wat liever in de ogen en je ontploft niet meer direct wanneer hij zijn sokken laat slingeren of zij het dopje van de tandpasta voor de tigste keer vergeet.

Op die manier zorgt lichamelijke intimiteit er dus voor dat je je verbonden voelt met elkaar. Dat je elkaar vertrouwt, dat je samen wil blijven en dat de vonk blijft branden. Kortom, seks is de lijm die de boel bij elkaar kan houden.

Seks sneuvelt als eerste

Tegelijkertijd is seks vaak wel het eerste wat sneuvelt op het hakblok van elke relatie. Het leven kan druk en veeleisend zijn, met alle verantwoordelijkheden die op je pad komen. En hoe langer je bij elkaar bent, hoe meer de seksdynamiek verandert. Zo raken veel mensen op een gegeven moment in een sleur. Ze verlangen minder naar elkaar en vinden zichzelf gezapig terug op de bank met de zoveelste Netflix-serie. In een joggingbroek. Met een zak chips op tafel.

Dat is normaal, vrijwel niemand voelt na maanden of jaren dezelfde onbedwingbare lust om elkaar op elk moment van de dag te bespringen. De spanning van de prille relatie verdwijnt nu eenmaal, maar dat geeft wél ruimte om te bouwen aan vertrouwen en intimiteit. En aan een seksleven dat voor jullie allebei bevredigend is. Hoe je dat doet? Door samen eerlijk en kwetsbaar te durven praten over jullie verlangens. Want hoewel het makkelijker is om de boel te boel te laten en eens per maand een verplicht nummertje af te werken, is het veel beter voor jullie relatie wanneer je er ietsjepietsje meer moeite in stopt.

De spanning van de prille relatie verdwijnt nu eenmaal, maar dat geeft wél ruimte om te bouwen aan vertrouwen en intimiteit. En aan een seksleven dat voor jullie allebei bevredigend is.

Bloeiend seksleven

Maak dus tijd vrij voor goede gesprekken en liefdevol samenzijn, ondanks alle hectische schema’s, klusjes en to-do-lijstjes die om je aandacht vechten. Soms is de aandacht voor elkaar nu eenmaal belangrijker. Wanneer je regelmatig met elkaar vrijt, helpt dat je om jullie band te onderhouden en te versterken. Het kan je zelfs terugbrengen naar die prille ontdekkingsfase, toen alles nog nieuw en spannend was.

Die intimiteit strekt zich bovendien verder uit dan de losgewoelde lakens. Seks creëert namelijk een intimiteitsloop, zo blijkt uit onderzoek. Hoe intiemer je bent in de slaapkamer, hoe intiemer je wordt buiten de slaapkamer. En vice versa. Die affectie zorgt er uiteindelijk voor dat je hele relatie sterker en bevredigender wordt.

De hamvraag

Dus tja, dan de hamvraag. Hoe vaak moet je eigenlijk vozen om al die fijne effecten te ervaren? Volgens wetenschappers krijg je al die gevoelens van emotioneel welzijn en liefdevolle bonding in je schoot geworpen als je eenmaal per week samen onder de lakens duikt.

Maar wanhoop niet. Mocht je op dit moment in een extreem hectische periode van je leven verkeren, onthoud dan dat het belangrijkste is dat jullie samen over je seksuele behoeften praten. Uiteindelijk bepalen jullie zelf wat jullie ideale frequentie is en in welke vorm jullie je seksleven gieten. Sommige stelletjes hebben bijvoorbeeld nauwelijks ‘echte’ seks, maar genieten wel van knuffelen, strelen of orale seks. Zijn jullie allebei tevreden met je seksleven? Hoe actief of vrijwel non-actief dat ook is? Dan is er geen probleem. Nogmaals, er is geen one size fits all als het gaat om seks.

Maar als jullie allebei behoefte hebben aan een actiever en bloeiender seksleven, onthoud dan dat er inderdaad veel voordelen aan fysieke intimiteit kunnen kleven. Schud die slapende gevoelens voor elkaar dus maar eens flink wakker. Wie weet wat het jullie brengt!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 comment

Sofie
september 19, 2022 7:47 am

Ik heb nog maar pas een relatie van 3maanden hoe komt het dat mijn partner geen inrectie krijg ik vind dat heel raar

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?