De lente komt, kom jij ook? Voordelen van een orgasme!

spring is comming

Voelen jullie de kriebels al door je buik razen? Nou, wij wel. En los van alle bloemenpracht, is de lente ook een soort seksuele ontwaking. Tijd voor een paar spetterende Big O’s, dus! Maar wist je dat zo’n orgasme niet alleen heel lekker aanvoelt, maar ook nog eens supergezond is?

Klaarkomen is leuk en lekker, tuurlijk. Dat gevoel alsof je in duizenden sterren uit elkaar barst is al voldoende om het regelmatig te doen. Maar er kleven ook flink wat gezondheidsvoordelen aan een orgasme. Of je nu klaarkomt met je partner of aan het soloseksen slaat, orgasmes kunnen je lijf en je geest een fikse oppepper geven.

Orgasmes kunnen je lijf en je geest een fikse oppepper geven.

Hoe dat komt? Als je een hoogtepunt bereikt, komen er hormonen vrij die pijn blokkeren en je een gelukzalig gevoel geven. Deze hormonen stimuleren ook de aanmaak en het herstel van cellen in je lichaam. Je voelt je klaar om de wereld te bestormen en als extra bonus zorgen de knuffelhormonen er ook nog eens voor dat de intimiteit tussen jou en je bedpartner wordt versterkt.

Hormonencocktail

Welke hormonen verantwoordelijk zijn voor al die euforie? In Health Magazine somt Kate White, hoogleraar in gynaecologie aan de Boston University School of Medicine, op waar het precies over gaat. Let op, want het is nogal een cocktail!

Zo zorgt oxytocine, het liefdeshormoon, ervoor dat je tijdens een orgasme gevoelens van liefde en hechting ontwikkelt. Het is hetzelfde hormoon dat vrijkomt tijdens je bevalling en de borstvoeding. Dopamine, daarentegen, triggert intense gevoelens van plezier, verlangen en beloning. Dit stofje is er verantwoordelijk voor dat je steeds meer wilt en komt ook in actie bij verslavingen aan chocola, nicotine en cocaïne.

En dan hebben we nog endorfine, serotonine en prolactine. Endorfine is een ‘natuurlijk opiaat’ dat je euforisch maakt en sluimerende stressgevoelens vakkundig elimineert. Serotonine helpt je stemmingen, eetlust en slaappatronen te reguleren en prolactine speelt een belangrijke rol in de bonding met je sekspartner.

Tijdens een orgasme stromen al deze hormonen dus razendsnel door je lijf, waardoor je je gelukkiger, kalmer en minder gestrest voelt. Fijn toch, zo’n spetterende cocktail in je bloedbaan?

orgasme

Negen voordelen van een orgasme

Van lichamelijk tot mentaal, we hebben de negen belangrijkste voordelen van een orgasme voor je op een rijtje gezet!

1: Bye bye stress!

Werkgezeur, relatiegezeur of familiegezeur, soms zit je even zwaar in de stress. Wist je dat er geen betere remedie is dan een stevig potje vrijen of zelfliefde om die spanningen te verdrijven? De endorfine die vrijkomt tijdens een orgasme zorgt ervoor dat je al snel wegdrijft op een wolk van ontspanning en rust. En de oxytocine werkt als een kalmerend antigif tegen stresshormonen als cortisol.

Dus merk je dat je je dagen al snauwend en grauwend doorbrengt en stijf staat van de stress? Kietel jezelf dan een beetje of sleur je partner het bed in voor een potje seks. Niet alleen jijzelf, maar ook je op zijn tenen lopende omgeving zal je er dankbaar voor zijn.

2: Weg met de pijn

Paracetamolletje? Welnee, de hormonen die vrijkomen tijdens een orgasme zijn niets minder dan lichaamseigen pijnstillers. In 2013 onderzochten Duitse wetenschappers of er een link was tussen seksuele activiteit en hoofdpijn en wat bleek? Na een climax bemerkte zo’n zestig procent van de deelnemers een vermindering van migraineklachten en zo’n zeventig procent rapporteerde serieuze tot complete verlichting.

Naast hoofdpijn zouden ook menstruatiekrampen en zelfs lichte reumaklachten als sneeuw voor de zon verdwijnen na een orgasme. Zeker, de effecten zijn tijdelijk. Maar het scheelt al een heleboel als je een paar uur pijnloos rond kunt wandelen.

3: Lekker slapen

Moeite om in slaap te vallen? Overweeg eens een orgasme als slaaptablet. Veel mensen merken dat ze sneller in slaap vallen na seks of masturbatie en dat is niets voor niks. Na een hoogtepunt circuleren er niet alleen kalmerende hormonen door je lichaam die je helpen ontspannen. Je hebt onbewust ook aan ‘progressieve spierontspanning’ gedaan. Dat is een ontspanningstechniek waarbij je je spiergroepen strak aanspant en daarna ontspant. Een beproefde manier om relaxed in slaap te vallen.

Omdat een orgasme je bovendien helpt om negatieve gedachten uit te bannen en je drukke hoofd tot stilstand te brengen, kun je heerlijk van je nachtrust genieten. Een makkelijker medicijn tegen urenlang piekeren in bed is er niet.

Overweeg eens een orgasme als slaaptablet.

4: Boost je weerstand

Als je regelmatig klaarkomt, geef je je weerstand volgens sommige onderzoekers een fikse boost. Na een orgasme nemen de witte bloedcellen in je lichaam namelijk sterk toe. En die witte bloedcellen komen in actie als je ziek dreigt te worden, waardoor je zou kunnen concluderen dat een orgasme helpt om ziektes af te weren.

Ook blijkt uit dit (overigens zeer kleine) onderzoek dat mannen die vaak klaarkomen meer immunoglobuline A in hun speeksel hebben. Ook dat helpt je weerstand verhogen en zou er dus voor kunnen zorgen dat je minder snel een verkoudheid of griepje onder de leden krijgt. Hoewel de wetenschap er nog verdeeld over is, zou je dus met enige reserve kunnen zeggen dat een regelmatig orgasme je gezond houdt!

5: Botox? Welnee!

Beginnen de rimpels en verzakkingen je te irriteren? Ga dan niet voor een peperdure, en weinig natuurlijke, botoxsessie, maar duik eens wat vaker onder de lakens! Hormonen als oxytocine en estrogeen doen wonderen voor je huid en remmen het verouderingsproces af. En laten die hormonen nou net vrijkomen op het moment dat jij wordt meegevoerd in een duizelingwekkende climax.

Dus nee, je ogen bedriegen je niet als je denkt dat je er na een vrijpartij of foezelsessie stukken beter uitziet. Die zogenaamde after sex glow wordt veroorzaakt door hormonen die ervoor zorgen dat je huid steviger en jonger lijkt. Dat gloedvolle effect kan tot wel 48 uur aanhouden en na die tijd vind je het vast niet erg om nóg een hoogtepunt te beleven. Een facial? Mwah, geef ons maar een spetterend orgasme.

6: Versterk je relatie

Na een orgasme komen er busladingen oxytocine vrij. Dankzij dit knuffelhormoon voel je je na de seks meer verbonden met je partner. Het maakt je simpelweg nóg verliefder dan je al was. Dat blijkt ook uit een onderzoek uit 2016. De wetenschappers ontdekten dat oxytocine en prolactine, die allebei worden gelinkt aan het fenomeen bonding, sterk toenamen tijdens een orgasme. Ze concludeerden dan ook dat er een connectie bestaat tussen orgasmes en de mate waarin jij en je partner je verbonden voelen met elkaar.

Weet je nog dat jij en je partner vroeger geen genoeg van elkaar konden krijgen? Dat heeft ongetwijfeld met ditzelfde fenomeen te maken. Doordat jullie regelmatig seks hadden en klaarkwamen, werd jullie band sterker en kon jullie relatie groeien. Niet dat we je willen dwingen tot dingen waar je geen zin in hebt, maar het is dus wel zo dat je door regelmatig te seksen een diepere connectie met je lover kunt ontwikkelen.

7: Voedsel voor je brein

Ben je wat suffig, vergeetachtig of simpelweg minder scherp de laatste tijd? Kom eens vrolijk klaar voor de broodnodige brainwaves! De vloedgolf aan hormonen zorgt er namelijk voor dat de activiteit in de hersenen toeneemt, vooral bij vrouwen. Onderzoekers aan Rutgers University vroegen tien vrouwen om plaats te nemen in een MRI-scanner en vervolgens te gaan masturberen totdat ze klaarkwamen.

Wat bleek? Tijdens een orgasme licht het brein van vrouwen op verschillende plekken op en bereikt de hersenactiviteit een gigantische piek. We denken dan wel dat we compleet van de wereld zijn en er een kortsluiting in de hersenen ontstaat wanneer we klaarkomen, maar niets is minder waar. Laat die kruiswoordpuzzels maar liggen, zo’n orgasme is een veel spannender hersentraining!

Tijdens een orgasme licht het brein van vrouwen op verschillende plekken op en bereikt de hersenactiviteit een gigantische piek!

8: Versterkt de vruchtbaarheid

Een regelmatig orgasme kan je vruchtbaarheid versterken, zo stellen wetenschappers van de Indiana University. Ze ontdekten dat seksuele activiteit ‘de fysieke veranderingen in je lichaam triggert die de kansen op een zwangerschap vergroten’. Dat zou niet alleen helpen bij de bevruchting, maar ook bij de innesteling van het embryo.

Daarnaast kan een orgasme je helpen om zwanger te worden tijdens je ovulatie. Door de spiersamentrekkingen zuigt je vagina het sperma verder naar binnen, zodat die enthousiaste zwemmertjes sneller de baarmoeder bereiken en meer kans hebben om een naar beneden dalend eitje te bevruchten. Vrouwen die in hun vruchtbare periode klaarkomen tijdens de seks, schijnen dan ook meer sperma te hebben in hun baarmoederslijm, zo blijkt uit onderzoek van Berkeley.

9: Geen gesnotter meer

Is het je wel eens opgevallen dat een verstopte neus na een hoogtepunt eventjes helemaal open is? Dat had je goed in de smiezen, want volgens Duitse onderzoekers is er een correlatie tussen orgasmes en vrijgemaakte verkouden neuzen. De combinatie van seksuele opwinding, fysieke activiteit en de climax aan het eind zou je luchtwegen namelijk tijdelijk openzetten.

Hoe dat komt? Het zachte weefsel van je neus bevat een hoop bloedvaatjes die kunnen opzwellen en krimpen. Als je verkouden bent, zwellen de vaatjes op waardoor je neus verstopt raakt. Maar wanneer je opgewonden bent, wordt er opeens heel veel adrenaline door je lijf gepompt. En adrenaline zorgt ervoor dat je bloedvaten weer samenkrimpen: ook in je neus. Daardoor krijgen je luchtwegen meer ruimte en kun je makkelijker ademen.

Helaas duurt het feestje niet lang. Het effect houdt maximaal een uurtje aan, daarna keert je verstopping terug. Maar toch: een ontstopte neus door seks, who knew?!

Hoppa, laat dat orgasme maar komen!

Tja, zo bezien was die goeie, ouwe Freud toch zo gek nog niet toen hij vrouwen ‘medische massages’ en orgasmes voorschreef om aandoeningen als ‘hysterie’ te behandelen. Niet alleen hebben orgasmes allerlei gezondheidsvoordelen, deze voordelen grijpen ook allemaal in elkaar samen.

Want waar minder stress je vrolijker maakt, heeft het ook een positief effect op je immuunsysteem. En een gezond immuunsysteem helpt je om ziektes af te weren en sneller te herstellen wanneer je je niet lekker voelt. Maar ook een betere slaapkwaliteit zorgt ervoor dat je lichamelijk en mentaal een stuk beter in je velletje zit.

Laat dus maar komen, dat orgasme!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?