Hoe een goed naspel seks nog intiemer kan maken

nynke nijman seksuoloog

Hoewel ik graag zou zien dat seks gewoon als seks wordt ervaren, en niet wordt onderverdeeld in voorspel en ‘dan pas seks’, ben ik blij om te horen en te zien dat er al zoveel meer aandacht is voor het voorspel. Het belang van het zogenaamde voorspel is groot en wellicht is het voor de meeste mensen juist het hoofdspel: de toenadering die wordt gezocht, de spanning en opwinding die toenemen, het verlangen dat groeit en de wens om de ander aan te raken en bij je te voelen. Zonder dat voorspel lijkt seks maar een kort, soms zelfs kil iets. Juist dat voorspel zorgt voor de verbinding, voor de intimiteit. En wat dat betreft doet het woord voorspel de waarde ervan volledig tekort. Seks is niet enkel geslachtsgemeenschap. In geslachtsgemeenschap kan een boel intimiteit schuilgaan. Het kan voor verbinding zorgen. Maar dit hoeft niet. En helaas doet dat het ook niet voor veel mensen. Het is een seksuele handeling, waar niet veel bij gevoeld hoeft te worden. Er hoeft geen intimiteit bij ervaren te worden.

Maar na alle aandacht die er is geweest de afgelopen tijd voor het belang van voorspel, denk ik dat het zogenoemde naspel nu wat aandacht verdient: de aandacht die er voor elkaar is als er een orgasme is beleefd, wanneer de opwinding afneemt, of wanneer je genoeg hebt genoten van elkaar in het seksuele contact. Het naspel, het moment waarin je kwetsbaar en (meestal) naakt samen bent. Het moment waarin de roes van de opwinding afneemt en het verlangen is gestild. Het moment waarin je wacht op de ander om toenadering te zoeken, door iets te zeggen of iets te doen. Het naspel, het moment waarin je op je kwetsbaarst en op je intiemst bent samen. Het is als wanneer je aangeschoten aan het dansen bent en je plots weer nuchter bent en je bewust wordt van jezelf en de omgeving om je heen. De opwinding zorgt ervoor dat je kan opgaan in het moment, jezelf kan verliezen in de ander zonder je daar bewust te zijn van je eigen lichaam, je eigen geluiden, je eigen genot. Maar bij het naspel lijkt die roes af te nemen. En precies daarom is het naspel zo belangrijk. Elk woord, elke aanraking en elke blik telt. Ga je er onzorgvuldig mee om, dan kan het ineens voelen als een minder prettige vrijpartij. Ga je er zorgvuldig mee om en zorg je ervoor dat je de ander ziet, dan kan het de kers op de taart zijn waarmee je het gevoel van verbinding nog net even versterkt.

Overigens is het goed om te weten dat er bij een vrijpartij Oxytocine wordt vrijgemaakt. Dit zorgt over het algemeen voor een rustgevend gevoel, een gevoel van vertrouwen. Het remt je angstsystemen en het maakt dat je je wilt binden aan de ander. Dit uit zich nogal eens in het fenomeen waarbij vrouwen willen knuffelen na de seks en mannen dusdanig ontspannen zijn dat zij in slaap vallen. Dit is dus geen teken van verveling of desinteresse, maar een uitwerking van de hormonen die geproduceerd worden. Hormonen die geproduceerd worden als gevolg van intimiteit, verbondenheid en genot. Dus onthoudt voor de volgende keer dat jij graag nog even wil knuffelen: Je bedpartner negeert je niet en heeft je niet net gebruikt voor de seks, maar het is juist een teken van totale ontspanning en ontlading. Geef je het die betekenis, dan zal je voelen dat het naspel een stuk intiemer wordt en dat het ten gunste komt van het gevoel van verbondenheid na de seks.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?