Je kent voorspel, maar weet je ook wat naspel is?

naspel douche partners

Voorspel bij seks kent bijna iedereen. Sommigen zien het als een noodzakelijk kwaad: nodig om de vrouw in de stemming te krijgen. Voor anderen is het echt onderdeel van de seksuele ervaring en zij genieten dan van het voorspel minstens net zoveel als tijdens de penetratie zelf. Maar vandaag hebben we het over naspel. Naspel is net zo iets belangrijks: de heerlijke cooling down na de seks. Het hoort erbij, net als voorspel.

Wat is naspel: uitleg in een notendop

Zorgen dat de andere partner ook een orgasme krijgt, even knuffelen, uitgebreid zoenen: allemaal vormen van naspel. Vaak wordt het vergeten, omdat je partner in slaapt valt, de telefoon weer wordt gepakt of iets gaat eten. Het is de hoogste tijd om daar verandering in te brengen!

Naspel versterkt je relatie en zorgt ervoor dat jij je veilig en geborgen voelt bij jouw lief. Het voorkomt dat je – bij wijze van spreken – na een heerlijke tropische vakantie opeens weer in de stortregen staat in de straat waar je woont. Hoe werkt dat naspel eigenlijk en hoe zorg je dat jullie beide ervan genieten? Dat vertellen we je graag!

Hoe zorg je voor een goed naspel?

Zoenen en knuffelen, nog even praten, samen onder de douche of nog even zorgen dat ook jouw partner klaarkomt. Naspel klinkt als iets logisch, iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn in iedere relatie. Toch draaien veel mensen zich om zo gauw zij zijn klaargekomen en vallen heerlijk in slaap, zonder zich nog om de ander te bekommeren. “Voor veel mensen is seks niet alleen een fysieke ontlading, maar draait het ook om verbondenheid en dichtbij de partner zijn,” zegt sextherapeut Christina Spaccavento tegen Women’s Health. Toch blijkt uit onderzoek van Daniel Kruger en Susan Hughes uit 2011 dat zowel mannen als vrouwen snel in slaap vallen na de seks.

En je kunt je vast ook wel minimaal één situatie herinneren waarin een bedpartner klaarkwam en vervolgens iets anders ging doen, zoals douchen of een spelletje doen op zijn of haar telefoon. Dat is zo jammer, want naspel is samen nog even genieten. Van elkaar, van gelukshormonen, van de sensatie die nog door je lijf giert. Lekker tegen elkaar aan liggen, lief zijn voor de ander en werken aan een sterke en intieme relatie. Dat is waar naspel voor staat. Dit voorkomt ook dat je als partner tegen de rug van jouw partner aan ligt te kijken en – ik zeg het maar gewoon eerlijk – je toch een beetje gebruikt voelt.

Naspel geeft je een veilig en geborgen gevoel

Naspel is minstens zo belangrijk als voorspel. Zie het als een afronding van jullie seksspel. Het zorgt er onder andere voor dat jij en je partner nog even nagenieten en veilig en vertrouwd in elkaars armen liggen. Waar mannen zich al gauw omdraaien, hebben vrouwen na seks meer de neiging in de after sex blues te hangen. Oftewel, emoties komen boven, soms zelfs verdriet of schaamte, en je zoekt naar geborgenheid en warmte. Helemaal als je zelf nog geen orgasme hebt gehad, dan is de rug van je partner een koude kermis.

Naspel is de perfecte manier om elkaar liefde en respect te geven. Je kunt samen soezen, zoenen en knuffelen. Maar ook samen de slaapkamer opruimen, afvegen of elkaar schoonmaken kan er onder vallen. Praten mag natuurlijk, maar soms is het ook gewoon fijn om te genieten in stilte.

Afsluiten met naspel versterkt relatie

Seks wordt nog intiemer wanneer jullie een heerlijke vrijpartij goed afsluiten met naspel. Na het vrijen ben jij ontzettend kwetsbaar: jullie liggen naakt tegen elkaar aan, de nodige sensatie giert nog door het lijf en jouw lichaam is gevoeliger dan normaal. Dat maakt dat je extra gevoelig bent voor gelukshormonen.

Stofjes als dopamine worden aangemaakt wanneer jullie die lustgevoelens levendig houden door nog even te knuffelen. Uit onderzoek van Muise, Giang, & Impett uit 2014 blijkt bovendien dat mensen met een langdurige relatie seksueel meer tevreden zijn als ze langer genieten van het naspel, dan stellen die helemaal niet aan naspel doen.

Mensen met een langdurige relatie zijn seksueel meer tevreden als ze langer genieten van het naspel.

Vijf tips om je seksuele ervaring af te sluiten

Geweldige seks met jouw vaste partner draait niet alleen om lust, maar ook om emotioneel en fysiek gehecht zijn aan je geliefde. Daarom is naspel ook zo belangrijk. Een paar tips voor een naspel waarvan jullie beide kunnen genieten:

  • Praten, en dan niet over koetjes en kalfjes, maar over hoe jullie seks nog lekkerder kunnen maken. Praat over wat je leuk vond aan de seks die jij net had, over hoe jij de lat hoger wilt leggen en wat jouw fantasieën zijn. Dit is geweldig voor het uitbreiden van je seksuele repertoire.
  • Niet zo voor de hand liggend: luister een erotisch audioboek of lees elkaar voor uit een boek. Het voelt misschien wat vreemd als je dit voor het eerst doet, maar het is een intieme vorm van naspel.
  • Zoenen, van lieve zachte kusjes tot een stevige tongzoen. Gebruik naspel om nog even verbinding met jouw partner te maken. Die geluksvlinders vliegen gegarandeerd door je buik. Uit het onderzoek van Kruger en Hughes blijkt overigens dat mannen vaker zoenen voor de seks, terwijl vrouwen meer behoefte hebben aan zoenen na de seks.
  • Wie zegt dat massage alleen iets is voor het voorspel? Sensueel contact tussen jullie naakte lichamen is het ideale naspel. Het helpt je spieren weer te ontspannen. Bovendien is jouw huid nu zo gevoelig dat een massage intimiteit en vertrouwen juist nu versterkt. Vergeet niet om een fijne massageolie te gebruiken.
  • Samen douchen. Misschien douche jij al na de seks. Maar doe je dat alleen of samen met jouw partner? Stap samen onder de sproeier, knuffel en zoen en masseer elkaar in met douchegel.
  • Gewoon nog even knuffelen en in elkaars armen liggen. Er voor elkaar zijn en elkaar niet de rug toekeren. Zo simpel kan het zijn.

Naspel om de vrouw te laten klaarkomen

Wanneer jij als vrouw net zo snel klaar kunt komen als je (mannelijke) partner: chapeau! Je bent een rijk persoon. Wanneer één van jullie het hoogtepunt bereikt heeft, zal die ander daar zeker van genieten. Maar hoe fijn is het om allebei een orgasme te krijgen? Gebruik het naspel om dat laatste zetje te geven. Door met je penis of vibrator haar nog te penetreren en de clitoris zachtjes te stimuleren. Stel elkaar gerust en fluister lieve woorden. Dit geldt natuurlijk voor alle koppels: waarom zou één persoon wel een orgasme mogen krijgen en de ander niet? Voel je daarom ook niet bezwaard om je orgasme op te eisen als de ander al aanstalten maakt om het bed te verlaten. Het liefst niet op een verwijtende manier; dat doet geen één relatie goed. Nee, zeg bijvoorbeeld: “Ik vond het heerlijk dat je klaarkwam, wil jij mij nu helpen om ook te komen?” of “Ik ben er bijna, zou je me hier willen kussen of hier willen aanraken?”.

Lees ook: Tegelijk klaarkomen: hoe doe je dat?

Alle schaamte verdwijnt

Dit is het moment dat jij op je kwetsbaarst bent en misschien schaam jij je er voor om klaar te komen terwijl de ander al een orgasme heeft gehad. Dat is nergens voor nodig: je bent in veilige en vertrouwde handen, het brengt jullie alleen maar dichter bij elkaar.

Het is duidelijk dat naspel een belangrijk onderdeel zou moeten zijn van iedere seksuele beleving. Het verlengt jullie vrijpartij, het is bevorderlijk voor jouw relatie en kan de seks alleen maar beter maken. Zet je ook over jouw verminderde lust heen als jij al wel een hoogtepunt hebt gehad en jouw lief nog niet. Het is fijn dat jij als eerste kon komen, maar dat wil niet zeggen dat jij je partner nu de cold shoulder moet geven. Wees niet egoïstisch en maak het klusje af, zodat jullie nadien heerlijk kunnen nagenieten. Samen.

Doen jullie aan naspel?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?