Hoe maak je je sextoy schoon? Handige tips!

Hoe maak je je sextoy schoon Handige tips

Niet het meest leuke werkje, maar het is héél belangrijk om je seksspeeltje na gebruik te reinigen. Ten minste, als je niet wil eindigen met een infectie van jewelste tussen je benen. Hoe jij jouw sextoy schoonmaakt lees je in dit artikel.

Bacteriën te lijf

Misschien ga je een paar keer per week los op je siliconen vriend, misschien bewaar je hem voor speciale gelegenheden. Hoe vaak je hem ook gebruikt, het is belangrijk dat je hem regelmatig schoonmaakt om krioelende bacteriën geen kans te geven.

Veel mensen leggen hun seksspeeltje na gebruik terug in de la en vergeten hem schoon te maken. Een absolute no-go, mogen we wel stellen. Niet alleen kan je speeltje daardoor op den duur beschadigd raken, je creëert ook een broeinest voor schimmels en bacteriën.

Reinig je seksspeeltje voor én na gebruik

Het beste reinig je je speeltje niet alleen na gebruik, maar ook ervoor. Zeker, je vagina is een slimme meid die weet hoe ze zichzelf schoon kan houden. Maar in de lichaamssappen die achterblijven op je kunstmatige tampeloeres zitten nu eenmaal ook bacteriën. En je wilt niet dat die aan je apparaatje blijven kleven om zich in allerlei hoekjes en gaatjes vrolijk te vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk om je toy na gebruik grondig te reinigen.

Maar ook als je hem na gebruik hebt schoon geschrobd, is het verstandig als je hem vóór de eerstvolgende sessie nog een keertje met warm water afspoelt. Want als je net zo’n sloddervos bent als velen onder ons, bewaar je hem waarschijnlijk in je nachtkastje tussen nagelschaartjes, stoffige haarelastiekjes en allerlei ondefinieerbare rommel. Flinke kans dat je Tarzan daar niet frisser van wordt, ook al is-ie na het vorige gebruik vakkundig geboend.

sex toys

Controleren op beschadigingen

Het is altijd slim om je toy na aanschaf goed te controleren op beschadigingen of scherpe randjes. Dat zijn de favoriete verschuilplekjes van bacteriën die vervelende infecties kunnen veroorzaken als ze vervolgens weer naar binnen worden gebracht. Check dus of je speeltje intact is!

Sextoys van rubber tot roestvrij staal

Een andere gouden tip? Zoek uit van welk materiaal je speeltje is gemaakt. Het materiaal, en de eventuele aanwezigheid van een motortje, bepaalt namelijk hoe het gereinigd moet worden. Deze informatie vind je meestal terug op de verpakking of gebruiksaanwijzing, maar je kunt het online ook vaak terugvinden als je op de naam van het product zoekt.

Poreus of niet poreus?

Als je een beetje germaphobe bent, is het sowieso slim om jezelf en je vagina ver van poreuze materialen te houden. Deze materialen, zoals jelly, rubber of cyberskin, zijn vaak erg zacht en hebben kleine openingen waarin allerlei sneaky bacteriën kunnen gaan broeien. Je hebt serieuze poetsbeurten nodig om deze materialen schoon te houden, maar dat heeft ook weer een nadeel. Hoe vaker je zo’n speeltje gebruikt en reinigt, hoe poreuzer en zwakker het materiaal namelijk wordt. Het is dus zaak om toys van deze materialen goed te blijven checken op slijtage.

Materialen zoals jelly, rubber of cyberskin zijn vaak erg zacht en hebben kleine openingen waarin allerlei sneaky bacteriën kunnen gaan broeien.

Niet-poreuze materialen, zoals silicone, Pyrex of roestvrij staal, zijn veiliger en worden vaak gelabeld als ‘medical grade materials’. Dat betekent dat ze voldoen aan de hoogste standaarden en dat je er zeker van kunt zijn dat je na een grondige reinigingsbeurt geen soa of infectie meer op zult lopen.

Zo maak jij je sextoy schoon

Elk materiaal, en elke toy, moet je dus op een andere manier schoonmaken:

• Siliconen, glas, roestvrij staal of hout met motortje: gebruik water, een milde antibacteriële zeep en een schone doek om het speeltje droog te deppen.
• Siliconen, Pyrex, roestvrij staal of steen zonder motortje: leg je speeltje in kokend water voor drie tot vijf minuten of zet het in de vaatwasser zonder zeep. De hete stoom zal het steriliseren. Is je toy niet waterdicht? Dan kun je hem beter afspoelen onder de kraan en drogen met een schone handdoek.
• Hard plastic, elastomeer, thermoplastic elastomeer, rubber of cyberskin: gebruik een beetje zeep en warm water om je speeltje te reinigen. Als je te veel schuurt en schuimt kun je het gevoelige materiaal beschadigen waardoor bacteriën vrij spel krijgen. Overigens kunnen bacteriën zich in deze materialen blijven ophopen, zelfs na een schoonmaakbeurt.

Seksspeeltjes delen

Deel je je seksspeeltje met een of meerdere partners? Zorg er dan altijd voor dat het niet van poreus materiaal is gemaakt. En besteed extra aandacht aan het poetsen tussen de sessies door. Tenslotte is het net zo vanzelfsprekend om bij een nieuwe partner een nieuw condoom te gebruiken.

Speaking of condoms: als je zeker wilt zijn van een veilige en hygiënische ervaring, dan schuif je een condoom om je seksspeeltje. Niet wanneer je vrolijk met jezelf aan de slag gaat, natuurlijk, maar wel als je hem gebruikt met verschillende partners. Op die manier reduceer je de kans dat je bacteriën uitwisselt en infecties oploopt.

Als je zeker wilt zijn van een veilige en hygiënische ervaring, dan schuif je een condoom om je seksspeeltje.

Je seksspeeltje reinigen

Zoals we al zeiden, heeft niet elk seksspeeltje dezelfde schoonmaakbehandeling nodig. We gaan wat dieper in op de verschillende routines en de do’s and don’ts waar je rekening mee moet houden.

• Vaatwasser: jazeker, sommige seksspeeltjes kun je rustig naast je kopjes, schaaltjes en boterhamtrommeltjes in de vaatwasser zetten. Een elektrische vibrator is uiteraard geen puik plan, maar een siliconen dildo of buttplug kun je best een rondje laten schuimen. Als je een slagveld onder de bacteriën aan wilt richten, kun je het beste een heet programma van 65 graden of hoger draaien. Verder is het aan te raden om geen vaatwastablet te gebruiken: de chemische stoffen kunnen het materiaal van je speeltje beschadigen.
• Water en milde, antibacteriële zeep: warm kraanwater is een doeltreffende manier om je toys te reinigen. Je kunt er een milde, antibacteriële zeep bij gebruiken, maar zorg er altijd voor dat je je speeltje na het schoonmaken nogmaals goed afspoelt met water. Dettol in je vagina is geen prettig idee. Zitten er hoekjes of gaatjes in je sex toy? Dan gebruik je een wattenstaafje om bij de lastige plekjes te komen. Dat zijn namelijk broeiplekken van bacteriën.
• Antibacterieel doekje: heb je haast? Dan is een antibacterieel doekje een snelle, doeltreffende manier om je speeltje squeaky clean te krijgen. Spoel het speeltje na het reinigen af met warm water en droog hem af met een schone doek of een stuk keukenrol. Klaar ben je!
• Uitkoken: tegen kokend water is geen bacterie bestand, dus uitkoken is bij sommige materialen een prima methode voor een brandschoon seksspeeltje. Stop de toy in een pan met kokend water en kook het ongeveer drie tot vijf minuten door. Pas wel op met glazen speeltjes: glas mag meestal niet te lang aan extreem hoge temperaturen worden blootgesteld. Een minuutje is de max, daarna haal je hem eruit en dep je hem droog met een schone doek. Let erop dat je speeltjes waterproof zijn en dat ze niet van poreuze materialen zijn gemaakt.

love ballsJe seksspeeltje opbergen

Als je speeltje helemaal spik en span is, is het natuurlijk een beetje smoezelig om hem weer in die rommelige la te stoppen. Doe hem daarom in een doosje of een speciaal sextoy opbergzakje om hem tegen bacteriën en stof te beschermen. Als je de originele verpakking van je speeltje kwijt bent, zijn er talloze stijlvolle items online te vinden. Als je je toy hebt ingepakt, berg je hem op in je nacht- of badkamerkastje. Zorg ervoor dat er geen vloeistoffen, oliën of parfum in de buurt liggen om ongelukjes te voorkomen.

Tip!

Verwijder altijd de batterijen voordat je je sex toy schoonmaakt. Anders kunnen ze gaan corroderen en dat kan de elektronica in je speeltjes beschadigen. Zonde, toch?

De beste reiniging? Gebruik een toy cleaner!

Misschien ben je supertevreden met water en zeep, maar met een speciale toy cleaner breng je jouw schoonmaakroutine pas echt tot the next level. Er zijn verschillende middeltjes op de markt, van sprays tot cleaners die zich specifiek richten op poreuze materialen als rubber.

Het handige aan een toy cleaner is dat je het snel, discreet en gedoseerd aan kunt brengen op je speeltje. Je spuit wat cleaner op je speeltje, wrijft met een doekje over het speeltje heen, laat het spul een minuutje inwerken en spoelt het goed onder de kraan af. Dat laatste is belangrijk, want in de meeste toy cleaners zitten antibacteriële bestanddelen. Je wilt niet dat die achterblijven om bij gebruik in je vagina te verdwijnen.

Tip!

Het klinkt misschien verwarrend, maar gebruik nooit siliconen cleaners op siliconen speeltjes. Net als reinigingsmiddelen op basis van olie, breken deze cleaners het materiaal van je siliconen sex toy af. Ga in plaats daarvan voor cleaners op waterbasis.

Bekijk ook: alle toycleaners

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?