Hoe wijs je iemand netjes af? Vijf tips!

hoe wijs je iemand af

Ben jij ook zo’n enorme pleaser? Zo iemand die een hunkerende date niet direct durft af te wijzen omdat ze dat zielig vindt? En die het daarom door laat sudderen in de hoop dat de man in kwestie zelf gaat snappen dat dit geen match made in heaven is? Oliedom, natuurlijk, want dat kan alleen maar tot nóg gênantere toestanden leiden. Daarom verzamelden we de beste tips om een man resoluut doch vriendelijk af te wijzen!

Iemand afwijzen is nooit easypeasy. Het blijft ongemakkelijk, of je een man nou al een tijdje kent of hem net tijdens een stapavond tegen het lijf bent gelopen. Natuurlijk, je zou hem simpelweg kunnen ghosten. Niks meer van jezelf laten horen en niet meer reageren op zijn appjes. Maar dat is een beetje wreed.

Denk maar aan die hopeloze avonden waarop je jezelf vastketende aan je mobieltje, jezelf vertwijfeld afvragend waarom die Leuke Jongen Met Wie Je Een Spetterende Conversatie En Een Nog Spetterende Zoenpartij Had opeens van de aardbodem verdwenen leek te zijn. Die onzekerheid wil je iemand toch niet aandoen?!

Dubbelzinnige signalen

En dat doen we vaak ook niet. Maar tegelijkertijd vinden we het knap lastig om te zeggen waar het op staat. Dat je niet op iemand valt, dat je geen klik voelt of dat je jezelf gewoon niet verliefd ziet worden. Dus wringen we onszelf in allerlei bochten met uitgebreide leugentjes om bestwil en ego-boostende verklaringen om het zelfbeeld van Die Leuke Jongen Die Het Toch Nét Niet Is niet aan gruzelementen te slaan. Alles om de klap minder hard aan te laten komen, maar ondertussen geef je onbedoeld vaak vage en dubbelzinnige signalen af.

Afwijzen hoeft niet cru en onaardig te zijn. Het kan ook op een volwassen, vriendelijke en duidelijke manier.

Dus wringen we onszelf in allerlei bochten met uitgebreide leugentjes om bestwil en ego-boostende verklaringen om het zelfbeeld van Die Leuke Jongen Die Het Toch Nét Niet Is niet aan gruzelementen te slaan.

Vijf tips voor een nette afwijzing

1: Stel het niet uit

Zit je op een date en voel je aan alles dat dit hem niet gaat worden? Trek die pleister er dan in één ruk af. Draai niet om de hete brij heen, laat jezelf niet verleiden tot nóg een date en stel ‘het oordeel’ niet uit met een vaag ‘Was leuk, dan zie ik je binnenkort wel weer een keertje.’

Niet alleen wordt het steeds moeilijker om iemand af te wijzen als je het uitstelt. Het wordt ook steeds lastiger om geen verwachtingen te scheppen. Hoe langer je wacht, hoe meer je date overal signalen in gaat zien dat er misschien wel een glorieuze toekomst voor jullie is weggelegd.

De teleurstelling als je uiteindelijk tóch de moed weet op te brengen om het af te kappen, wordt zo alleen maar groter. Sterker: je date zal zich waarschijnlijk afvragen waarom je hem of haar zo aan het lijntje hebt gehouden, met wat minder plezante conversaties tot gevolg. Vermijd het drama en laat armzalige dates of relaties niet eindeloos voortjakkeren.

2: Geef geen valse hoop

We laten een afwijzing graag zachtjes landen. Door zelf twijfelachtig te doen of door opmerkingen te maken die de ander kan interpreteren met een flintertje hoop. Maar wanneer jij er doekjes om windt, wordt het voor de ander alleen maar ingewikkelder om jou los te laten.

Veel mensen denken dat ze de afgewezen persoon een plezier doen met clichés als ‘Ik ben op dit moment niet klaar voor een relatie’ of ‘Misschien is er in de toekomst wel een kans voor ons’. Het tegendeel is echter waar. Door dit soort opmerkingen vlamt de hoop van de ander weer op en ontneem je hem of haar de kans op closure.

Jij weet namelijk al lang dat er in de toekomst geen kans is voor jullie. En dat je op dit moment best klaar zou zijn voor een relatie, alleen niet met de persoon die je verwachtingsvol aan zit te staren. Los daarvan weten de meeste mensen wel hoe laat het is als je met dit soort verklaringen op de proppen komt. Dus als ze niet zo straalverliefd zijn dat ze zich er wanhopig aan vastklampen, voelen ze zich waarschijnlijk beledigd omdat je niet de moeite neemt om eerlijk te zijn. En terecht.

Veel mensen denken dat ze de afgewezen persoon een plezier doen met clichés als ‘Ik ben op dit moment niet klaar voor een relatie’, maar het tegendeel is waar.

3: Verontschuldig je niet

Hoe vaak begin je een afwijzing wel niet met ‘Sorry, ik vind het heel erg, maar…’ of ‘Het spijt me echt, maar…’? Je voelt je misschien schuldig, maar dat is nergens voor nodig. Zolang je niet met de botte bijl te werk gaat, en de ander niet beledigt of opzettelijk kwetst, heb je niets verkeerd gedaan. Je kunt er niets aan doen als je geen gevoelens hebt voor iemand. Soms passen jullie gewoon niet bij elkaar en gevoelens kun je nu eenmaal niet forceren.

Bovendien doe je er de afgewezene geen plezier mee. Uit onderzoek in Frontiers in Psychology blijkt dat een excuus tijdens een afwijzing de ander alleen maar rotter laat voelen. Waarom? Omdat het neerbuigend overkomt. En omdat het lijkt alsof je medelijden met de ander hebt. Ook heeft een excuus volgens de onderzoekers weinig met zorgen voor de ander te maken. Het is vooral bedoeld om jou een beter gevoel over jezelf te geven als je je schuldig voelt omdat je iemand afwijst. Dus wiens gevoelens bescherm je nu eigenlijk?

Newsflash: je bent geen onmens omdat je niet verliefd bent, dat kan gebeuren. Houd dus op met ‘sorry’ zeggen!

4: Let op je toon

Het is de toon die de muziek maakt, dat blijkt telkens weer. Natuurlijk hoef je iemand niet met zoetgevooisde stem, vol gevoel en medeleven, af te wijzen. Dat heeft alleen maar een tegengesteld effect, zoals we hierboven al lazen. Maar het is wel zo dat de manier waarop je een boodschap brengt, vaak belangrijker is dan de boodschap zelf.

Staat er dus een vriendelijke en goedbedoelende aanbidder voor je neus? En sta jij op het punt om zijn hart te breken? Wees dan niet hard en afstandelijk. Eerlijk zijn is iets anders dan iemand lomp en bruut wegjagen. Wees dus duidelijk over het feit dat je niet hetzelfde voelt, maar breek de ander niet af.

En behandel de ander zoals jij zelf behandeld zou worden. Smijt dus geen kilo’s suiker over je boodschap, maar dip hem ook niet in arsenicum. Direct in je boodschap, vriendelijk en zacht in je woordkeuze, dat is de combinatie die je zoekt!

5: Doe het face-to-face

In deze digitale wereld is het verleidelijk om voor de makkelijkste weg te kiezen. Een appje of een sms’je en huppakee. Dat is ook weer gefikst. Door platforms als Tinder zijn we het normaal gaan vinden om iemand rücksichtslos af te wijzen met een simpele swipe.

Toch blijft een appje om iemand af te poeieren ongepast en zelfs een beetje onbeschoft. Oké, als je een mislukte first date achter de rug hebt en niet de ballen had om het op straat te zeggen, kan het onhandig zijn om alleen maar met iemand af te spreken om te zeggen dat je nooit meer met die iemand af wil spreken. Of zoiets. Maar in alle andere gevallen is het wel zo netjes om iemand face-to-face te vertellen dat jullie wegen zich gaan scheiden.

Het is respectvol, het geeft de ander de kans om aan je gezichtsexpressie en lichaamstaal te zien dat het serieus is en het zorgt ervoor dat de ander niet met losse lijntjes en vragen achterblijft. Kortom, het geeft de beste kans op closure van beide partijen. En dat is wat je uiteindelijk wil.

Handige zinnen als je iemand afwijst

Allereerst: het maakt niet uit wat de reden voor je afwijzing is, houd het lekker bij jezelf. Ga de schuld niet bij de ander leggen en kom niet aan met een kakafonie aan teleurstellingen of afknappers die je in jullie korte samenzijn hebt opgelopen. Op die manier maak je de situatie alleen maar pijnlijker.

Tegelijkertijd is het voor de ander wél ontzettend vervelend om afgewezen te worden zonder echte reden. Over dooddoeners hebben we het al gehad, dus skip dat eeuwige ‘Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij’-mantra. Maar hoe vertel je iemand dan dat dit the end of the road is?

Een paar handige voorbeeldzinnetjes ter inspiratie!

  • ‘Ik vind je ontzettend aardig, maar ik voel gewoon geen aantrekkingskracht.’
  • ‘Ik ben niet geinteresseerd in een seksuele of romantische relatie met jou.’
  • ‘Ik heb geen romantische gevoelens voor je en ik weet dat ik die gevoelens niet kan forceren.’
  • ‘Ik vind het leuk dat je wat af wilt spreken, maar helaas ben ik niet op die manier in je geïnteresseerd. Maar dank je wel voor de uitnodiging!’
  • ‘Ik voel niet hetzelfde voor jou als jij voor mij, maar ik vind het wel tof dat je me gevraagd hebt. Dank je wel!’
  • ‘Je bent een leuke vent/vrouw, maar ik heb helaas geen gevoelens voor je.’

Relativeer je eigen onweerstaanbaarheid!

Nope, we kunnen niet iedereen even leuk vinden. En het is ons goed recht om iemand af te wijzen. Dat is niet onaardig, gemeen of bitchy. Dat is juist cruel to be kind, omdat je elkaar daar op de lange termijn meer pijn mee bespaart. Dus vind de juiste toon, wees helder over je intenties en blijf consequent. Zo bespaar je jezelf, en de ander, heel wat onzekerheid en onnodige twijfels.

Bovenal: relativeer je eigen onweerstaanbaarheid! Natuurlijk mag je je best een beetje lullig voelen als je op het punt staat om iemand af te wijzen. Maar het is het eind van de wereld niet. Niet voor jou, maar ook niet voor die ander. Want die ander is ongetwijfeld een sterk persoon die jouw afwijzing best zal overleven.

Misschien was hij of zij niet de juiste match voor jou, maar er zijn meer vissen in de zee. En dat geldt voor jullie allebei.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?