Partneryoga; een intieme connectie leggen

Op zoek naar connectie in je relatie? Ontdek partneryoga en voel de verbinding met je partner. Door middel van lichamelijke oefeningen leer je onder andere samenwerken en communiceren met je lichaam. Met deze vorm van yoga leg je zowel geestelijke als lichamelijk diep contact met je geliefde. Dit helpt om de kracht van jullie relatie te ervaren. Meer weten? Lees snel verder!

Wat is partneryoga?

Het doel van yoga voor een individu wordt bij partneryoga het doel voor een koppel. Namelijk je geest, gevoel en lichaam leren beheersen en daardoor tot inzichten komen. Door uitsluitend met je lichaam en gevoel te werken, komen er ongefilterde emoties bovendrijven. Hierdoor is de kans groot dat je de intieme en vertrouwde connectie met je partner terugvindt. Met koppelyoga wordt jullie vertrouwensband en non-verbale communicatie op de proef gesteld.

”Met koppelyoga wordt jullie vertrouwensband en non-verbale communicatie op de proef gesteld.”

Voor koppels die in een relatiecrisis zitten is dit een confronterende maar waardevolle manier om elkaar te begrijpen en verbinding te zoeken. Voor stellen die simpelweg wat meer met elkaar in verbinding willen komen is deze vorm van yoga een prachtige manier om op een actieve manier zowel geestelijk als lichamelijk stappen te zetten.

De voordelen van partneryoga

Met je partner aan een betere relatie werken is een goed streven. Koppelyoga is een van de krachtigste manieren om tot een sterke, intiemere connectie te komen. Dit zijn de voordelen:

Fysieke en emotionele steun ontwikkelen

Bij yoga is focus en afstemming van essentieel belang. Je moet namelijk samen poses aannemen waarin je letterlijk en figuurlijk op elkaar leunt. Deze oefeningen helpen jullie band versterken door te leren loslaten, communiceren en open naar elkaar te zijn. Alleen door die aspecten kunnen de yogaposes goed worden uitgevoerd. Uiteraard is er ook ruimte om te lachen wanneer iets niets lukt.

Vertrouwensband opbouwen

Als je elkaar tijdens yoga niet vertrouwt, zakt jullie pose als een kaartenhuis in elkaar. Wanneer je met koppelyoga begint is het lastig om elkaar goed aan te voelen en blindelings te vertrouwen. Het zal dan ook vooral gaan om het fysieke vertrouwen om de posities zo goed mogelijk uit te voeren. Na verloop van tijd merk je dat het fysieke vertrouwen doorgaat naar het mentale vertrouwen. Ga bij jullie zelf na in hoeverre jullie elkaar vertrouwen.

Net zoals bij yoga zijn afstemming en communicatie van essentieel belang voor wederzijds vertrouwen. Het uitvoeren van verschillende yogaoefeningen staat symbool voor het vertrouwen in jullie relatie. Probeer dat ook zo te zien en ervaar wat het met jullie doet.

Non-verbale communicatie verbeteren

Bij partneryoga mag er worden gepraat, maar het is uitdagender om soms niet te communiceren. Alles komt dan aan op jullie non-verbale communicatie. Op die manier leer jij je partner zonder woorden te begrijpen. Hierbij is het van belang dat jullie er beide totaal in opgaan. Hoe beter jij je inleeft, hoe gemakkelijker het is om lichaamsbewegingen en gezichtsuitdrukkingen te lezen. Reflecterend op een relatie is het erg vruchtbaar om daar aan te werken tijdens yoga.

Intieme verdieping

Koppels in een langdurige relatie weten al te goed dat er bepaalde patronen in een relatie sluipen. Ook als het gaat om intimiteit. Je raakt elkaar op dezelfde plekken aan, soms zelfs op steeds dezelfde momenten. Ondanks dat het fijn kan zijn, zorgt het voor voorspelbaarheid en uiteindelijk voor een verminderd gevoel van verdieping. Om die intieme verdieping te herbeleven en opnieuw te voelen biedt duoyoga een uitkomst.

Tijdens de poses raak je elkaar op hele andere manieren aan. Daarnaast bereik je met de aanrakingen iets nieuws: bijvoorbeeld evenwicht of vertrouwen. Je zult merken dat deze aanrakingen zorgen voor een emotionele en spirituele connectie.

Minder spanning en stress

Net als bij individuele yoga vermindert het stress en spanning. Je leert negatieve spanning loslaten en ruimte maken voor positieve energie. Je focus ligt namelijk – net als bij meditatie – in het hier en nu. Alleen jouw bewegingen en je partner doen ertoe. Voor de rest zijn er geen externe prikkels die je in het dagelijks leven wel ervaart.

Seksuele spanning en lol

Yoga is niet alleen bedoeld om bloedserieus alle oefeningen uit te voeren. Er is ruimte voor ontspanning, lol en liefde. Je bent met elkaar aan iets aan het werken, maar speelt ook met elkaar. Misschien komen jullie er gaandeweg achter dat jullie bepaalde dingen te serieus nemen. Dan is het alleen maar mooi om er tijdens een yogasessie om te lachen. Ook seksuele spanningen kunnen ineens terugkomen tijdens of na het uitvoeren van yogaoefeningen. Doe je er voordeel mee en laat het (voor zover het kan) gaan!

Ontdek elkaar op een nieuwe manier

Elkaar (her)ontdekken en de verdieping zoeken door partneryoga is een uitstekende manier om jullie relatie op verschillende vlakken te boosten. Je werkt namelijk aan communicatie en vertrouwen: twee kerningrediënten voor een gezonde relatie. Ben je benieuwd welke yoga poses voor koppels er allemaal zijn? Bekijk dan de volgende video. Wil je liever koppelyoga onder begeleiding? Neem dan contact op met een yogastudio bij jou in de buurt.

Lees ook: zo blaas jij je relatie nieuw leven in

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?