Jouw seksuele transformatie tijdens de overgang

Jouw seksuele transformatie tijdens de overgang

Dat je tijdens of na de overgang geen seks meer zou willen hebben, omdat het simpelweg niet meer functioneel is, is een van de grootste fabels die er is. Wel veranderen er een aantal dingen aan je lijf;  hormoonhuishouding en soms je mentale welzijn. Dit heeft voor de meeste vrouwen een impact op hun seksualiteit. Maar, je seksualiteit is een leven lang in beweging, dus het is dan ook als vanzelfsprekend dat dit ook zo is gedurende deze fase. Het is geen kwestie van afscheid nemen van je seksualiteit zoals dat deze ooit was, maar juist nieuwsgierig zijn naar de nieuwe ontdekkingen die je te wachten staan.

In de overgang

De gehele overgang is een periode van jaren dat per persoon verschilt. De fase is opgedeeld in drie perioden waarin je lichaam zoekt naar een nieuwe hormonale balans.

De eerste periode van de overgang: perimenopauze

De periode aan het begin van de overgang is de perimenopauze. Dit is een periode die jaren kan duren, waarin er veranderingen plaatsvinden in de hormoonhuishouding. In deze fase maken je eierstokken minder oestrogeen aan, waardoor met name het vrouwelijk hormoon afneemt. Als gevolg hiervan merk je veranderingen in je lichaam. Je kan wisselingen ervaren in je stemming, maar je ook kwetsbaarder of gevoeliger voelen. Je menstruatie verandert en je kan last krijgen van nachtzweten of opvliegers.

Tweede periode van de overgang: menopauze

Je menopauze begint op de laatste dag van je laatste menstruatie. Dit is dus maar een enkele dag. Het is dan ook belangrijk om de woorden menopauze en overgang niet door elkaar heen te gebruiken: het zijn oprecht hele andere verschillende verschijnselen. De overgang omschrijft het hele proces vanaf het begin van hormonale veranderingen, tot aan het moment dat er een nieuwe balans is. De menopauze is dus die ene laatste dag.

Derde periode van de overgang: postmenopauze

Een jaar na je laatste menstruatie begint je postmenopauze. In deze periode kan je nog steeds last hebben van zowel emotionele als fysieke veranderingen. Het lastige is dat deze periode gerust drie jaar kan aanhouden. Dit betekent dat je gedurende een lange periode te maken hebt soms onvoorspelbare klachten die je lastig kan duiden, maar waar je ook niet altijd op kan anticiperen. Het verschilt hoe lastig men het vindt om hiermee om te gaan, maar de onbekendheid en onzekerheid kan een sterke, onprettige impact op je mentale welzijn hebben.

Als het einde van de postmenopauze nadert produceren je eierstokken geen vruchtbare eitjes meer. De overgang is dan afgerond en je bent vanaf dan onvruchtbaar. Het idee dat je onvruchtbaar bent, kan voor vrouwen die moeite hebben met ouder worden, iets zijn dat ze bewust moeten verwerken.

Verandering van je lichaam

Maar hoe zit het nu met de seks? Hormonen spelen bij seks een belangrijke rol, dus een verandering in je hormonale huishouding kan betekenen dat er ook een verandering in je seksualiteit komt. Dit is echter voor iedereen anders: net zoals seksualiteit eigenlijk. Maar naast de veranderingen in hormonen, spelen er ook psychosociale factoren mee: hoe ervaar je de  veranderingen aan je lichaam? Heb je daar moeite mee of kan je ze met alle liefde omarmen? Wat vind je van het feit dat je ouder wordt? Hoe ervaart je partner jouw proces van ouder worden? Vinden jullie elkaar nog steeds seksueel aantrekkelijk? Voel jij je nog wel seksueel aantrekkelijk?

Het zijn onder andere deze vragen die een rol spelen in de beleving van seksualiteit en de mate waarin jij je comfortabel voelt in je eigen lichaam. Kan jij zonder remmingen seks hebben met je partner of jezelf, of wordt je daarin te veel geconfronteerd met afleidende en remmende gedachten?

Andere stimulatie

Vervolgens verandert er ook wel degelijk iets met betrekking tot de mate van opwinding en stimulatie die daar voor nodig is: naarmate je ouder wordt heb je meer directe stimulatie nodig om opgewonden te raken. Waar je voorheen wellicht al voldoende had aan je eigen fantasieën, zal je daarbij ook aangeraakt moeten worden. Hoe meer stimulatie des te beter! Maar op zich is dit een advies waar ook jongeren meer mee mogen doen: optimale stimulatie waarbij je rekening houdt met alle vormen van opwinding, in plaats van genoegen te nemen met minimale stimulatie.

Langer voordat je opgewonden bent

Ook kan het langer duren voordat je de mate van opwinding ervaart waar je bekend mee was. Het risico zit hem hierin dat je al afhaakt omdat je het gevoel hebt dat het te lang duurt. Gun jezelf de tijd om stil te staan bij je eigen opwinding en voldoende stimulatie te ervaren voor jouw genot. Jouw seksualiteit zal ongetwijfeld veranderen tijdens de overgang en de periode erna. Maar, seksualiteit is een leven lang in beweging. Gun het jezelf om alles weer opnieuw te ontdekken.

Lees ook: geen zin in seks: hoe kan dat?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?