Leer écht kijken naar jezelf: houd van jezelf en zeg gedag tegen onzekerheid
Het beeld dat jij van jezelf hebt kan heel anders zijn dan hoe je spiegelbeeld eruit ziet. En anders zijn dan hoe anderen jou zien. Zelfvertrouwen speelt hier een belangrijke rol in. Hoe vormen wij ons zelfbeeld en hoe kun je het mooie in jezelf nog beter leren zien? Wij duiken in de wereld van onzekerheid en geven je tips om jezelf positiever te bekijken.
Het ideaalbeeld zorgt voor onzekerheid
We worden van jongs af aan geconfronteerd met het ideaalbeeld hoe een vrouw eruit zou moeten zien. En hoewel we steeds meer diversiteit zien, bewijst de ophef onlangs rond het borsten-issue van een damesblad wel weer dat veel media nog steeds geen idee hebben wat diversiteit nou eigenlijk is. Want er stonden dan wel dames op de cover met verschillende huidskleuren, ze waren ook allemaal slank. De manier waarop je jezelf ziet kan veel invloed hebben in je leven. Het beïnvloed de manier waarop je met anderen omgaat en hoe je voor jezelf zorgt. Het kan je tegenhouden om op iemand af te stappen of je van andere dingen weerhouden. En dat is zo zonde.
Hoe wordt ons zelfbeeld gevormd?
Zelfbeeld, zelfvertrouwen en je zelfwaarde zijn belangrijke onderdelen om ons te doen inzien hoe geweldig we zijn. Als deze onderdelen niet samenkomen dan kan dat resulteren in onzekerheid en een minderwaardig zelfbeeld.
Zelfbeeld
Het zelfbeeld of lichaamsbeeld is hoe je jezelf ziet en hoe we denken dat anderen ons zien. De focus ligt hierbij op hoe we willen dat anderen ons zien. Sexy, slim, slank, om maar iets te noemen. We spiegelen onszelf aan anderen, zoals bijvoorbeeld modellen en influencers. En laten die nou juist vaak ultraslank, strakgetrokken en gephotoshopt zijn.
Zelfwaarde
Je zelfwaarde wordt in het Engels zo mooi self-esteem genoemd, maar is een lastig te vertalen woord. We noemen het ook wel eigenwaarde of zelfrespect. Dit is hoe we over onszelf denken, hoe we ons voelen en in onszelf geloven. Je zelfwaarde is hoe je jezelf ziet vanbinnen, maar wordt ook gevormd door je eigen ervaringen. Je gevoel voor eigenwaarde leert je bijvoorbeeld dat je te goed bent om telkens gebruikt te worden door een bepaalde vriendin of door die partner die niet goed voor je is.
Zelfvertrouwen
Als je zelfvertrouwen hebt, dan vertrouw je op jouw vermogen om te kunnen presteren, dat je de juiste keuzes maakt en heb je vertrouwen in je eigen kunnen. Als je gedreven bent, dan zorgt je zelfvertrouwen er vaak voor dat jij je doel weet te bereiken. Dit komt omdat je er vertrouwen in hebt dat je je doel kunt bereiken. Zit je lekker in je vel, dan helpt dit je zelfvertrouwen ook. En door zelfvertrouwen uit te stralen, trek je vaak meer mensen aan.
Vaak hebben we de neiging om al bovenstaande eigenschappen te bundelen, maar het is goed om te weten dat je op het ene punt sterker kunt zijn dan op het andere punt. Besef je dit van jezelf, dan kun je hier aan werken als je dat wilt.
Verdwijnt je onzekerheid als je je doel bereikt?
Een persoonlijk verhaal. Het was 2018 en ik zat slecht in mijn vel. Veel te zwaar, wonend in het hete Afrika en doodongelukkig kijkend op elke foto, in grote jurken en leggings. Een jaar later was ik die 35 kilo kwijt en straalde ik iedereen tegemoet vanaf mijn Instagram-feed. Maar om die mooie plaatjes te bereiken was ik alsnog minimaal een kwartier bezig om de juiste pose te ontdekken. Camera iets hoger tegen een eventuele onderkin, broek verder ophijsen om de losse huid niet te zien, benen iets verder uit elkaar. Nu, weer een deel van de kilo’s aangekomen, kijk ik met weemoed naar die foto’s en zou ik er veel voor overhebben om er weer zo uit te zien. Maar: in mijn herinnering heb ik mezelf nooit zo slank gezien als ik op de foto’s ben. In mijn ogen was ik altijd dikker dan ik daadwerkelijk was. Moraal van het verhaal: we zijn niet snel tevreden, want toen al die kilo’s eraf waren was het nog steeds niet goed. Hetzelfde zie je bij veel vrouwen die iets aan hun uiterlijk laten doen: de lippen en billen moeten nog groter, de huid nog strakker.
Dit bericht op Instagram bekijken
Vijf tips om jezelf echt te zien en af te rekenen met onzekerheid
Deze tips kunnen je helpen om je onzekerheid te laten varen en jezelf écht te zien.
Luister alleen naar mensen die om jou geven
De mening van anderen kan onzekerheid makkelijk in de hand werken. Probeer daarom alleen naar de mening van mensen te luisteren die oprecht om jou geven. Je partner, je vriendinnen en bepaalde familieleden bijvoorbeeld. Maar besef je ondertussen ook dat anderen niet definiëren wie jij bent. You do you.
Wees net zo lief voor jezelf als je voor anderen bent
Vaak zijn we voor onszelf veel strenger dan voor anderen. Die paar extra kilo’s bij je beste vriendin staan haar prima, maar bij jou verstieren ze je dag. Doodzonde! We mogen allemaal wel wat liever voor onszelf zijn. Bedenk wat jij het mooist aan jezelf vindt: innerlijk en uiterlijk en complimenteer jezelf hiermee.
Besteed meer tijd aan activiteiten die je een goed gevoel geven
Maak tijd voor dingen waar je positieve energie van krijgt. Ben je dol op wandelen, omdat het een heerlijke manier is om je hoofd leeg te maken, frisse lucht op te snuiven én om al het moois in je omgeving te zien? Maak er tijd voor vrij. Vind je het fijn om te zwemmen? Plan het in (en houdt je daar ook aan). Leg die telefoon weg en duik in een goed boek, in plaats van eindeloos door Insta te scrollen langs influencers die je onzekerheid verder in de hand werken.
Lees ook: F*ck een summerbody: weg met onzekerheden
Gun jezelf tijd om met je onzekerheid te dealen
Net zoals dat afvallen tijd kost, een onzuivere huid niet zomaar verdwijnt en je conditie niet in twee dagen van slecht naar heel goed gaat, zal je zelfbeeld ook niet in enkele dagen verbeteren. Gun jezelf tijd om aan jouw onzekerheid te werken en accepteer het proces. Je zult wel snel merken dat jouw positieve insteek motiverend werkt en je reden geeft om door te gaan. Gemiddeld duurt het enkele weken om een nieuwe gewoonte aan te leren.
Luister naar je innerlijke stem en daag deze uit
We hebben allemaal zo’n stemmetje in ons, dat ons graag voorziet van ongepaste opmerkingen. ‘Je bent te dik voor die broek, wat zullen anderen wel niet denken’ of ‘Je bent niet slim genoeg om op die baan te solliciteren.’ Luister naar je innerlijke stem en daag deze uit. Dit doe je door bewust de negatieve insteek te veranderen naar een positievere – of in elk geval meer neutrale – insteek.
Reageer of stel een vraag
0 reacties