Met je seksuele voorkeuren naar buiten

lesbisch koppel

Hoe kom je naar buiten met je seksuele oriëntatie of genderidentiteit? En is het überhaupt nodig om ‘uit de kast te komen’? Wat zijn redenen om het wel of juist niet te doen en als je graag je dit graag naar buiten wilt brengen, hoe kun je dan het beste het gesprek aangaan over je seksuele voorkeuren?

Seksuele voorkeuren kenbaar maken

Hoe geef jij aan je omgeving aan wat jouw seksuele voorkeur is? Hetero’s staan hier vaak niet bij stil. Mensen gaan er ook nu nog vaak vanuit dat mannen op vrouwen vallen en andersom. Is dat niet zo, dan wil je misschien graag dat mensen dat weten. Omdat jij als vrouw bijvoorbeeld een geweldige vrouw hebt ontmoet. Of omdat jouw familie maar blijft vragen wanneer jij nou eens met een leuke man thuiskomt. Vertellen dat jij bijvoorbeeld op iemand van hetzelfde geslacht valt, noemen we ook wel uit de kast komen. Deze coming out is spannend en laat soms jaren op zich wachten. Dit is met name omdat mensen bang zijn voor de reactie van anderen. Er zijn alleen in Nederland al anderhalf miljoen mensen die homoseksuele gevoelens hebben. Om maar niet te spreken over andere seksuele voorkeuren en genderidentiteiten, zoals transgenders, panseksuelen en genderqueers.

Uit onderzoek uit 2017 blijkt dat in Nederland de meeste mensen uit de kast komen als ze nog tieners zijn: jongens zijn gemiddeld 17,2 jaar en meisjes 16,1 jaar. Het komt echter ook vaak voor dat mensen getrouwd zijn en dan pas uit de kast komen als iemand die op het andere geslacht valt.

Wel of niet over je seksuele voorkeuren praten

Het is helemaal jouw eigen beslissing of je over jouw seksuele oriëntatie wilt praten. Wil je als man bijvoorbeeld dat jouw omgeving weet dat jij op mannen valt? Of ben jij liever homo- of biseksueel, zonder daar over te praten?

Redenen om niet uit de kast te komen

  • Je denkt dat jouw seksuele oriëntatie lastig zal zijn voor je omgeving, vanwege bijvoorbeeld hun/jouw religie. Je wilt hen daarom liever niet lastigvallen met jouw gevoelens of je wilt hen niet in verlegenheid brengen ten opzichte van hun omgeving.
  • Jij bent gewoon mens en wil liever niet in een hokje gestopt worden. Op wie jij verliefd wordt, dat is jouw zaak.
  • De behoefte om te praten over jouw seksuele voorkeur heb jij niet: of je nu homo, hetero, bi, trans of queer bent, jij bent niet anders dan anderen.

Redenen om wel over je seksuele voorkeuren te praten

  • Jij wilt je graag vrij en compleet voelen: daar hoort ook jouw seksuele voorkeur bij. Je wilt dit niet verstoppen voor je omgeving.
  • Speculeren over de reactie van anderen heb je al lange tijd gedaan. Jij wilt graag weten hoe vrienden en familie echt reageren op jouw coming out.
  • Als je ontdekt dat jij homoseksueel, lesbisch, trans- of biseksueel bent, dan kun jij je lange tijd eenzaam voelen. De acceptatie van vrienden en familie kan ervoor zorgen dat dit eenzame gevoel verdwijnt.

Wie vertel jij wat over je seksuele voorkeuren?

Wil je graag over je seksuele voorkeuren praten? Bedenk dan wie jij het persoonlijk wilt vertellen, zoals bijvoorbeeld je ouders, broers en zussen en je beste vrienden. Er is geen bepaalde grens wanneer je uit de kast ‘moet’ komen. Pas als jij er klaar voor bent, is het een goed moment. Besef je wel dat het waarschijnlijk heel verlossend en bevrijdend is. Als je een goede band hebt met jouw ouders, dan kan het heel fijn zijn om het ze snel te vertellen. Jij hoeft je dan nooit meer anders voor te doen en kan zijn wie jij echt bent. Het kan voorkomen dat je meerdere keren gaat vertellen wat je seksuele voorkeuren zijn, zoals ook op jouw werk.

“Veel lhbt’ers blijven steeds opnieuw uit de kast komen,” zegt Bjorn (26). “Ik kom steeds opnieuw uit de kast: bijvoorbeeld op school, op het werk, in vriendengroepen. We zullen nooit de norm zijn en altijd in de minderheid.”

Uit de kast als transgender

Onlangs maakte de bekende vlogger NikkieTutorials bekend dat ze transgender is. Ook in zo’n situatie kun je spreken over ‘uit de kast komen’. Jij vertelt dat je in een verkeerd lichaam bent geboren. Zo’n gesprek voer jij in eerste instantie natuurlijk met de mensen die dicht bij je staan, zoals je ouders of partner. Als je nog minderjarig bent, dan kunnen jouw ouders je helpen met de juiste vervolgstappen, zoals bijvoorbeeld samen naar de huisarts gaan.

Als je al ouder bent, dan heb jij misschien geen behoefte aan iemand die met je meegaat naar het ziekenhuis. Toch ontkom je niet aan een gesprek over je genderidentiteit: als jij je een man voelt in een vrouwenlichaam en je gaat je steeds vaker als man kleden, dan valt dat natuurlijk ook. Vertel de belangrijkste mensen in je leven hoe jij je voelt: zo kun jij voortaan jezelf zijn en hoef jij je niet meer te verstoppen.

Tips voor een gevoelig gesprek

Heb jij biseksuele gevoelens of worstel jij met je genderidentiteit? Een goed gesprek met je geliefden kan helpen om jezelf en je gevoelens beter te accepteren. Door eerlijk te zijn tegen je omgeving, gun jij jezelf de kans om echt jezelf te worden. Er is geen vaste manier om dit gesprek aan te gaan, maar we hebben een paar tips voor je.

Ga het gesprek aan op een rustig moment

Het laatste wat je wilt tijdens een lastig gesprek over je seksuele voorkeuren is dat je het voert in een rumoerig huis. Dus een verjaardag met hordes kinderen is niet het juiste moment. Vraag je ouders en broers of zussen bij je thuis of regel een etentje bij je ouders thuis. Tijdens of na het eten kun je het gesprek rustig aangaan.

Vertel het tijdens het kijken van een documentaire of tv-show

Er zijn regelmatig televisieprogramma’s over genderidentiteit of homoseksualiteit te zien. Zo is er het programma Hij is een Zij, die acht mensen volgt die in het verkeerde lichaam geboren zijn. De documentaire Transgender Kids van Louis Theroux gaat specifiek in op kinderen in het verkeerde lichaam. En enkele jaren geleden was in Uit de Kast te zien hoe jongeren hun coming-out beleefden. Tijdens een dergelijk programma kun jij het onderwerp makkelijker aanhalen en duidelijk maken dat dit ook op jou van toepassing is.

Lees ook: Series over seks en relaties die je gezien moet hebben

Bedenk wat je wel en niet wilt vertellen

Bedenk van te voren wat je graag wilt vertellen tijdens het gesprek en wat niet. Je seksuele ervaringen wil jij waarschijnlijk liever niet delen, terwijl jouw eerste gevoelens voor iemand van hetzelfde geslacht bijvoorbeeld wel besproken kunnen worden. Nogmaals: jij bent helemaal vrij om te delen wat je maar wil. Ontdekte je dat jij vrouwen leuker vond dan mannen, toen je een crush had op een beroemde zangeres? Dat zou een leuke anekdote kunnen zijn voor het gesprek.

Ouders die je wel of niet steunen

Voor mensen met ouders die conservatief zijn of die een bepaalde religie aanhangen, kan het moeilijk zijn om te praten over hun seksuele voorkeuren. Misschien wordt er in jouw gezin de spot gedreven met homoseksualiteit en wordt het gezien als iets vies. Of kom jij uit een land waar homoseksualiteit zelfs strafbaar is. Dit maakt het nog moeilijker om over jouw gevoelens te praten. Sommige mensen vertellen het hun omgeving nooit, om hun ouders bijvoorbeeld niet in verlegenheid te brengen.

Als jij weet dat jouw ouders je hoe dan ook zullen supporten, dan is het voor jou waarschijnlijk net iets makkelijker om uit de kast te komen. Ga het gesprek aan of doe het op een ludieke manier, door bijvoorbeeld een regenboogtaart mee te nemen. Doe waar jij je prettig bij voelt, dat is het enige wat belangrijk is.

Steun op internet

Op internet zijn verschillende forums die ingaan op de moeilijkheid om uit de kast te komen bij bijvoorbeeld religieuze ouders, zoals bijvoorbeeld Refoweb. Hier kun jij vragen stellen en lezen over de ervaring van anderen.

Op een subsite van Islam&Liefde over homoseksualiteit wordt aandacht besteed aan homoseksualiteit binnen de Islam. Je kunt er vragen stellen, ervaringen lezen en tips krijgen om te praten over je seksuele voorkeur.

Het Regenboogforum is er speciaal voor mensen die te maken hebben met geloof en hun seksuele voorkeuren. Respect2Love is er speciaal voor biculturele mensen. Zij organiseren ook regionale bijeenkomsten.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?