Niet-seksuele manieren om je relatie te verbeteren

relatie verbeteren

Er zijn van die stellen die alles lijken te hebben: de looks, geld, een liefhebbende partner, een gesponsorde droombruiloft in Italië en tienduizenden volgers op socials. Of neem die heerlijke romcoms waar je je helemaal in kunt verliezen: nooit hebben die stellen last van enige sleur. Maar wees gerust: die #couplegoals stellen hebben ook heus wel ruzie over vieze sokken. Ze willen gewoon niet dat jij achter hun perfecte façade gluurt. En films zijn sowieso niet de realiteit. Het lijkt tegenwoordig alsof we in een droomwereld moeten leven, waar alles perfect is. Is het dat niet, dan dump je je geliefde en swipe je vrolijk door naar de volgende. Maar dat is natuurlijk geen gezonde manier om een relatie te onderhouden. Hoe dan wel? Wij geven je een aantal niet-seksuele manieren om je relatie te verbeteren.

Geen één relatie is perfect

De perfecte relatie bestaat niet. Het is onmogelijk dat twee partners op elk moment van de dag, jarenlang, dolblij met elkaar zijn. En dat is helemaal prima. Wat je wel graag wilt is dat de basis goed is. Dat je je partner vertrouwt, met elkaar kunt communiceren en gelijk aan elkaar bent. De kleine dingen die je irriteren, of die voor sleur zorgen, daar kun je dan samen aan werken. Dit keer focussen we ons niet op tips om je seksleven een boost te geven, maar op niet-seksuele manieren om je relatie te verbeteren.

Acht manieren om je relatie te verbeteren

Verras elkaar met kleine dingen

Lang geleden, toen je relatie nog nieuw en spannend was, werd je regelmatig verrast met een bos bloemen. Of bracht je hem een kop koffie op bed in het weekend. Dit soort kleine gebaren verdwijnen op den duur: je krijgt misschien een gezin, jullie zijn druk en je ontwikkelt een routine. Toch is het belangrijk om elkaar te blijven verrassen. Het laat zien dat je aan de ander denkt en dat draagt bij aan het welzijn van je geliefde. Koop dus zomaar eens dat nieuwe boek van zijn favoriete auteur voor hem.

Denk terug aan een belangrijk moment

‘Weet je nog toen we daar heen gingen op onze eerste date?’ Trips down memory lane schijnen goed te zijn voor je relatie. Het helpt jou en je partner te herinneren waarom jullie voor elkaar vielen en hoe je toen over elkaar dacht. Je eerste date, jullie eerste vakantie samen of die kleine studentenkamer waar jullie samen woonden: allemaal leuke momenten om op terug te kijken.

Tips om je relatie te verbeteren: breng tijd zonder elkaar door

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig: tijd zonder elkaar doorbrengen om je relatie te verbeteren. Toch is dat precies wat je soms nodig hebt. Mensen hebben behoefte aan hun eigen tijd en ruimte. Gun elkaar die quality time met jezelf. Persoonlijke groei en onafhankelijkheid zorgen ervoor dat je kunt bloeien als individu en dat komt jouw relatie ten goede. Of dat nu inhoud dat je elke week iets voor jezelf gaat doen – zoals een sportles of schildercursus – of regelmatig een nachtje alleen weg gaat, dat is afhankelijk van jouw behoeftes.

Ga op dezelfde tijd naar bed

Wil je je relatie verbeteren? Ga dan op dezelfde tijd naar bed. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk: als je nachtdiensten draait bijvoorbeeld, maar als hier geen sprake van is, dan is het zeker de moeite waard om te proberen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die op dezelfde tijd naar bed gaan meer tevreden zijn over hun seksleven en beter communiceren met hun partner. Bovendien is het veel gezelliger.

relatie verbeteren

Leg die telefoon eens aan de kant om je relatie te verbeteren

Het is een grote ergernis bij veel stellen: de hoeveelheid tijd die de ander doorbrengt op zijn of haar telefoon. Meer dan de helft van de ondervraagde personen in dit onderzoek, die allemaal een langdurige relatie hebben, geven aan dat hun partner soms tot regelmatig afgeleid is door zijn of haar telefoon terwijl ze een gesprek proberen te voeren. En vier van de tien personen zeggen geïrriteerd te zijn over de hoeveelheid tijd die de ander op zijn telefoon doorbrengt. Leg daarom je telefoon wat vaker weg, vooral tijdens de zeldzame momenten dat jullie samen zijn en ga eens het gesprek aan met je geliefde.

Wees kwetsbaar

Veel mensen vinden het niet prettig om kwetsbaar te zijn. Toch kan het delen van je eigen kwetsbaarheden meer intimiteit creëren tussen jou en je partner en zo helpen je relatie te verbeteren. Heb je kwetsbaarheden, waar je graag aan wilt werken? Deel het met je partner. Hij of zij zal het waarschijnlijk zien als iets heel dappers.

Onderneem meer samen

Onderneem meer samen en dan hebben we het niet over het samen in bad doen van de kinderen. Al is die hulp heel welkom, dus doe dat óók. Maar in dit geval hebben we het over andere dingen. Samen bergbeklimmen bijvoorbeeld, voor avontuurlijke types. Of elke maand samen uit eten naar een ander restaurant. Als je het gevoel hebt dat je relatie in een sleur zit, dan kan iets onverwachts helpen om je relatie te verbeteren. Ga samen een nieuwe taal leren of ga op een originele date: jullie mogen om en om iets uitzoeken om te doen.

Maak beter ruzie

Helpt beter ruzie maken om je relatie te verbeteren? ‘Ja,’ zegt onderzoeker John Gottman. Ruzie maken is niet iets waar je op zit te wachten, maar het is wel een gezond iets om het af en toe met elkaar oneens te zijn. En de manier waarop jij je ruzie uitvecht, is van belang. Zo is het het beste om je toon en intonatie zacht en rustig te houden: ga je direct gillend en schreeuwend van start, dan is de kans klein dat je een constructief gesprek zult hebben. Probeer de ander niet te kwetsen, maar zeg waar jij tegenaan loopt en wat jouw problemen daarmee zijn. En tot slot: heb je ruzie, onthoud dan dat je van je partner houdt. Heb respect voor hem of haar, ook al ben je het niet met elkaar eens.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?