Safety first: seks in het digitale tijdperk

Safety first_ seks in het digitale tijdperk

Seks is de laatste decennia enorm veranderd. Of beter gezegd: de manier waarop we seks en seksualiteit consumeren. Hoe ga jij veilig om met seks in het digitale tijdperk en hoe kun jij anderen beschermen tegen ondoordachte, impulsieve acties? Wij gaan dieper in op enkele gevaren: internet, sociale media, seksnologie en naakte selfies en video’s.

Seks in het digitale tijdperk

De technologie heeft de afgelopen jaren grote stappen gemaakt: ook op het gebied van seksualiteit. Dit komt met name door twee belangrijke uitvindingen: het internet en smartphones. Met een paar tikken op je smartphone stuur jij een naaktfoto naar een vriend of potentiële date. Ook seksnologie (een combinatie van seks en technologie, zoals op sextoys met een app) en sociale media brengen de nodige risico’s met zich mee. Seks in het digitale tijdperk: is dat wel veilig? Wij geven je handvatten om er zo verstandig mogelijk mee om te gaan.

Naaktfoto’s

Twintig jaar geleden kon jij je nog niet voorstellen dat je een naaktfoto naar iemand zou sturen. Je moest dan een foto maken met een analoge camera, het rolletje laten ontwikkelen en de foto vervolgens nog naar de ander opsturen. Tussen het maken van de foto en het geven aan de ontvanger kon zomaar een week tijd zitten. Tegen die tijd was je wel afgekoeld en het idee dat degene die de foto’s ontwikkelde jou bloot zou zien: de horror. Hoe anders is dat nu: je kunt binnen enkele seconden een foto van jouw borsten sturen tijdens een opwindend gesprek. Dat is leuk, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Want jouw foto kan net zo snel met naam en toenaam verspreid worden op WhatsApp, gedeeld worden met je collega’s per e-mail of op een (anoniem) profiel op sociale media geplaatst worden.

Veilig naaktfoto’s versturen voor volwassenen

  • Denk eens even rustig na of je die persoon echt een naaktfoto wilt sturen. Vertrouw je hem of haar? In de heat of the moment lijkt het spannender dan een half uur later.
  • Zorg ervoor dat je anoniem op de foto staat: zonder gezicht en andere herkenbare elementen dus. Ook bij een video is dit van belang.
  • Als jij de ontvanger niet persoonlijk kent, dan kun je overwegen om een andere naam te gebruiken in plaats die van jezelf.
  • Op Instagram kun je in een privébericht verdwijnende foto’s gebruiken. Na enkele seconden verdwijnt deze weer uit beeld. Als iemand een screenshot maakt, dan krijg jij daar een melding van. Ook WhatsApp zou op dit moment aan het experimenteren zijn met foto’s die verdwijnen zo gauw je een gesprek afsluit.

Video’s maken tijdens de seks

Het lijkt allemaal zo spannend en dat kan het ook zijn, maar hoe zou jij je voelen als een ex een seksvideo van jullie uit laat lekken? Kim Kardashian heeft het geen windeieren gelegd, maar de kans op een boze ex die jouw video deelt is groter dan de kans om opeens miljonair te worden. Wil je per se een seksvideo maken? Overweeg dan om dat op je eigen smartphone te doen en de video achteraf weer te wissen.

Sociale media

Uit onderzoek blijkt dat in Nederland meer dan de helft van de tienjarigen al een eigen smartphone heeft. Vijftien procent van de basisschooljongeren zegt de hele dag contact te hebben met andere kinderen, zo zegt het Nederlands Jeugdinstituut. En dan is er natuurlijk nog sociale media: niet meer weg te denken uit het leven van volwassenen én kinderen. TikTok is het populairste socialmediakanaal onder kinderen: maar liefst 425.000 gebruikers in Nederland zijn pas tussen de 6 en 14 jaar. Naaktfoto’s en seksvideo’s zijn dus niet alleen een risico voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Seks in het digitale tijdperk: we moeten leren omgaan met sociale media

Voor kinderen is het noodzaak dat zij leren hoe ze veilig om kunnen gaan met internet, maar ook met sociale media, digitale apparaten, groepsdruk en later ook sex. Dat beseffen we ons weer als we lezen dat een tiener zelfmoord heeft gepleegd omdat er een naaktfoto van hem of haar is uitgelekt. En dat zagen we allemaal tijdens het schandaal met Bilal Wahib. Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd en Media zegt tegen het NRC over deze laatste situatie dat “het empathie vergt om een naaktfoto van een slachtoffer niet door te sturen. En dat kinderen dat ethische besef nog moeten leren. Net als het omgaan met en leren weerstaan van groepsdruk.” Iris van der Heijden werkt bij een organisatie die kinderen leert om te gaan met smartphones en sociale media. Zij zegt tegen het NRC dat tieners niet aan klasgenoten vragen om hun broek uit te doen op het schoolplein, maar dat ze ook moeten leren dat ze zulk soort vragen niet zomaar digitaal kunnen stellen.

Naast het gevaar van pushende klasgenoten om iets gênants te doen of pushende vriendjes die een foto willen van hun vriendinnetje, is er nog het gevaar van onbekenden. Mannen die zich voordoen als jonge jongen, om vervolgens af te spreken met een even jong meisje bijvoorbeeld. Het is jouw taak als ouder om je kind hier voor te waarschuwen en eventueel te controleren.

Veilig social media gebruik

  • Mag jouw kind een socialmediaprofiel aanmaken? De meeste kanalen hebben een minimum leeftijd van 13 jaar.
  • Controleer het profiel (van jezelf of je kind) op privacygevoelige informatie. Wil je echt jouw voor- en achternaam gebruiken of is het beter om dat niet te doen?
  • Zeg niet waar je woont en geef ook je telefoonnummer niet zomaar aan een onbekende.
  • Besef je dat een foto die je plaatst altijd op internet zal blijven circuleren.
  • Alle thema’s rond veilig internetten voor kinderen én volwassenen zijn op een overzichtelijke manier samengebracht op de website Veiliginternetten.nl.
  • De gids Denk na voordat je iets deelt helpt mensen om na te denken of ze alles wel moeten plaatsen.

Seksnologie: sextoys met apps

Steeds meer seksspeeltjes zijn slim. Dit houdt in dat jij ze met een app kunt bedienen. Dat is fijn en spannend, want zo kan ook je partner aan de andere kant van de wereld – of kamer – jouw toy bedienen. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat niet alle slimme seksspeeltjes goed beveiligd waren. Op die manier lekte er persoonlijke data en was de bediening over te nemen door hackers. Uiteraard hebben de bedrijven alles op alles gezet om hun lekken te dichten, zodat jij weer veilig kan genieten van je speeltje met app. Samen met het bedrijf wat de lekken ontdekte, hebben fabrikanten een lijst samengesteld met do’s en don’ts.

Veilig gebruik van slimme sextoys

  • Gebruik een schuilnaam en eventueel ook een anoniem e-mailadres.
  • Zorg ervoor dat je de app op de juiste manier afsluit en je toy uitschakeld. Nu is hij niet meer zichtbaar.
  • Deel de code voor het besturen van je speeltje alleen met iemand die jij vertrouwt en bij voorkeur kent.
  • Het is bij veel slimme sextoys mogelijk om te (video)chatten. Wil je dit doen, zorg dan dat je uitsluitend onherkenbaar in beeld bent.

Lees ook: Seksnologie: veilig genieten van slimme seksspeeltjes

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?