Seksnologie: veilig genieten van slimme seksspeeltjes

seksnologie slimme sextoys

Onderzoek toont aan dat een aantal populaire slimme sextoys recent onveilig waren. Een aantal op afstand bestuurbare speeltjes waren eenvoudig over te nemen en lekte ze persoonlijke data. Inmiddels zijn de beveiligingsfouten opgelost en wordt er extra ingezet op de veiligheid van moderne seksspeeltjes. In dit artikel lees je hoe jij veilig geniet van seksnologie.

Luxe sekstoys razend populair

De verkoop van seksspeeltjes is het afgelopen jaar met bijna 50 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Uit data van onze webshop blijkt dat luxe, slimme sextoys in populariteit stijgen. Een van de mogelijke aanleidingen is de coronacrisis: mensen verlangen naar intimiteit en seksualiteit en kopen een op afstand bestuurbare ‘slimme’ sextoy. De groei van de sexual wellnessbranche gaat gepaard met innovatie. Met andere woorden: sekspeeltjes worden in rap tempo luxer, geavanceerder en slimmer. Deze ‘seksnologische ontwikkeling’ vraagt om waakzaamheid. Want des te slimmer de toy, des te groter de kans om digitale sporen achter te laten. Dat is het laatste wat we willen.

Lees ook: De beste high class sextoys voor vrouwen

Wat zijn slimme seksspeeltjes?

Slimme sextoys verleggen je grenzen. Letterlijk en figuurlijk. Door geavanceerde seksnologie is het mogelijk om de toy met bluetooth – of zelfs via een app – op afstand te besturen. Deze draadloze connectie brengt gevaren met zich mee. Datalekken liggen op de loer en sekstoys zijn voer voor cybercriminelen die achter gevoelige informatie willen komen. Het was tot voorkort zelfs mogelijk om de verbinding van een werkende slimme sextoy over te nemen, blijkt uit het volgende rapport. Dankzij internetsecuritybedrijf ESET zijn de problemen gedetecteerd en opgelost. Daarnaast heeft het leveranciers de ogen geopend om nóg meer aandacht te besteden aan de cyberveiligheid van geavanceerde seksspeeltjes.

Veilig genieten van smart sextoys

Ondanks dat een groot deel van de cyberveilgiheid van seksspeeltjes in de handen van fabrikanten ligt, kun je zelf ook je privacy waarborgen. Samen met ESET is er een lijst samengesteld met do’s en don’ts. Dus als je een smart sextoy gebruikt: houd dan rekening met het volgende.

Do’s

  • Steeds meer apps die bij slimme seksspeeltjes horen komen met een (video)chatfunctie. Wanneer je hier gebruik van wil maken is het verstandig om niet je gezicht in beeld te hebben. Denk ook goed aan andere fysieke kenmerken zoals tatoeages.
  • Houd je slimme sextoy verbonden met je telefoon. Zodra de toy niet verbonden is maar wel aanstaat, is het speeltje vindbaar in de lijst van bluetoothapparaten.
  • Update regelmatig de apps van de smart sextoy.
  • Doe onderzoek naar de veiligheid van een specifieke sextoy voordat je overgaat tot aankoop. Bekijk de reviews, zoek in Google of neem contact op met de klantenservice.
  • Het uitproberen en installeren van de toy doe je bij voorkeur op een veilige plek.
  • Deel jouw gegevens alleen met mensen die je kent en vertrouwt. Ga uiterst voorzichtig om met het delen van (toegangs)codes waarmee anderen je toy kunnen besturen.
  • Het gebruik van slimme sekstoys in openbare locaties kunnen extra risico’s met zich mee brengen.

Don’ts

  • Deel niet zomaar je naam en emailadres. Gebruik bij voorkeur een alias en een apart mailadres. Lees – ondanks dat het saai is – altijd de voorwaarden. Vooral het gedeelte waar staat welke gegevens het bedrijf houdt en wat ze er mee doen. Let er ook goed op of het bedrijf het privacybeleid regelmatig update.
  • Schakel je apparaat uit en sluit de app af na gebruik. dit zorgt ervoor dat je apparaat niet meer zichtbaar is.
  • Gebruik de afstandsfuncties nooit als er privacykwetsbaarheden bekend zijn

Lees ook: De toekomst van online daten

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?