Shibari voor‌ ‌beginners‌: technieken‌ ‌en ‌toys‌

Shibari voor beginners technieken en toys

Bij shibari geniet je van de schoonheid van bondage, kom je tot rust én creëer je je eigen seksuele kunstwerk. Deze vorm van Japanse touwbondage is niet ontstaan als erotisch spel; samoerai gebruikten het al als krijgskunst. Inmiddels is het ook een mooie vorm van BDSM. Het is een machtsspel waarbij geduld en genot voorop staan. Wil je het leren? Dan ben je hier aan het juiste adres voor de basis van deze Japanse touwknoopkunst.

Wat je moet weten over shibari

Heb je nog geen idee waar shibari om draait? Geen zorgen, we zetten alles uiteen over deze vorm van Japanse bondage. Lees verder voor een introductie in de geschiedenis en erotische elementen van shibari. Maar ook wat je ervoor nodig hebt en hoe je het onder de knie krijgt.

De erotische schoonheid van shibari

Waarom mensen van deze touwknoopkunst genieten verschilt per persoon. De ene knoper, ook wel rigger of roper genoemd, houdt ervan zijn bunny (degene die vastgeknoopt wordt) te veranderen in een naakt en erotisch kunstwerk. Anderen worden opgewonden van de bondage en de daarbij horende ongemakkelijke posities en seksuele drukpunten. Het loslaten van fantasie, het gevoel van ruw touw tegen je gladde huid en harde knopen tegen je zachte rondingen: redenen om te experimenteren met shibari.

 • De machtige persoon, de knoper, wordt in shibari rigger of roper genoemd.
 • Het model dat zich overgeeft aan de wil van de roper noemen we bunny.
 • Shibari is een erotische én mentale vorm van stimulatie en het geeft de nodige ontspanning.
 • Een roper word je niet zomaar: het kost aardig wat oefening om goede knopen te maken en nog langer voordat je een eigen erotisch kunstwerk creëert.
 • Als shibari goed is uitgevoerd, krijg je opwindende en ongelooflijk mooie kunst.

Shibari draait om de kunst van bondage

Eén product is vereist en liefst in overvloed: bondagemateriaal. Of je nu kiest voor touw, lint of boeien – en ook in die producten zit verschil in lengte, kleur en ruwheid – maakt niet uit. Gebruik bij shibari wat je zelf prettig vindt en sterk genoeg is. Er zijn bepaalde riggers die maar één soort bondage willen gebruiken en anderen wisselen materiaal en kleur af. Zolang de knopen veilig en comfortabel zijn, zijn er geen regels voor materiaal.

 • Bondagetouwen kies je uit op comfort, gebruiksgemak en veiligheid.
 • Er zijn touwen te koop die speciaal voor shibari gemaakt zijn, deze Japanse bondages zijn lang, zacht en sterk.
 • Kies voor verschillende lengtes en kleuren als je een afwisselend kunstwerk wilt maken. Deze bondageset is een goede basis.
 • Met een speciale bondageschaar kun je de touwen snel doorknippen in geval van nood. Houd zo’n schaar dus altijd bij de hand.

Hoe lang duurt een sessie shibari?

Er zijn koppels die de hele dag uittrekken voor een erotische shibari sessie. Je kunt de knopen zo ingewikkeld en creatief maken als je wilt. Hoe verder je er in gaat, hoe meer tijd het kost. Start met de basis: bijvoorbeeld met handboeien, sierlijke bondage rond de borsten of een kinky armbinding. Er zijn gemakkelijke en sierlijke knopen, maar ook weefpatronen. Dat laatste is vooral voor de gevorderden en kost niet alleen uren om te knopen, maar ook om uit elkaar te halen.

Leer de basis van knopen met tutorials

Oefening baart kunst. Dat geldt ook voor bondage. De basis kun je zelf al leren door tutorials. Op YouTube staan veel instructies om shibari onder de knie te krijgen. Als je gaat oefenen op je bunny, zorg er dan voor dat de bondages losjes zitten. En vergeet de eerder genoemde schaar niet. Veiligheid staat altijd voorop!

Shibari: de techniek die samoerai al gebruikten

Shibari ontwikkelde zich als oude Japanse krijgersmethode. Samoerai behandelden gevangenen met respect en dat toonden ze door hen vast te knopen met uitvoerig artistieke bindingen. Vroeger heette dat Kinbaku-bi, letterlijk ‘de schoonheid van strak binden’. Nu is het bekend onder de naam shibari. Oorspronkelijk is het dus geen vorm van BDSM, maar functionele en pure kunst. Dat neemt niet weg dat shibari tot de verbeelding spreekt. De bondage is zo mooi en sensueel, dat het niet gek is dat het ook ingezet wordt als erotisch spel.

Nog even terug naar die samoerai. De oude Japanners namen shibari vrij serieus:

 • Pantsers werden gemaakt van houten panelen die met traditionele knopen aan elkaar vastgebonden werden.
 • Verzonden goederen werden in doeken gewikkeld en met shibari-bondage vastgemaakt.
 • Geschenken waren altijd sierlijk omwikkeld met koorden.
 • De kimono’s die geisha’s dragen worden nog steeds met rituele knopen rond hun lichaam gebonden.

Meester worden in Japanse touwbondage

Bondage is opwindend, verleidelijk en intiem. Een touw is soms een middel om op een andere manier contact met elkaar te maken en het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wil je je verdiepen in shibari? Zo knopen dat billen en borsten fantastisch geëtaleerd worden? Dat het lichaam goed uitkomt en bondage on the fly (iemand ophangen in sierlijke vorm) leren? Zoek dan een instructeur. In veel grote steden zijn shibari cursussen. Lees voor je je opgeeft de reviews en informeer of de instructeur kundig is, zodat je zeker weet dat je goed zit.

Dit leer je van een instructeur shibari

Waarom een cursus? Bondage is een bijzondere manier van BDSM waarbij vertrouwen belangrijk is. Knopen wil je zo doen dat het veilig en vertrouwd is. Als rigger leer je van een instructeur:

 • Welke bondage je gebruikt voor bepaalde knopen en functies en hoe je een groots kunstwerk ‘on the fly’ maakt.
 • De nodige anatomie, zo kun je shibari bondage knopen op drukpunten en zenuwen die het spel nog opwindender maken.
 • Hoe je lichamelijke sensaties nog beter opwekt.
 • Kennis van mogelijke gevaren, de juiste communicatie om risico’s te mijden en soms ook de basis van EHBO.

Lees ook: BDSM voor beginners: alle BDSM-regels op een rij

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?