Slut-shaming: niet meer van deze tijd
Als een man het met tien vrouwen doet is ‘ie stoer, als een vrouw het met tien mannen doet is ze een hoer. Een vrouw die veel partners heeft gehad is een afgelikte boterham. En tot slot: een man vermenigvuldigt het aantal partners met wie hij heeft geslapen met drie, om op te scheppen. Terwijl een vrouw het aantal juist door drie deelt, om zo niet voor slet uitgemaakt te worden. Herkenbaar? Helaas wel, voor de meeste vrouwen. Maak een vuist tegen slut-shaming. Het is niet meer van deze tijd.
Slut-shaming: zó 2020
Wat is een slet eigenlijk? Volgens Van Dale een scheldwoord voor een ontuchtige vrouw. Dat is nogal wat, want ontucht is het plegen van seksuele handelingen die tegen de wet zijn. In de volksmond wordt een meisje of vrouw een slet genoemd omdat ze bijvoorbeeld met meerdere jongens op een avond zoent tijdens het stappen of veel bedpartners heeft. Slut-shaming is de Engelse term voor het bestempelen van een meisje of vrouw als slet. In het Nederlands worden ook wel de woorden snol of sloerie gebruikt. Slut-shaming komt in veel meer vormen voor dan hierboven genoemd. Soms wordt een meisje of vrouw bestempeld als slet omdat ze voorbehoedsmiddelen wil gebruiken, seks heeft voor het huwelijk, aan onenightstands doet of casual seks heeft, maar ook vanwege bepaalde seksuele voorkeuren (bijvoorbeeld kinky seks).
Seksuele ongelijkheid tussen mannen en vrouwen
Seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen: het bestaat in veel landen nog steeds niet. Denk alleen maar aan het verschrikkelijke fenomeen eerwraak. Volgens Amnesty International wordt bij eerwraak een vrouw mishandeld of vermoord. Omdat ze bijvoorbeeld de ‘familie-eer’ heeft beschadigd door overspel, een huwelijkspartner af te wijzen of te trouwen met iemand die niet is goedgekeurd door de familie. Om haar te verminken wordt de vrouw in brand gestoken of met zuur overgoten. Of ze wordt vermoord. Zelfs in een westers land als Nederland is er sprake van zo’n twintig gevallen van eerwraak per jaar. In Pakistan gaat het jaarlijks om honderden vrouwen die worden vermoord, schat Amnesty.
Slut-shaming: wie doet het?
Eerwraak is het uiterste geval van het niet eens zijn met de (seksuele) keuzes van een ander. Maar ook slut-shaming is een manier van veelal mannen, maar ook vrouwen, om hun onvrede over de levensstijl van een ander te uiten. Vaak komt dit voort uit een gevoel van onzekerheid over eigen seksuele gevoelens en ervaringen. Elke vrouw wordt in haar leven wel eens een slet genoemd. Het is denigrerend en onnodig. En door de komst van internet en sociale media is het alleen maar makkelijker geworden om iemand (al dan niet anoniem) te beledigen. En het wordt hoog tijd dat dat stopt.
UnSlut
Niemand hoeft zich aangevallen te voelen door jouw manier van leven. Seks is kracht. Het is jouw lichaam, en jij maakt jouw eigen keuzes. Dat vind ook Emily Lindin, oprichter van The UnSlut Project. In haar film UnSlut: A Documentary Film zie je onder andere het verhaal van Rehtaeh Parsons. Zij wordt op haar 15e verkracht door vier jongens, die hier ook foto’s van verspreiden. Ze wordt uitgemaakt voor slet en pleegt anderhalf jaar na de verkrachting zelfmoord.
Misschien heb je zelf ervaren hoe vreselijk het voelt om uitgescholden te worden voor slet of heb je zelf ook de neiging om dit bij andere vrouwen te doen. Dit kun je doen om dit voortaan te voorkomen.
1. Oordeel niet over een vrouw als iemand anders haar foto’s verspreid
Zeg eens eerlijk: heb jij wel eens een naaktfoto verstuurd? De meeste mensen wel. In het gunstigste geval wordt deze direct weer gewist door de ontvanger en hoor je er nooit meer wat over. Maar in veel gevallen worden privéfoto’s helaas verspreid. De vernedering die daarop volgt, leidt regelmatig tot zelfmoord bij tieners. En dat terwijl degene die de foto heeft gemaakt niet degene is die fout zit. Dat is de persoon die zo’n privéfoto verspreid. Steun het slachtoffer door de foto’s te verwijderen en probeer ook te voorkomen dat anderen ze doorsturen.
2. Maak geen grappen over de seksuele voorkeur van een ander
Het feit dat iemand een andere seksuele voorkeur heeft dan jij, is geen enkele reden om diegene voor gek te zetten. Ga niet mee in roddels over de buurvrouw die misschien van BDSM houdt of de collega die doet aan golden showers. Het enige seksleven waar je echt met zekerheid over kunt praten, is dat van jezelf.
3. Casual seks is oké voor mannen én vrouwen
Ik schreef het al in de inleiding: er is ongelijkheid op het gebied van seksualiteit tussen mannen en vrouwen. Door te zeggen dat je ‘net als een man bent’, doordat je bijvoorbeeld liefde en seks kunt scheiden van elkaar, blijft de ongelijkheid in stand. Casual seks kan door zowel mannen als vrouwen worden beleefd. Niet elke vrouw wil direct een relatie, niet elke man wil alleen maar één nachtje seks.
4. Ze heeft er niet om gevraagd
Er is geen enkele rechtvaardiging voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hoe sexy haar kleding ook is: een vrouw vraagt nooit om een aanranding of verkrachting. Door te beweren dat een meisje of vrouw ‘vroeg’ om verkracht te worden vanwege haar kleding, trap je haar nog eens extra de grond in. Al zou je naakt over straat lopen: iedereen heeft zijn handen thuis te houden. Het feit dat sommige mannen zich niet kunnen inhouden, is niet de schuld van de vrouw, hoe ze ook gekleed gaat.
5. Neem niet zomaar aan dat een ander iets alleen voor potentiële partners doet
Als jij je opmaakt, mooie lingerie draagt of je extra sexy kleed, doe je dat dan uitsluitend om indruk te maken op een potentiële partner? Of vind je het ook gewoon leuk om af en toe – of elke dag – helemaal all-in te gaan met kleding, make-up en gestylde haren? Mooie lingerie geeft je zelfvertrouwen en veel vrouwen dragen het om die reden. Dus de kans dat die ene collega zich extra sexy heeft gekleed om je vriend te verleiden, is klein. Zie gewoon het beste in andere vrouwen.
Er is meer wat je kunt doen om te helpen. Hoor je vrienden slecht praten over een vrouw? Zeg er wat van. Kom op voor vriendinnen, maar ook voor andere vrouwen, op socials, als er slecht over hen gesproken wordt. Leer je kinderen dat mannen en vrouwen gelijk zijn en dat meisjes net zo goed als jongens mogen doen met hun seksualiteit wat ze willen. En tot slot: spreek niet slecht over andere vrouwen. Want als er één onderwerp is waarin we elkaar kunnen ondersteunen, dan is het dit.
Reageer of stel een vraag
0 reacties