Je verdient het, dus zet jezelf op de eerste plaats!

put yourself first

Jezelf op de eerste plaats zetten is lastig. Vaak denken we eerst aan onze kinderen, partners, familie, vrienden, collega’s en werkgevers voordat we ons eigen zuurstofmaskertje opzetten. Zonde, want voor je het weet lig je hyperventilerend in een hoekje een burn-out te kweken. Voor jezelf kiezen is niet egocentrisch, hoe bang we daar ook voor zijn. Daarom, voor alle pleasers onder ons, een paar tips om onszelf naar numero uno te katapulteren!

We moeten studeren, werken, onze huizen schoonmaken, onze kinderen naar school en sportclubjes brengen en onze relaties onderhouden met wat broodnodige quality time. Middenin die hectiek nemen we zelden de ruimte en de tijd voor onszelf. Voor wat wij zelf zouden willen.

Dat onze levensstijl niet altijd goed is voor onze overbelaste hersenpan, merken we aan het aantal stressgerelateerde klachten waarmee mensen worden gevloerd. Toch denderen we maar door, want ergens diep van binnen denken we dat we egocentrisch zijn als we onszelf op de eerste plek zouden zetten.

Ergens diep van binnen denken we dat we egocentrisch zijn als we onszelf op de eerste plek zouden zetten.

Van hot naar her

Dus rennen we van hot naar her, nemen we veel te veel hooi op onze vorken en proberen we alles en iedereen om ons heen tevreden te stellen. Altijd anderen voorrang geven, nooit eens helder en ongegeneerd ‘nee’ durven zeggen en steeds weer toegeeflijk glimlachen wanneer we opgezadeld worden met dingen waar we helemaal geen zin in hebben.

Vinden we ergens een snippertje tijd en energie? Vooruit, dan zijn we heel misschien bereid om dat aan onszelf te besteden. Maar structureel? Nope, niet echt. We geven, geven en geven, maar ondertussen vergeten we onszelf een keer wat toe te stoppen. Totdat we helemaal zijn opgebrand. Maar we verdienen meer dan de kruimels die overblijven zodra iedereen zijn buikje rond heeft gegeten.

We geven, geven en geven, maar ondertussen vergeten we onszelf een keer wat toe te stoppen…

Krachtige beslissingen

Waarom vinden we het toch zo moeilijk om onze eigen behoeften te prioriteren? Om gezonde grenzen te stellen tussen ons persoonlijke en ons professionele leven? Of om een keertje voor onszelf te zorgen in plaats van voor de mensen om ons heen?

Natuurlijk is het belangrijk om vriendelijk en liefdevol te zijn naar je omgeving. Maar niet ten koste van jezelf. Het probleem is dat we het zo vanzelfsprekend vinden om te geven, dat we geen idee meer hebben wat we zelf willen. En als je je eigen behoeften negeert, wordt het steeds ingewikkelder om voor je belangen op te komen. Om krachtige beslissingen te maken en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Van anderen houden betekent niet dat je niet van jezelf kunt houden. En dat je niet af en toe keuzes mag maken die inspringen op jouw behoeften: zonder dat je daarbij per se rekening hoeft te houden met de behoeften van anderen. Soms draait het simpelweg eventjes om jou en om niemand anders.

Van anderen houden betekent niet dat je niet van jezelf kunt houden..

Waarom moet je jezelf op de eerste plaats zetten?

Voorrang geven aan jezelf is het beste cadeau dat je jezelf kunt geven. Niet dat het altijd meteen zo voelt, overigens. Stel dat je eindelijk je grenzen aan hebt durven geven bij een opdringerige collega, een claimende vriendin of een bemoeizuchtig familielid. Dan zul je je in het begin misschien een beetje opgelaten en gegeneerd voelen. Je twijfelt of je er wel goed aan hebt gedaan of dat je het anders aan had moeten pakken.

Tegen de stroom in

Jezelf op de eerste plaats zetten voelt een beetje als tegen de stroom inzwemmen. Want je gaat in tegen de verwachtingen die je omgeving of de maatschappij van je hebben. Misschien ben je een moeder die vijf dagen in de week werkt. Dikke kans dat je vriendinnen of de schoolpleinmoeders daar zo hun gedachten over hebben.

Of misschien ben je juist een moeder die haar carrière on hold zet om thuis met de koekjes klaar te zitten. Ook dan vallen je ongetwijfeld ongezouten meningen ten deel. Culturele en sociale normen zullen je altijd in de weg zitten, maar het zijn juist die barrières die je moet doorbreken als je voor jezelf wil kiezen.

Relatie met anderen

Want als je het durft, levert het je zoveel op. Meer zelfvertrouwen, bijvoorbeeld. En een gezonder en positiever zelfbeeld. Dat heeft ook impact op de relaties met de mensen om je heen. Als je jezelf continu wegcijfert, en alles wegwuift en weglacht, loop je het risico dat anderen over je heen gaan walsen. Op een gegeven moment merk je dat je je in allerlei bochten aan het wringen bent om anderen tevreden te stellen.

Maar als je duidelijk grenzen durft te stellen, worden je relaties met anderen ook een stuk gezonder en oprechter. Er zit namelijk een enorm verschil tussen zelfzucht en zelfliefde. Als je egoïstisch bent, ben je alleen maar met jezelf bezig en geef je niets om de gevoelens en belangen van anderen. Maar als je van jezelf durft te houden, en jezelf af en toe op de eerste plaats durft te zetten, ben je zowel aardig voor jezelf als voor anderen.

Niemand heeft er iets aan als je gestrest, ongelukkig en opgebrand bent. Jijzelf niet, maar ook je omgeving niet. Door goed voor jezelf te zorgen, wordt het makkelijker om oprecht aan anderen te geven. Zo gun je de ander dus eigenlijk je beste zelf.

Er zit een enorm verschil tussen zelfzucht en zelfliefde.

Relatie met jezelf

Daarnaast is een beetje zelfliefde natuurlijk fantastisch voor de relatie met jezelf. Want pas als je jezelf op de eerste plaats durft te zetten, leer je wie je bent. Dat kan voor iedereen anders zijn. Sommige mensen worden blij van andere mensen helpen. Prima, natuurlijk. Maar als jij er juist gelukkig van wordt om jezelf regelmatig in je eentje terug te trekken, is dat ook helemaal goed. Waar het om gaat, is dat je beslissingen maakt die jou een goed gevoel geven.

Als je leeft voor de verwachtingen van anderen, en je jezelf schuldig voelt over keuzes die bij jou passen, ga je een grens over. Je kunt niet iedereen pleasen en dat moet je ook niet willen. Blijf daarom dicht bij jezelf, ontdek wie je bent en waar jouw behoeften liggen. Niet alleen waardeer je jezelf dan meer, je leert ook hoe je jezelf kunt helen als het even wat minder gaat. En je leert hoe je krachtige keuzes kunt maken die passen bij jou en niet bij wat je omgeving misschien van jou verwacht. Dat doet wonderen voor je mentale veerkracht.

beautiful strong happy woman

Hoe zet je jezelf op de eerste plaats?

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel fijn, maar nu de praktijk nog. Want hoe doe je dat eigenlijk, jezelf op de eerste plaats zetten? Een paar tips!

1: Doe dingen waar je blij van wordt

Merk je dat leuke dingen vaak worden vervangen door dingen die moeten? Probeer eens een paar uur per week vrij te maken voor dingen die jou gelukkig maken. Voor dingen waar jij je fijn bij voelt, dingen die jou energie en een positief gevoel geven. Of het nu tekenen, fotograferen, dansen, sporten of tuinieren is, waar het om gaat is dat je loskomt van de beslommeringen van alledag en vooral van alles wat ‘moet’.

Voel je er vervolgens niet schuldig om, want dit zijn de dingen die jij nodig hebt om weer tot jezelf te komen en je batterij op te laden. Dat is niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving heilzaam. Let maar op, ook je partner, kinderen, familie of vrienden vinden het een stuk gezelliger met jou als jij de kans krijgt om je af en toe flink op te peppen.

Jezelf oppeppen kan natuurlijk ook met wat fysieke zelfliefde. Lees hier de beste en meest ontspannende masturbatietips!

2: Vraag om wat je nodig hebt

Veel vrouwen vinden het lastig om eerlijk te zijn tegen hun partners, vrienden, familie of collega’s. Ze houden hun echte gedachten en verlangens binnen en zetten een maskertje op naar de buitenkant. Dat kan voortkomen uit ongelijke machtsverhoudingen in relaties of uit de onbewuste overtuiging dat hun behoeften nu eenmaal niet zo belangrijk zijn.

Herkenbaar? Maak dan eens een lijstje met dingen die jouw leven makkelijker of leuker zouden maken. Dat kan gaan om een betere verdeling van de zorgtaken, om thuiswerken of flexibelere werkdagen of om een luisterend oor af en toe. Deel deze behoeften vervolgens op een duidelijke en respectvolle manier met de mensen om wie het gaat. Je hoeft je niet te verontschuldigen. Begin bij iemand bij wie je je op je gemak voelt en ga zo verder naar de meer uitdagendere gesprekken, zoals op je werk.

Maak dan eens een lijstje met dingen die jouw leven makkelijker of leuker zouden maken…

3: Leer ‘nee’ zeggen

Zeg je altijd automatisch ‘ja, hoor!’ op elk verzoek? Op die collega die je vraagt aan te sluiten bij een vergadering in je vrije tijd, bijvoorbeeld? Op je partner die onverwacht een mannentripje boekt en jou alleen laat met kinderen, werk en huishoudelijke beslommeringen? Of op die vriendin die voor de zoveelste keer op de stoep staat met tranentrekkend drama?

Als je jezelf hierin herkent, is het zaak dat je je natuurlijke neiging tot helpen beteugelt. Zeg niet meteen kwispelend ‘ja, natuurlijk!’ als iemand iets van je wil, maar zwijg eventjes. Doodeng, zeker, maar je hoeft niet meteen met een positief antwoord paraat te staan. Denk eerst na over het verzoek. Hoe pakt dit uit voor jou? En wil je dit diep van binnen wel? Het is slim om alvast een paar nuttige zinnetjes te verzamelen voor zulke situaties, zoals: ‘Sorry, maar op dit moment komt het me niet uit’ of ‘Ik heb het druk en kan dit nu niet oppakken.

Probeer zulke gesprekken ook zo snel mogelijk in de kiem te smoren, zonder onaardig te zijn. Zo vermijd je dat anderen door kunnen blijven drammen of je over proberen te halen. Helder, assertief en vriendelijk. Voor velen een lastige combinatie, maar wel eentje met gegarandeerd succes!

Zeg niet langer altijd automatisch ‘ja, hoor!’ op elk verzoek.

Zelfzorg is geen luxe

Soms heb je wat extra ondersteuning nodig on the road to self love. Zoek dus iemand die je zowel toejuicht als streng toespreekt wanneer je weer in de knipmeshouding dreigt te schieten. Lig je lekker te zweten in de sauna, maar voel je je opeens superschuldig naar je partner die nu de hele dag het kroost moet zien te vermaken?

Schud die gedachten uit je hoofd, ga drijven in het zoutwaterbad en wip vervolgens eventjes naar de kluisjes voor de broodnodige peptalk. Iemand die jou er feilloos aan weet te herinneren dat je jezelf best op de eerste plaats mag zetten is tenslotte goud waard. Je hoeft het niet alleen te doen.

En als je omgeving echt om jou geeft, dan vinden ze het belangrijker dat jij gelukkig, gezond en vrolijk bent. Ook als je elkaar daardoor ietsje minder kunt zien omdat jij de tijd neemt voor jezelf. Zelfzorg is geen luxe. Het is zoete noodzaak voor elke vrouw die van zichzelf durft te houden.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?