Tijd voor een gezonde leefstijl? Check deze zeven signalen!

voor jezelf zorgen

Opzij, opzij, opzij! We hebben met zijn allen ongelooflijke haast en worden geleefd door een hysterische agenda. Een moment voor jezelf? Dat schiet er al gauw bij in. Maar wat zijn de signalen dat je lichamelijk en geestelijk uitgeput raakt? En dat je echt wat beter voor jezelf moet gaan zorgen?

Ongezonde, overspannen leefstijl

Zie je het voor je? Je trippelt over straat, paniekerig de tijd en de binnenstromende berichtjes checkend en knalt bijna tegen een kennis aan. Deze kennis vraagt belangstellend hoe het met je gaat. Je ratelt razendsnel wat over ‘druk, druk, druk’ en stuift er weer als een Speedy Gonzales vandoor.

Alle ballen in de lucht

Voel je je op zo’n moment slecht over jezelf? Niet eens zo heel erg, waarschijnlijk. We leven in een maatschappij waarin ‘druk zijn’ synoniem staat aan een nuttig en welbesteed leven. We prijzen elkaar als we ’s avonds laat de laptops openslaan, knikken mee over het fenomeen ‘alle ballen in de lucht houden’ en vertellen trots hoe fantastisch we functioneren op minder dan zes uur slaap per nacht. Tussen werk, kinderen en huishouden door vinden we ook nog de tijd om fabulous op feestjes en partijen te verschijnen en een spetterend sociaal leven te onderhouden.

Knap? Zeker. Een gezonde leefstijl? Niet echt. Want als we ons mee laten sleuren in de dagelijkse ratrace, zetten we onszelf en onze gezondheid op de tweede plaats. We houden onze kin omhoog omdat we niet voor anderen onder willen doen, maar ondertussen slikken we paracetamol bij de vleet en vallen we regelmatig in slaap tijdens het checken van het zoveelste mailtje om elf uur ’s avonds. Om drie uur later verdwaasd wakker te worden en te gaan liggen piekeren over de dag die komen gaat.

Geen complimentje waard

Stress en vermoeidheid zijn geen complimentje waard. Het zijn geen signalen van een supersuccesvol leven. Het zijn juist signalen dat je hard op weg bent met een burn-out in elkaar te storten. Dat is niet alleen vervelend voor al die doelen je jezelf had gesteld, maar vooral voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Stress en vermoeiendheid zijn geen signalen van een supersuccesvol leven!

Stress kan namelijk ontzettend veel gezondheidsproblemen triggeren. Lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikklachten, slaapproblemen, gewichtsschommelingen en een verminderde seksdrive. Maar ook geestelijke klachten, zoals depressie, agressie en een laag zelfbeeld.

Wat stress is? Niets meer of minder dan een lichamelijke reactie op dreiging. Je zenuwstelsel reageert op die dreiging door een vloedgolf aan stresshormonen los te laten. Daardoor kun je sneller in actie komen. Handig wanneer je in de oertijd door een roofdier wordt aangevallen maar minder handig in deze moderne tijd. Onze hersenen reageren namelijk nog even primair op ‘geritsel in de bosjes’. Alleen is die brullende sabeltandtijger inmiddels vervangen door een constante stroom aan appjes, e-mails en smartphonebliepjes. Daardoor zijn we altijd alert en staan we altijd ‘aan’.

Zeven signalen van een overbelast leven

Zo’n drukke leefstijl heeft dus consequenties. Slaapgebrek, chronische stress en een betreurenswaardig laag libido, to name a few.

Maar hoe weet je dat je een enkeltje naar Stressville in the pocket hebt? We hebben zeven signalen verzameld die erop kunnen wijzen dat je niet goed voor jezelf zorgt. Herken je ze in meer of mindere mate? Oei, dan wordt het tijd dat je wat gezonde veranderingen doorvoert in je dagelijks leven.

1: Je hebt slaapproblemen

Lig je ’s nachts vaak te woelen en te malen over alles wat je nog moet doen? Als je moeilijk in slaap valt, ligt dat vaak aan stress. Daardoor blijven de zenuwen door je lijf stromen en ben je niet in staat om de dag goed af te sluiten.

Vervelend, want slaap is een belangrijke component van je algehele gezondheid. Een chronisch gebrek aan slaap wordt zelfs in verband gebracht met depressie, hartproblemen, geheugenproblemen en een slecht functionerend beoordelingsvermogen. Wanneer je gedurende langere tijd slaapproblemen ervaart, is het dan ook niet gek dat dit invloed heeft op je functioneren en gevoel van welzijn gedurende de dag.

Ga naar je huisarts als je merkt dat je onrustig slaapt, niet goed in slaap kunt vallen en altijd vermoeid bent. Een verstoord slaapritme is minder onschuldig dan je denkt.

2: Je bent altijd boos en geïrriteerd

Tja, wie slecht slaapt, is overdag meestal niet de vrolijkste. Ook continue stress trekt een stevige wissel op je humeur. Voel je je vaak alsof je achter de feiten aanloopt? En reageer je dat vervolgens af op de mensen in je omgeving? Natuurlijk, we zijn allemaal mensen en voelen ons allemaal wel eens gefrustreerd als dingen niet gaan zoals we willen. Maar wanneer je snel door het lint gaat om een klein foutje of een onschuldige opmerking, ligt dat meestal niet aan de ander.

Als je altijd onrust en irritatie in je lijf voelt, is dat dus een veeg teken. Het laat zien dat je niet normaal om kunt gaan met de kleine tegenvallers die bij het leven horen. Probeer jezelf er bewust van te zijn als je humeur altijd op het randje balanceert. En bedenk dat mensen die goed in hun vel zitten, niet zomaar tegen anderen uitvallen om niets. Integendeel, zij behandelen anderen met dezelfde compassie die ze voor zichzelf op kunnen brengen. Zelfliefde, daar begint het mee.

3: Niks doen? Nope, geen optie!

Actief zijn is gezond, maar soms lijkt het wel alsof je verslaafd bent aan werk, drukte en gedoe. Je voelt je nuttig als je bezig bent en dingen voor elkaar bokst en raakt in paniek van een lege agenda. Ook je weekenden plan je barstensvol en wanneer je een dagje vrij hebt, voel je je schuldig.

Niets doen zie je als iets negatiefs, maar dat is het niet. Je lijf en je hoofd hebben ruimte nodig om zichzelf weer op te kunnen laden. Het is niet voor niets gezond voor kinderen om zich ‘te vervelen’, dan wordt er namelijk nieuwe energie en nieuwe creativiteit aangeboord. Dat geldt ook voor jou. Als je altijd maar in de weer bent, ren je jezelf voorbij en raak je uit balans.

Je lijf en je hoofd hebben ruimte nodig om zichzelf weer op te kunnen laden.

Probeer daarom wat meer te ‘luieren’ en uit te rusten. Staar gedachteloos naar buiten, ga zitten zweten in de sauna of lees een boek. Ga je juist lekker op beweging en haal je daar ontspanning uit? Maak dan een boswandeling, maar laat je smartphone en je oortjes thuis. Concentreer je in plaats daarvan op de geluiden en geuren om je heen. De wind langs je huid, de geur van modder in je neus,  de kwetterende vogels in de boomtakken. Je snapt waar we heen willen.

4: Je hebt constant lichamelijke kwaaltjes

Knallende koppijn, een opgeblazen of pijnlijke maag en een opgejaagd gevoel. Als je niet goed voor jezelf zorgt, en stress met je aan de haal gaat, resulteert dit onvermijdelijk in lichamelijke klachten. Misschien voel je je niet ziek, maar met deze zeurende kwaaltjes wil je lijf je vertellen dat je op de verkeerde weg zit. Dat los je niet op met een dagelijkse dosis pijnstillers, dat los je op door je leven gezonder in te richten.

Stress is funest voor zowel je lichaam als je geest, zeker wanneer je daarnaast ook nog eens slecht eet en hele dagen achter het toetsenbord spendeert. Het goede nieuws? Je kunt de kwaaltjes aanpakken, zodat je evenwichtiger in het leven komt te staan. Dat betekent een gezond ritme, gezond eten, voldoende beweging en voldoende rust.

Oh ja, een beetje snoeien in het smartphonegebruik doet ook wonderen.

5: Je bent altijd te laat

Je hoofd stroomt over van alle dingen die je nog moet doen en je probeert ze allemaal in een extreem korte tijd te proppen. Logisch dat jij en de klok niet elkaars beste vrienden zijn. Je komt tenslotte altijd tijd tekort. Resultaat? Dat je je van afspraak naar afspraak haast en vrijwel altijd nét te laat arriveert. Die tijdnood brengt weer nieuwe stress met zich mee en voor je het weet zit je vast in een eindeloos doordenderende carrousel van haasten en te laat komen.

Herken je dit? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je wat minder hooi op je vork neemt. Bekijk je agenda kritisch en bedenk hoeveel afspraken nu wérkelijk in de dag passen. Probeer vervolgens niet meer teveel van jezelf te vragen. En stel wél uit tot morgen wat vandaag ook zou kunnen. Je tijd is kostbaar en beperkt. Het is niet gezond om je dagen barstensvol te plannen, aan jezelf voorbij te hollen en jezelf horendol te maken tot de stress uit je oren spuit.

6: Je kookt bijna nooit

Niet dat je altijd de keukenprinses uit hoeft te hangen, maar de alarmbellen rinkelen wanneer je dagelijks neerploft met een afhaalmaaltijd van de shoarmatent. Nog erger is het wanneer je je maaltijd naar binnen werkt terwijl je met een schuin oog je mailbox in de smiezen houdt. Niet alleen proef je dan totaal niet wat je eet, je zorgt er ook nog eens voor dat je tijdens je rustmoment nog steeds ‘aan staat’.

Gezond, vers eten is belangrijk, net als de tijd nemen om zo’n voedzame maaltijd klaar te maken en op te eten. Lukt het je vrijwel nooit om zelf te koken? Neem dan je agenda scherp onder de loep en schrap dingen die niet echt noodzakelijk zijn. Of blokkeer je agenda vanaf een bepaald tijdstip. Al doe je dat maar een paar dagen per week, dat maakt al een wereld van verschil. Zo geef je jezelf de kans goed voor je lijf te zorgen en te genieten van elke voedzame hap die je neemt.

7: Laag libido

Tja, na een dag lang werken, stressen en brandjes blussen is seks wel het laatste waar je aan denkt. Laat staan wanneer je ook nog eens kinderen rond hebt lopen die om aandacht krijsen, pardon: vrágen. Volkomen normaal, zo’n uitgebluste seksdrive, zeker in de zware tropenjaren.

Maar als je libido al tijden op een laag pitje staat, kan een beetje extra aandacht geen kwaad. Zin in seks ontstaat wanneer je ontspannen bent. Wanneer je in alle rust aandacht kan besteden aan elkaar. En wanneer je in staat bent om je over te geven aan het moment. Sta je continu onder stress? Dan denk je niet aan seks. Sterker nog, seks wordt dan een extra stressfactor: iets wat moet terwijl je toch al zo onder hoogspanning staat.

Een gezonde seksdrive begint bij een gezonde geest. Een libido dat leegloopt als een ballon laat dus zien dat er ergens wat scheefgroeit. Tijd om grip te krijgen op je eigen ratrace.

Wist je dat je met mindful masturberen je libido weer een boost kunt geven? Bovendien leer je zo ook kalmer en minder gestrest in het leven te staan. Lees het hier!

Wees lief voor jezelf

Helaas zijn we ons niet altijd van deze signalen bewust. Of liever gezegd: steken we vaak onze kop in het zand als we met deze alarmbellen geconfronteerd worden. In onze overspannen leventjes is ‘tijd voor jezelf’ nu eenmaal het laatste punt op de agenda.

Piepend mobieltje

Maar toch. Constant vermoeid zijn, lichamelijke kwaaltjes waar we niet over willen zeuren en een door het dak schietend cortisolniveau wanneer het mobieltje weer piept is niet ‘het nieuwe normaal’. En dat zou het ook niet moeten zijn. In plaats daarvan zouden we meer rust in ons leven moeten brengen. Onszelf regelmatig moeten opladen, zonder smartphone-oplader in de buurt.

Het klinkt cliché, maar gezond eten, op tijd gaan slapen en regelmatig bewegen blijven de bouwstenen van een gezond, vitaal leven. En dan het liefst zonder competitiedrang, zoals vermoeiende healthapps waarmee we ‘werken aan onze gezondheid’. Een wandeling, fietstochtje of rondje hardlopen zou op zichzelf moeten staan, zonder allerlei doelen die behaald moeten worden. Gewoon, zonder gedachten of verwachtingen in beweging komen. Dan ben je pas écht stressreducerend bezig.

Verkoop eens ‘nee’

Heb je dus het gevoel dat alles op je afkomt? Dat je omver wordt geblazen door alles wat ‘moet’? En dat je jezelf continu voorbijraast? Zet jezelf dan eens op de eerste plaats. Neem de rust, neem de tijd en laat het leven aan je voorbijglijden. Je bent niet meteen lui of nutteloos als je even niks doet. En je mag best grenzen stellen en een keertje ‘nee’ verkopen.

Daar word je niet alleen een gezonder, vrolijker en beter mens van voor jezelf. Maar ook voor de mensen om je heen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?