Transgender: het is oke als je nog niet alles weet

transgender

Als jij je niet thuis voelt in je lichaam, dan kan het zijn dat je transgender bent. Bijvoorbeeld als je biologische geslacht vrouw is, maar je meer identificeert met het mannelijke geslacht. Transgender is een parapluterm, waar bijvoorbeeld ook non-binair onder valt. Maar wat nou als jij nog niet precies weet hoe je je identificeert? Dat is helemaal oké!

Internationale Dag van Transgendervisibiliteit

Elk jaar op 31 maart vindt de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit (in het Engels: International Transgender Day of Visibility) plaats, niet te verwarren met de Transgender Awareness Week in november. Deze dag is bedoeld om transgender personen te vieren en vooral ook om anderen bewust te maken van de vooroordelen en discriminatie waarmee transgenders te maken krijgen. Voor ons aanleiding om je een hart onder de riem te steken als er voor jou onduidelijkheden zijn, of je twijfelt of je transgender bent, als je niet weet welke aanspreekvorm te gebruiken en meer.

Transgender: wat is het precies?

Transgendermensen voelen zich niet, of niet helemaal, thuis in de rol die past bij hun biologische geslacht. Bijvoorbeeld iemand die als biologisch geslacht een man is, maar zich als vrouw identificeert. Het wordt ook genderdysforie genoemd: wanneer je onvrede hebt met je biologische geslacht, omdat het niet overeenkomt met je genderidentiteit. Een transvrouw is een biologische man die zich vrouw voelt. Een transman is een biologische vrouw die zich man voelt. Vrijwel elk mens heeft een diepgewortelde overtuiging dat diegene bij een bepaald geslacht hoort of juist het gevoel bij geen of beide geslachten te horen.

Steeds meer genderexpressies

Oorspronkelijk identificeerden mensen zich uitsluitend als jongen/man of meisje/vrouw. En nog steeds is dat het stempel wat een kind direct na de geboorte krijgt. De parapluterm transgender werd al in de jaren 80 gebruikt voor mensen die zich niet (uitsluitend) bij dat geslacht voelen passen. Ook mensen die non-binair, bigender, pangender, genderfluïde, agender of van het derde geslacht zijn kun je aanduiden als transpersoon. Wat altijd de gemene deler is, is dat er een mismatch is tussen het biologische geslacht en de eigen beleving van het geslacht.

Lees ook: Genderidentiteit: non-binair of genderqueer

transgender

Onduidelijkheid over hoe je je voelt

Heel veel mensen voelen zich goed bij hun biologische geslacht. Er zijn echter ook heel veel mensen bij wie dit niet het geval is. Het is volkomen normaal dat je in de war bent over je identiteit, helemaal als je jong bent. Er is steeds meer aandacht voor genderidentiteit en -expressie, op social media en ook in films en series. Ook al weet je dat je identiteit niet (helemaal) overeenkomt met je biologische geslacht, dan wil dat nog niet zeggen dat je direct moet bepalen welke genderidentiteit dan wel past. Vaak gaan hier jaren van onduidelijkheid en onzekerheid aan vooraf.

Praten met een deskundige

Wil je hier over praten met ervaringsdeskundigen? Veel mensen worstelen namelijk met hun identiteit of hebben dat eerder gedaan. Er zijn allerlei initiatieven waar je terecht kunt. Online, maar ook offline.

Je kunt in eerste instantie bijvoorbeeld het gesprek aangaan met je huisarts. Hij of zij weet waar jij terechtkunt voor gesprekken met een gespecialiseerde therapeut, die je in deze situatie kan begeleiden.

Veel jongeren die worstelen met hun genderidentiteit, hebben helaas ook last van depressieve klachten. Dit komt bijvoorbeeld door de onzekerheid om anders te zijn, druk van familie en/of vrienden of pestgedrag van anderen. Ook hierin kunnen de huisarts en een therapeut je ondersteunen.

Belangenorganisaties voor transpersonen

Daarnaast zijn er veel belangenorganisaties die je kunnen helpen. Zij organiseren gesprekken, workshops en activiteiten voor transgenderpersonen maar ook voor hun naasten. Hier vind je een overzicht van de grootste belangenorganisaties in Nederland, zoals bijvoorbeeld Transgender Netwerk Nederland (TNN). Door te praten met mensen en niet per se overhaaste beslissingen te willen nemen, wordt het je hopelijk steeds duidelijker wat jouw identiteit is.

Transgender of transseksueel?

Er is een verschil tussen mensen die transgender of transseksueel zijn. Overigens is het begrip transseksueel bedacht door medici en valt het niet bij alle transpersonen in goede aarde. Vooral omdat het woord ‘seksueel’ in de term verwarring schept: het heeft immers niks met seksualiteit te maken. Je genderidentiteit en seksuele oriëntatie staan los van elkaar.

Iemand die transseksueel is, heeft een transitie ondergaan. Die persoon is van geslacht veranderd door middel van een medische ingreep. Dit is een proces van vele jaren en gaat gepaard met heel veel gesprekken. Transkinderen kunnen vanaf ongeveer elf jaar puberteitsremmers krijgen van hun arts, waarmee bijvoorbeeld lichaamsbeharing, de baard in de keel, borsten en menstruatie stopt of niet begint.

Niet iedereen kiest voor een medische ingreep: voor sommige transpersonen is het voldoende om zich enkel te kleden zoals diegene wil. Of om zich te identificeren als bijvoorbeeld non-binair (met kenmerken van zowel een man als vrouw) met de daarbij passende pronouns.

Pronouns: die, hen en hun

Je hebt het vast gezien op bijvoorbeeld Instagram of in het nieuws: mensen die non-binair zijn en met die/diens, hen/hun aangesproken willen worden. Deze binaire voornaamwoorden zijn een aanvulling op de uitsluitend mannelijke- en vrouwelijke voornaamwoorden hij/zij, hem/haar en zijn/haar. In het Engels zijn de meestvoorkomende pronouns them en they. Het is belangrijk om te weten dat niet ieder non-binair persoon deze voornaamwoorden gebruikt. Wil je weten welke voornaamwoorden iemand gebruikt? Vraag het dan!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?