Wat zijn yoni eggs en wat kun je er mee?

yoni eggs

Yoni eggs: een paar jaar geleden waren ze opeens hot toen Gwyneth Paltrow’s website Goop ze ging verkopen. Maar wat doen deze vaginale eieren eigenlijk precies en hoe gebruik je ze? We duiken in de wereld van de jade eieren.

Wat zijn yoni eggs?

Yoni eggs – ook wel jade eieren en vaginale eieren genoemd – zijn stenen in eivorm. De naam is afkomstig van het Sanskriet. Daar staat yoni voor de vrouwelijke geslachtsorganen: jouw baarmoeder, vulva en vagina. Tegenwoordig wordt yoni ook vaak gebruikt om de vagina en vulva aan te duiden. De eieren zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende steensoorten en formaten. Zo zijn er bijvoorbeeld jade eieren, vaginale eieren van amethist of rozenkwarts eggs. Vaak hebben ze aan het uiteinde een gaatje, waar je een koordje doorheen kan doen om het ei makkelijker te verwijderen.

Waarvoor kun je yoni eggs gebruiken?

Het gebruik van yoni eggs is tweeledig. Ze worden ten eerste gebruikt voor het trainen van de bekkenbodemspieren. Hiervoor wordt een yoni egg in de vagina ingebracht, met het dikste gedeelte eerst. Het gewicht van de steen zorgt ervoor dat jij je spieren aanspant, waardoor je spieren sterker kunnen worden. Kegeltraining wordt dat ook wel genoemd, vernoemd naar Arnold Kegel die de oefeningen bedacht.

Lees ook: Oefeningen om je bekkenbodemspieren te trainen

Daarnaast worden yoni eggs nog voor een andere reden gebruikt. Veel gebruikers geloven namelijk in de helende krachten van kristallen. Yoni eggs komen daarom in allerlei verschillende steensoorten. De eigenschappen die aan verschillende kristallen worden toegeschreven zijn de volgende:

  • Rozenkwarts (roze): werkt kalmerend en opent je hart.
  • Amethist (paars): brengt innerlijke rust en harmonie.
  • Jade (groen): helpt tegen stress en onrust.
  • Zwarte obsidiaan: absorbeert negatieve energie.
  • Bergkristal (wit): geeft positieve energie.

Een oude traditie of modern marketingverhaal?

Het verhaal gaat dat jade eieren een eeuwenoude Chinese traditie zouden zijn. Dat wordt echter tegengesproken door gynaecoloog Jen Gunter – die ook schrijft voor Cosmopolitan – en archeoloog Sarah Parcak. Zij hebben samen onderzoek gedaan naar vijfduizend Chinese jade producten. Het aantal jade vaginale eieren dat ze vonden: nul. Het lijkt dus vooral een mooi marketingverhaal. Overigens doet niet elk verhaal over de eieren het goed. Er kwam veel kritiek op het verhaal van een gebruiker dat de eieren vroeger gebruikt zouden zijn door concubines in Chinese tempels. Het idee dat seksslaven iets dergelijks moesten gebruiken om hun meester te plezieren, is niet bepaald het beeld van female empowerment.

Voordelen van yoni eggs

Vaginale eieren kunnen helpen met het sterker maken van je bekkenbodemspieren. Deze kan om verschillende redenen zwakker zijn dan gemiddeld, bijvoorbeeld door een zwangerschap en bevalling, overgewicht, zwak bindweefsel of je leeftijd. Dit kan ervoor zorgen dat je last hebt van incontinentie, pijn bij seks en je ontlasting lastig kan ophouden. Het kan helpen om je spieren te trainen, om deze klachten te verminderen.

Vaginale eieren werken hetzelfde als vaginale balletjes: deze zijn ook bedoeld voor het trainen van bekkenbodemspieren. Door het gewicht span je automatisch jouw spieren aan. Zo voorkom je dat het balletje of het ei uit je vagina glijdt. “Alles dat de bekkenbodemspieren versterkt kan helpen om ongewenst urineverlies te reduceren en je meer seksueel plezier te geven.” zegt dokter Katherine Langdon.

Hoe zit het dan eigenlijk met de helende werking van de kristallen? Volgens Gunter kunnen er inderdaad korte termijn voordelen zijn voor sommige vrouwen. Niet omdat magie bestaat, maar omdat die vrouwen het placebo-effect ervaren. Omdat ze geloven dat de kristallen krachten hebben, voelen ze de daaraan toegeschreven effecten.

Nadelen van yoni eggs

Je kunt yoni eggs veilig gebruiken. Het is echter wel belangrijk om een aantal dingen in het achterhoofd te houden. Volg vooral de adviezen van Goop niet. Zij publiceerden allerlei valse medische claims, waardoor ze tonnen moesten betalen in verschillende rechtszaken.

Draag een vaginaal ei niet te lang

Je moet een vaginaal ei nooit te lang dragen en al helemaal niet de hele nacht. Dit kan zorgen voor pijn in de bekkenbodem en tijdens de seks. Zoals Jen Gunter schreef in een open brief aan Paltrow: “Stel je voor hoe je biceps voelen als jij de hele dag een halter hebt vastgehouden. Stel je nu eens voor hoe je bekkenbodemspieren aanvoelen als je de hele dag loopt met een jade ei.”

Hetzelfde geldt voor het uitvoeren van kegeloefeningen op de verkeerde manier. Het ontspannen van de spieren is namelijk net zo belangrijk als het aanspannen van de spieren.

Je kunt er infecties van krijgen

Yoni eggs zijn gemaakt van steen. Steensoorten als jade zijn poreus. Hierdoor kunnen er na verloop van tijd bacteriën in ophopen. Dit kan zorgen van bacteriële vaginose en zelfs tot het dodelijke toxischeshocksyndroom (TSS). Het is dus heel belangrijk om, als je een vaginaal ei gebruikt, te controleren of deze nog helemaal heel is.

Zoals gezegd: je kunt de eieren wel veilig gebruiken. Door het ei na gebruik te reinigen en vervolgens goed af te drogen krijgen bacteriën geen kans om achter te blijven. Vergeet ook niet om bij elk gebruik glijmiddel te gebruiken, om de steen makkelijk in te brengen. En last but not least: laat je yoni egg niet vallen. Overigens hebben zowel gynaecoloog Gunter als dokter Langdon een voorkeur voor een vaginaal eitje of vaginale ballen van medische siliconen of roestvrij staal.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?