Veranderen? In je comfortzone blijven is ook prima!

comfort zone

Je leest het zo vaak: kom uit je comfortzone, dan wordt het leven pas écht leuk. Het lijkt alsof we allemaal een groots en meeslepend leven moeten leven. Natuurlijk spelen sociale media hier een rol in: alles moet groter, beter en duurder. Dan ben je pas echt succesvol. Maar wat als je tevreden bent zoals je bent en helemaal niet verder wilt ontwikkelen? In je comfortzone blijven is ook prima: hierbij verkies je zelfwaardering boven zelfontwikkeling.

Wat is je comfortzone precies?

Denk jij bij het woord comfortzone aan een comfortabele, fijne en blije bubbel? Dat is niet helemaal correct. Je comfortzone is niks meer en minder dan een psychologisch beschermingsmechanisme. Het beschermt je tegen verandering en bestaat dus uitsluitend uit dingen waar je aan gewend bent. Ja, ook als deze helemaal niet zo fijn zijn. Je comfortzone is gewoon hetgeen wat je kent: van de route die je elke dag naar je werk fietst (en waar je nooit van afwijkt) tot je relatie die rustig voortkabbelt, maar die eigenlijk niet meer is wat je zoekt.

Voordelen van in je comfortzone blijven

Hoewel je overal leest en hoort dat je uit je comfortzone moet komen om meer te leven, is dat voor sommige mensen reden om direct in paniek te raken. Voor hen is uit de comfortzone stappen geen leuke nieuwe ervaring, maar iets wat voor stress en paniek zorgt. Het wekt bovendien de indruk dat het leven zoals je het nu leeft niet goed genoeg is of dat jij niet goed genoeg bent zoals je op dit moment bent. Wees gerust: je leven is heus niet slechter als je in je comfortzone blijft. Het is in veel gevallen helemaal prima om te kiezen voor zelfwaardering in plaats van zelfontwikkeling. Blijf jij liever in je comfortzone? Dit zijn de voordelen.

“Het wekt bovendien de indruk dat het leven zoals je het nu leeft niet goed genoeg is of dat jij niet goed genoeg bent zoals je op dit moment bent.”

Je hebt veel ervaring

Als je keer op keer dingen doet die je al eerder hebt gedaan, dan ben je hier inmiddels flink ervaren in. En dat is positief: je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden en je weet al wat werkt.

Je loopt minder risico

Voor het eerst in je eentje backpacken door Azië of gewoon lekker voor het zoveelste jaar met je vriendin met de bus naar Spanje? Door in je comfortzone te blijven loop je minder risico. Je bent je bewust van de risico’s en weet deze dus te vermijden. Over het algemeen zijn activiteiten die je vaker doet minder risicovol dan nieuwe dingen.

Het geeft je zelfvertrouwen

Als jij op je vertrouwde plek zit, weet wat je moet doen om een fijne dag te hebben en dat geeft zelfvertrouwen. Je comfortzone is een plek die je goed kent en waar je dus niet verlegen door de gangen hoeft te schuifelen. Zelfvertrouwen maakt je een leuker mens, ook voor je omgeving.

Het kost minder energie

Krijg je al last van stress als je alleen maar denkt aan het ondernemen van iets nieuws? Al die onzekerheid en zorgen kosten je bakken met energie. Daar tegenover staat dat een bekende activiteit je juist minder energie kost. Als het bij je routine hoort dan kun je iets namelijk bijna gedachteloos doen.

comfort zone

Maar wat als je comfortzone niet fijn is?

Inmiddels weet je dat de comfortzone een routine is, met ook onprettige dingen en niet alleen een blije bubbel. Misschien besef je je nu ook dat het toch ook nadelen kan hebben om in je comfortzone te blijven hangen. Bijvoorbeeld als je vast zit in een relatie of baan waar je niet meer happy mee bent. In zo’n geval kun je kijken: valt het onder zelfwaardering of zelfontwikkeling?

Zelfwaardering of zelfontwikkeling?

Zelfwaardering is dat je kiest wat het best is voor jou. Je hoeft niet per se uit een vliegtuig te springen boven een tropisch eiland om een fijne vakantie te hebben. Als je liever dezelfde vakantie boekt als je altijd al deed dan is dat helemaal prima. Je kijkt hierbij wat het belangrijkst voor jou is en wat het best bij jou past, zonder je te conformeren aan anderen. Maar in het geval van een relatie die niet goed meer is kan het toch juist beter zijn om uit je comfortzone te stappen. In dit geval verkies jij jezelf en je eigen gevoel boven datgene wat je kent. Dat is spannend en kan stressvol zijn, maar is op de lange termijn beter voor jou als persoon.

Bij zelfontwikkeling of zelfontplooiing doe je iets om jezelf te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het leren van een nieuwe taal, maar ook gezonder gaan leven of je mentale gezondheid versterken. Zelfontwikkeling valt vrijwel altijd buiten je comfortzone: het is iets nieuws. Bij zelfontwikkeling kun je je afvragen of je dit doet omdat het goed is voor jezelf of omdat anderen het van je verwachten. Wil je bijvoorbeeld zelf heel graag op die bekende Balinese schommel in de oceaan schommelen voor jezelf, of voel je dat anderen het van je verwachten en ga je vooral voor het perfecte plaatje? Het is belangrijk dat mensen leren beseffen dat je ook zonder steeds groter huis of duurdere auto succesvol kunt zijn. Geluk zit hem vooral in jezelf en niet in de spullen die je hebt.

“Geluk zit hem vooral in jezelf en niet in de spullen die je hebt.”

Je kunt je comfortzone groter maken

Sta je voor een keuze en heb je moeite om een beslissing te nemen? Misschien is dit goed om te onthouden: je kunt je comfortzone groter maken. Misschien lijkt die nieuwe baan nu nog te spannend, maar blijft hij toch in je gedachten spelen. Om onderdeel te worden van je comfortzone, zul je er eerst buiten moeten stappen. Maar uitsluitend als dit iets is wat jíj wilt. Niet omdat anderen het verwachten of omdat jij vindt dat je ook eens iets spannends moet doen. Gun jij jezelf die nieuwe ervaring? Dan kun je het onder zelfwaardering scharen en jezelf eventueel kalmeren met het feit dat je je comfortzone groter kunt maken.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?