Verliefd op iemand anders dan je partner, wat nu?

verliefd op een ander

Je kunt verdrinken in zijn ogen. Als je telefoon piept dat er een berichtje is, dan slaat je hart een keertje over. En als jullie samen in een ruimte zijn, dan knettert het. Je bent stapelverliefd. Maar één probleempje: diegene is niet jouw partner. Hoe ga je er mee om als je verliefd bent op iemand anders?

Een wereld vol verleidingen

Idealiter wordt je verliefd, krijg je een relatie en hoef je je vervolgens nooit zorgen te maken over jouw gevoelens voor je partner. Maar we leven nou eenmaal in een wereld vol verleidingen: online en offline. Het is niet gek dat je verliefd wordt op een collega met wie je nauw samenwerkt. Of dat je gecharmeerd bent van die ene persoon die je altijd privéberichtjes stuurt met complimenten. Heel erg Bridget Jones. Maar als je al een relatie hebt, dan is die verliefdheid natuurlijk niet gewenst. Wat moet je nu?

Ben ik echt verliefd op een ander?

Natuurlijk probeer je het eerst nog te ontkennen: je vindt je collega leuker dan andere collega’s, maar je bent niet verliefd, toch? Als je constant aan iemand denkt, dingen bespreekt die je met niemand anders deelt of extra je best doet om er leuk uit te zien als je die ander ziet, dan zouden de alarmbellen wel moeten gaan rinkelen. Misschien is het alleen lust: vind je de ander enorm aantrekkelijk en zou je graag eens met hem het bed in duiken. Aantrekkingskracht en verliefdheid zijn niet hetzelfde, maar kunnen je beiden wel enorm verwarren en aan je relatie laten twijfelen. Of je nu verliefd bent of dat het lust is: wij geven je tips hoe je hier mee om kunt gaan.

Waarom worden mensen verliefd op iemand anders?

Als je verliefd wordt op iemand anders, dan zit er misschien iets niet helemaal goed in je relatie. Bijvoorbeeld:

  • Jullie zitten emotioneel niet op hetzelfde niveau. Jij wilt bijvoorbeeld graag over dingen praten, maar hij niet. Of omgekeerd. Je voelt je in elk geval niet begrepen door je partner.
  • Jullie seksleven is saai en voorspelbaar, of misschien zelfs helemaal niet bestaand. Het is normaal dat je seksleven wat voorspelbaarder wordt als je langere tijd samen bent. Maar dat wil niet zeggen dat het helemaal hoort te verdwijnen.
  • Jullie hebben last van stress, ziekte of financiële problemen en dit zorgt voor problemen in de relatie. Bijvoorbeeld omdat je partner een probleem heeft en al jullie spaargeld heeft vergokt of omdat één van jullie al lange tijd ziek is en verzorgd moet worden. Hierdoor is jullie relatie ongelijkwaardig geworden.

Bovenstaande zijn ook vaak redenen die worden genoemd als iemand een affaire is aangegaan. Vaak komt een verliefdheid of affaire voort uit onvrede in de huidige relatie.

Verliefd op iemand anders: hoe ga je daar mee om?

Als je gevoelens hebt voor iemand, dan is het een grote stap om daar ook naar te handelen. Die eerste kus levert je waarschijnlijk een enorm schuldgevoel op. Maar als je die grens eenmaal bent overgegaan, kan het al snel escaleren: misschien verleg je de grens steeds een beetje. Ook als je geen fysieke affaire aangaat, dan kun je al vreemdgaan. Microcheating noemen we dat ook wel, of emotioneel vreemdgaan. Dit wordt ook wel gezien als twee verschillende dingen, maar met een lastig te bepalen grens waar het een eindigt en het ander begint. In elk geval hebben ze één overeenkomst: als je partner erachter komt, is de kans groot dat je diegene kwetst. Als je niet van plan bent om je relatie te beëindigen voor die andere persoon, dan is het dus van belang dat je over je verliefdheid komt.

Accepteer je gevoelens

Ren niet weg voor je gevoelens: emoties zijn een onderdeel van ons bestaan. Je kunt ze niet zomaar ontkennen en het is beter om je gevoelens te accepteren. Dit betekent niet dat je je in een affaire moet storten. Geef jezelf de tijd om je gevoelens te analyseren: waarom voel ik me zo? Waarom voel ik me aangetrokken tot diegene? Wat mis ik in mijn relatie? Door op deze manier naar je gevoelens te luisteren laat je jezelf zien dat jij je relatie met jezelf serieus neemt.

Beperk of verbreek het contact

Het helpt enorm om het contact te verbreken met degene op wie je verliefd bent. In sommige gevallen is dat lastig, als je gevoelens hebt voor een vriend of collega, maar zelfs dan kun je op een andere manier met elkaar omgaan. Maak een einde aan stiekeme privéberichtjes, wandelingen tijdens de lunch of steeds oogcontact maken. Kijk of je een andere werkplek kunt krijgen en ga meer om met andere collega’s. Je kunt zelfs op zoek gaan naar een andere baan.

Ben je verliefd op iemand met wie je wel het contact kunt verbreken? Doe dit dan. In elk geval voor een aantal weken of maanden, zodat die gevoelens kunnen verdwijnen. En we bedoelen ook echt al het contact, dus ook diegene niet stiekem stalken op Instagram. Maak je relatie jouw prioriteit.

Werk aan je relatie

De kans is groot dat je gevoelens voor een ander kans kregen omdat je niet blij bent in je relatie. Het is belangrijk om daar aan te gaan werken. Praat met je geliefde en bespreek dat je niet zo gelukkig bent als dat je was. Probeer geen verwijten te maken, maar om een manier te vinden waarop jullie je relatie kunnen verbeteren. Door tijd voor elkaar te maken en weer dingen samen te doen die jullie vroeger ook graag samen deden. Geef aan welke punten in jouw ogen verbetert zouden kunnen worden en luister ook naar datgene wat je partner daarover te zeggen heeft. Ben je gefrustreerd door de verdeling van de taken in huis? Laat het niet sudderen en tot een uitbarsting komen, maar praat erover. Plan die datenight in en stop die telefoon weg. Je partner en jullie relatie verdienen het om focus en aandacht te krijgen. Je kunt hiervoor natuurlijk ook hulp zoeken bij een relatietherapeut.

Jullie relatie is niet meer te redden

Uiteindelijk is het natuurlijk ook mogelijk dat je relatie gewoon ‘op’ is. Finito, basta. Dat kan heel pijnlijk zijn, maar anders dan nog jaren aanrommelen is zo’n onverwachtse verliefdheid juist wel goed. Als jij samen verder wilt met je lover dan is dat hét teken dat je relatie niet meer datgene is wat je zoekt. En ook als er geen toekomst in zit, is het misschien wel het teken dat je beter zelf verder kunt gaan.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?