Verliefd of niet? 7 signalen om te herkennen

verliefd homoseksueel koppel

De energie giert door je lijf, je kunt de vlinders voelen en bent super vrolijk, terwijl je dat normaal niet bent. Verliefd zijn is heerlijk en heeft zo zijn uitwerking op jouw lichaam en geest. Hoe kom jij er achter of je verliefd bent? En ben je ook écht verliefd of is dit een bevlieging waarbij je stiekem opgelucht bent als die nieuwe liefde uit jouw leven verdwijnt? We zetten voor jou de zeven signalen op een rijtje, waaraan jij kunt herkennen of je verliefd bent of niet.

Verliefd: je wilt dat jouw liefde gelukkig is

Buiten dat je niet kunt stoppen met denken aan hem of haar én je oneindig naar jouw liefde kunt staren, gun jij je nieuwe vlam het allerbeste. Zijn of haar geluk staat bovenaan. Liefde is een gelijkwaardig partnerschap, maar je merkt al gauw dat iemands geluk echt belangrijk voor jou wordt als je voor hem of haar valt. Deze ‘liefde vol compassie’ is volgens onderzoek één van de grootste tekenen van een gezonde relatie. Dit betekent dat jij bereidt bent je uiterste best te doen om het leven van je partner gemakkelijker en gelukkiger te maken.

Niet verliefd: negatief praten over de ander

Na een ruzie, bij irritaties, hoe stom jij het vindt wat hij of zij (niet) voor je doet: negatief praten over jouw nieuwe relatie is een teken dat jij waarschijnlijk niet meer verliefd bent. Het is volkomen normaal om te praten over de plussen en minnen, maar als jij dat vaker wel dan niet doet, is dat een teken dat het niet meer goed zit. En dat is lastig. Een nieuwe relatie verbreken voelt als een grote drempel, jullie hebben immers tijd en energie in elkaar gestoken én je wilt die ander niet kwetsen. Maar in dit geval geldt: hoe sneller je het doet, hoe beter het voor jullie beiden is.

Lees ook: 10 signalen die aangeven of jij een rebound bent of hebt

Verliefd: vol energie probeer jij nieuwe dingen

Iedereen wil indruk maken op hun date en in het begin van een relatie. Als jij merkt dat je constant nieuwe dingen probeert die je partner leuk vindt, ben je waarschijnlijk als een blok voor hem of haar gevallen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat jij voor en na een relatie verschillende interesses en persoonlijkheidskenmerken hebt. Liefde is een mooi avontuur, waaraan jij misschien wel wat meer overhoudt dan alleen een geweldige man of vrouw.

Het boeit je niet als hij of zij ergens anders is

Als je niet van streek raakt als die zogenaamde speciale persoon dagen niet belt of appt, dan ben je niet verliefd. En eerlijk gezegd is dat waarschijnlijk andersom net zo. Als jij het niet leuk vindt bij hem of haar in de buurt te zijn, als je stopt met lachen wanneer jullie samen zijn dan is dat een rode vlag. Wanneer jij beseft dat de tijd die je doorbrengt met hem of haar niet langer leuk is of zelfs als een verplichting voelt, moet je echt eens eerlijk naar jezelf zijn.

Onverklaarbaar gestrest

Liefde wordt vaak geassocieerd met warme gevoelens en er niet altijd bij zijn met je hoofd. Jij zit per slot van rekening met je hoofd in de wolken, toch? Maar wist je dat verliefd zijn er ook voor zorgt dat je hersenen het stresshormoon cortisol aanmaken? En dat kan er weer voor zorgen dat jij je om niets opgejaagd of gestrest voelt. Merk jij dat je geduld op de proef gesteld wordt of dat je snel op de kast gejaagd bent? Geen zorgen, waarschijnlijk gieren de hormonen gewoon door jouw lijf van verliefdheid.

Stress en irritatie als je kijkt naar jouw partner

Dit is het meest duidelijke signaal dat jij niet meer verliefd bent: je voelt stress en irritatie ten opzichte van je partner. Zojuist las je al over een gevoel van stress door verliefdheid. Maar wanneer jij je steeds meer ergert aan de ander, dan is de kans groot dat jij niet verliefd meer bent. Dit gevoel lijkt soms op liefde, maar je bent niet verliefd. Je hebt hoop en je verstand weet dat jullie geen match meer zijn. Daarom ben je zenuwachtig, gemakkelijk teleurgesteld en boos. Wees eerlijk tegenover jezelf en ook tegen jouw partner. De relatie verbreken is in dit geval het beste.

Verliefd volgens de wetenschap

Naast bepaalde signalen, zijn er ook wetenschappelijke bewijzen waarmee aan te tonen is of iemand verliefd is of niet. We bespreken ze hieronder:

Je blijft naar je partner kijken

Als jij jouw partner regelmatig naar je ziet staren, dan is de kans groot dat hij of zij stapelgek op je is. Uit verschillende studies lijkt dat partners die regelmatig oogcontact hebben, een sterkere romantische band hebben dan koppels die dat niet doen.

Als je verliefd bent, voel je minder pijn

Als een blok voor iemand vallen, het is een synoniem van verliefd worden. Maar verliefd zijn kan er ook voor zorgen dat letterlijk vallen als een blok geen pijn doet. Stanford University liet deelnemers aan een onderzoek staren naar een foto van hun geliefde en ontdekte dat zij matige pijn tot veertig procent minder voelden en ernstige pijn tot vijftien procent minder werd gevoeld. Dus, zet jij een tatoeage of piercing, word je geopereerd of staat iets anders pijnlijks op de agenda? Houd die foto van jouw lief maar bij de hand.

Je voelt je high

Dit is geen grapje: als jij verliefd bent, dan zien jouw hersenen er hetzelfde uit als die van iemand die high is van de cocaïne. Dit blijkt uit onderzoek van het Kinsey Institute. Met dank aan het stofje dopamine, dat wordt aangemaakt.

Je gaat meer zweten

Als je misselijk en zweterig bent, dan zijn er drie opties: je hebt een kater, jij hebt de griep, of je bent verliefd. Een studie heeft aangetoond dat verliefdheid deze symptomen kan veroorzaken.

Je houdt van zijn of haar eigenaardigheden

Hij is eigenlijk een nerd die dol is op Star Wars of zij is een beetje een suffe doos, met haar leesclubje. Dingen die jij normaal helemaal niet cool zou vinden aan een partner, vind jij nu juist leuk of vertederend. Het maakt je geliefde namelijk uniek! Uit onderzoek blijkt dat als je verder kijkt dan het uiterlijk en juist die quirkiness gaat waarderen, dat je dan waarschijnlijk verliefd bent.

Hoe kwam jij erachter dat je verliefd was?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?