Verliefd op een ander. Wat nu?
Op wie je verliefd wordt is lastig te bepalen. Het overkomt je. Je kan vervolgens wel zelf beslissen in hoeverre je in dat gevoel investeert, maar dat het je overkomt kan soms werkelijk in een oogopslag gebeuren. Als je alleen bent, zal dit heel anders voelen dan wanneer je binnen een relatie zit. En toch kan het zijn dat je verliefd wordt op een ander, terwijl je in een fijne, liefdevolle relatie zit.
De liefde is een bijzonder iets. Het kent lang niet altijd rationaliteit. Zeker als het aankomt op verliefdheid: iets wat kan uitbloeien tot liefde, maar in eerste instantie niet verward moet worden met liefde.
Verliefd zijn is als een chemische reactie van allerlei stofjes in je brein, die maken dat je een emotionele afhankelijkheid van een ander ontwikkelt. Je verlangt voortdurend naar bevestiging, bevestiging dat je gezien wordt, bevestiging dat het gevoel wederzijds is. Je zou het zelfs als een verslaving kunnen zien als je verliefd bent: je hebt voortdurend je shotje nodig. En als het uitblijft komen de ontwenningsverschijnselen; je wordt misselijk, onzeker, wat neerslachtig, slaapt slecht en je gaat je zorgen maken. Als je dan weer even een dosis van de verliefdheid hebt mogen voelen, dan verdwijnen al je zorgen weer.
Verliefdheid maakt blind, niet liefde
Dat je verliefd op iemand wordt, betekent niet dat je oud moet worden met diegene. Denk maar eens terug naar je verliefdheden tijdens de lagere school, die ene buurjongen of vriend van je broer. Misschien was er zelfs wel een vriend van je vader die je iets te interessant vond. Destijds, in de wereld waar je toen leefde, leek het een perfecte match te zijn, die alles zou overwinnen. Maar zodra de verliefdheid over was, zag je de eigenaardige trekjes, hoorde je de vervelende opmerkingen, rook je onaangename geurtjes en zag je de verschrikkelijk slechte kledingstijl.
De liefde maakt niet per se blind, maar verliefd zijn wel. Het verdoezelt alle onprettige eigenschappen en er worden tegelijkertijd allerlei prettige eigenschappen toegekend aan de ander. Elke goede grap wordt onder een vergrootglas gelegd en elk attent gebaar wordt geprezen. We zijn voortdurend op zoek naar bevestiging dat die degene is waar we op hebben gewacht, maar daarmee vergeten we oog te hebben voor de dingen waar we ons aan irriteren. Het is dus de verliefdheid die blind maakt, en niet de liefde. De liefde laat ons juist de ander echt zien, en we laten de ander in zijn waarde, juist met alle eigenaardigheden.
Verbonden door kwetsbaarheid
Door verliefd op een ander te worden, zien we iemand staan. Onze aandacht is op de ander gericht en we willen ons aan de ander binden. We willen met de ander zijn en daarin tonen we ons op ons kwetsbaarst. Doordat we dit doen voelen we ons echt verbonden met de ander. Het gevoel van verliefdheid en ‘this is ment to be’ versterk je hiermee. En als je single bent, of binnen een onprettige relatie zit waar je graag uit wil, maar bijvoorbeeld niet durft, kan dit heerlijk zijn. Zeker als het er vervolgens toe leidt dat je samen iets op kan bouwen.
Maar als je een ‘perfectly fine’ relatie zit, of zelfs in een hele fijne, liefdevolle relatie, dan kan het je wereld flink op de kop zetten. Het vraagt ineens als je aandacht en al je gevoel, maar rationeel gezien maakt het je volledig in de war. Want wat betekent dit? Is je relatie niet goed genoeg? Vind je een ander leuker dan een partner? Stond je er voor open zonder dat je het door had? Wil je onderbewuste je iets vertellen?
Verliefdheid als een fase
De verwarring is goed te begrijpen en het kan behoorlijk ontregelend werken, zeker als je naar het gevoel gaat handelen, waardoor de gevoelens sterker worden en de band die je ontwikkelt met een ander ook. Of wanneer je partner het niet kan verdragen en ook de relatie in twijfel trekt. Maar de verwarring hoeft er niet te zijn, als je je bedenkt dat een verliefdheid iets is wat je overkomt. Soms heb je geluk als het je overkomt en op andere momenten zal je eerder ervaren dat je pech hebt. Als je er niet te veel in investeert, zal het gevoel afnemen. Het is immers een gevoel. Als je erin blijft investeren, blijft het groeien. Er niet in investeren is misschien niet altijd even makkelijk – dat hoeft het ook niet te zijn – maar daarbij moet je even een appel doen op je sterke ratio.
Dat het niet altijd makkelijk is om er niét in te investeren zegt wederom niet altijd iets over je relatie. Het voelt namelijk meestal erg fijn om verliefd te zijn, zeker als je al even niet meer verliefd bent geweest op je partner. Dus het is ergens logisch dat je gevoelsmatig meer van die verliefdheid wil voelen, maar het is zo zonde dat dat vrijwel altijd ten koste gaat van je relatie. Tenzij je hier natuurlijk samen duidelijke afspraken over kan maken en verliefdheid kan zien als iets dat komt en weer gaat. Als iets waar je even van mag proeven, zolang je daarna maar weer naar huis komt.
Lees ook: de diversiteit van intimiteit
Reageer of stel een vraag
0 reacties