Verliefd worden? Stel elkaar deze 36 vragen!

36 vragen

Hoe word je verliefd? Amerikaanse psychologen begonnen eind jaren ’90 aan een bijzonder experiment. Ze bedachten 36 vragen waarmee wildvreemden binnen een uur een intieme band met elkaar kunnen opbouwen. Surprise: het experiment slaagde glansrijk!

Wanneer heb je voor het laatst gehuild? Wat is je dierbaarste herinnering? Wat zou je graag anders hebben gezien aan je opvoeding? Geen vragen waarmee je iemand zomaar om de oren slaat tijdens een eerste date.

Toch staan ze in de vragenlijst die psychologenechtpaar Arthur en Elaine Aron in 1997 opstelde. Ze wilden weten of twee volslagen vreemden snel een intieme band zouden kunnen opbouwen en bedachten daarvoor een lijst met 36 diepgravende vragen, waarmee ook stelletjes het vuur opnieuw kunnen laten oplaaien.

Het experiment

Het klinkt wat vergezocht. Straalverliefd worden nadat je samen 36 diepgravende vragen hebt doorgespit? Sure. Maar het kan dus blijkbaar wel. De psychologen lieten twee mensen, die elkaar niet kenden, de 36 vragen doornemen. Aan het eind van de rit moesten ze elkaar vier minuten lang diep in de ogen kijken zonder een woord te zeggen. De controlegroep? Die kreeg de opdracht om drie kwartier een beetje te kletsen over onbeduidende, luchtige dingen.

De resultaten logen er niet om. Het duo dat de vragenlijst had doorgespit voelde na afloop meer affectie en intimiteit voor elkaar dan de duo’s die aan smalltalk hadden gedaan. Ze hadden het gevoel dat ze elkaar al veel langer kenden en in sommige gevallen waren ze zelfs al verliefd geworden.

De experimenten werden meerdere keren herhaald in verschillende settings. Zo werd het uitgeprobeerd met mensen van uiteenlopende culturele achtergronden en bij deze koppels leidde de vragenlijst tot minder vooroordelen en meer begrip. En bij stelletjes die al langere tijd samen waren laaide de liefde opnieuw op.

Afschrikken

Op zich is het niet verrassend. Mensen die elkaar niet kennen, hebben vaak de neiging om een beetje aan de oppervlakte te blijven spartelen. Het vergt lef om de diepte in te gaan en jezelf bloot te durven geven. Door een vast format van 36 diepgravende vragen word je gedwongen je kwetsbaarheid te laten zien.

Een vraag over je ergste herinnering, bijvoorbeeld, raakt je direct in het hart en dwingt je om jezelf open te stellen voor de ander. Iets wat we normaal gesproken niet zo snel zouden doen, omdat we bang zijn de ander af te schrikken. Maar mensen zijn sociale wezens en een open, eerlijk en kwetsbaar gesprek zorgt er juist voor dat we elkaar écht kunnen zien. En dat we ons meer verbonden voelen met elkaar.

Probeer de 36 vragen zelf!

Het gaat misschien wat ver om de lijst op je eerste date bij je te hebben, maar who knows. Je kunt het altijd proberen en kijken waar het schip strandt. Je kunt de lijst ook samen met je partner doornemen om jullie band te verdiepen en de intimiteit opnieuw aan te zwengelen.

Je moet er ongeveer een uurtje voor uittrekken en je werkt de vragen omstebeurt af. Je begint dus bij de eerste vraag en als jij hem hebt beantwoord, beantwoordt je proefpersoon die vraag ook. En zo verder. De vragenlijst bestaat uit drie reeksen en met elk twaalf vragen. De vragen zijn zo geformuleerd dat jullie allebei steeds openhartiger moeten worden in jullie antwoorden.

Als jullie alle vragen samen hebben doorgenomen, zet je een stopwatch op vier minuten en staar je elkaar in stilte aan. De hamvraag: voelen jullie na die vier minuten kriebels in de buik?! Het hoeft niet per se, natuurlijk. Maar wat je gegarandeerd wél voelt, is een nieuw, of opnieuw opgelaaid, gevoel van intimiteit.

De 36 vragen

Deel 1

1: Met wie op deze wereld zou je weleens willen dineren?
2: Zou je beroemd willen zijn? En op welke manier?
3: Oefen je weleens wat je gaat zeggen voordat je de telefoon oppakt? Waarom?
4: Hoe zou een ‘perfecte dag’ er voor jou uitzien?
5: Wanneer zong je voor het laatst toen je alleen was? En wanneer zong je voor iemand anders?
6: Als je negentig jaar zou worden en je mocht kiezen om de laatste zestig jaar de geest óf het lichaam van een dertigjarige te hebben, wat zou je dan kiezen?
7: Heb je een vermoeden van de manier waarop je zult sterven?
8: Noem drie dingen die jij en je gesprekspartner gemeen lijken te hebben.
9: Waarvoor ben je het dankbaarst in je leven?
10: Wat had je graag anders gezien aan je eigen opvoeding?
11: Vertel je gesprekspartner in vier minuten zo gedetailleerd mogelijk je levensverhaal.
12: Stel dat je morgen wakker zou worden met één nieuwe eigenschap of vermogen. Waar zou je dan voor kiezen?

36 vragen

Deel twee

13: Als een kristallen bol je de waarheid over jezelf, je leven, de toekomst of iets anders zou laten zien, wat zou je dan willen weten?
14: Is er iets waarvan je al heel lang droomt? En waarom heb je het nog niet gedaan?
15: Wat is het belangrijkste dat je bereikt hebt in je leven?
16: Wat vind je het belangrijkst in een vriendschap?
17: Wat is je dierbaarste herinnering?
18: Wat is je ergste herinnering?
19: Zou je iets veranderen aan je huidige leven als je wist dat je over een jaar zou sterven? Waarom wel of niet?
20: Wat betekent vriendschap voor je?
21: Welke rollen spelen liefde en genegenheid in je leven?
22: Noem vijf positieve eigenschappen van je gesprekspartner.
23: Hoe hecht en warm is je familie? Denk je dat jouw jeugd fijner was dan de jeugd van veel andere mensen?

24: Hoe is de relatie met je moeder?

36 vragen

Deel drie

25: Maak allebei drie waarheidsgetrouwe ‘we’-statements. Bijvoorbeeld: ‘We zitten in deze kamer en we voelen…’
26: Maak deze zin af: ‘Ik wilde dat ik iemand had met wie ik…kon delen.’
27: Stel dat jullie heel hecht zouden worden. Wat zou dan belangrijk voor hem of haar zijn om te weten?
28: Vertel je partner wat je leuk vindt aan hem of haar. Wees heel eerlijk en zeg dingen die je normaal gesproken niet zou zeggen tegen iemand die je net hebt ontmoet.
29: Wat was het gênantste en beschamendste moment uit jouw leven?
30: Wanneer huilde je voor het laatst in het bijzijn van een ander? En wanneer huilde je voor het laatst alleen?
31: Vertel je gesprekspartner iets wat je nu al leuk aan hem of haar vindt.
32: Wat vind je te serieus of ernstig om grappen over te maken?
33: Stel dat je vanavond zou sterven. Waarvan zou je dan het meeste spijt hebben dat je het nog nooit aan iemand hebt verteld? En waarom heb je het nog niet verteld?
34: Je huis, met alles wat je bezit, gaat in vlammen op. Nadat je je geliefden en huisdieren hebt gered, heb je nog tijd om één ding te redden. Wat zou het zijn en waarom?
35: Wiens dood zou je het ergst vinden van al je familieleden? Waarom?
36: Deel een persoonlijk probleem of dilemma en vraag je gesprekspartner om advies. Vraag ook aan je gesprekspartner hoe hij of zij denkt dat jij je voelt over het probleem dat je gekozen hebt.

Deel vier

Kijk elkaar vier minuten onafgebroken in de ogen zonder iets te zeggen.

Feeling butterflies yet?!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?