Waarom is de girl code zo problematisch?

girl code

Er zijn dingen die je niet doet binnen een goede vriendschap. Die vaak onuitgesproken regels staan bekend als de girl code en het is een lijstje dat een vriendschap kan maken of breken. Maar zouden we ons er wel door moeten laten leiden? En zijn er situaties waarin de girl code best verbroken mag worden?

Niet roddelen. Eerlijk zijn als je vriendin vraagt hoe ze eruitziet. Geen bitchy opmerkingen maken over meisjes of vrouwen die je helemaal niet kent. Ingrijpen als je ziet dat een van je seksegenoten in een hoek wordt gedreven door een enge sjansbal. Het vertellen wanneer je ziet dat de vriend van je vriendin vreemdgaat. En de belangrijkste regel: ga nooit aan de haal met de ex of love interest van je vriendin.

Dat zijn min of meer de fundamenten van de girl code die nooit, maar dan ook nooit, verbroken mogen worden. Het zijn de do’s en don’ts van elke vrouwenvriendschap. De kern? Dat onze loyaliteit altijd bij andere vrouwen ligt. Sisters before misters, dat idee. Veel van die ongeschreven regels draaien dan ook om daten, liefde en seks.

Waarom is de girl code zo problematisch?

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel nobel en vanzelfsprekend. Want tja, andere vrouwen onvoorwaardelijk steunen en niet in bed duiken met de ex van je vriendin is wel zo aardig, toch? Daar kun je weinig op tegen hebben.

Toch loopt het leven soms anders. Soms word je verliefd op de broer of de ex van je vriendin. En soms is je vriendin straalverliefd op een voor haar onbereikbare droomprins en heeft die droomprins toevallig wel gevoelens voor jou. En jij voor hem.

De vriendinnenladder

Volgens de girl code zou je in zo’n situatie duizend stappen opzij moeten zetten. Doe je dat niet? En kies je voor jezelf en je eigen gevoelens? Dan ben je geen loyale vriendin en stiekem een beetje een egocentrische bitch. Resultaat? Je wordt zonder pardon uit de groep gebonjourd en tuimelt honderden treden omlaag op de vriendinnenladder.

Een beetje problematisch is dat wel. Want als je voorbij het ogenschijnlijk nobele karakter van de girl code durft te kijken, realiseer je je al gauw hoe rigide die regels eigenlijk zijn. Ze versterken het idee dat anderen kunnen bepalen hoe je moet leven en welke keuzes je zou moeten maken. Zo’n vanzelfsprekende trouw aan andere vrouwen laat weinig ruimte voor jezelf.

Hete brij

De girl code gaat er ook vanuit dat vrouwen in een continue competitie met elkaar verwikkeld zijn. Dat ze zich altijd bedreigd moeten voelen en dat ze niet in staat zijn om dingen met elkaar uit te praten. Als volwassen mensen. In plaats van samen om de tafel gaan, is het de normaalste zaak van de wereld om vriendschappen te verbreken omdat een of andere regel geschonden is.

Tuurlijk, het is geen lolletje als je vriendin verliefd wordt op de ex en ze samen de zonovergoten horizon tegemoet galopperen. Maar als je heel eerlijk bent, ben je in zo’n situatie meestal niet woedend en verdrietig om het verliefd worden zelf. Wat het meeste pijn doet is vaak het gebrek aan eerlijkheid en communicatie. En het draaien om de hete brij heen.

girl code

Wat doe je in een girl code drama?

De girl code laat dus weinig ruimte voor nuance. Terwijl je dat nu nét nodig hebt in menselijke relaties. Die volgen namelijk geen keurig gebaand pad, anders zou je niet in situaties verzeild raken waarin je halsoverkop verliefd wordt op die ex van je bestie.

Het is het doorgaans niet waard om een vriendschap op het spel te zetten voor een oppervlakkige scharrel die toevallig de ex van je vriendin is. Of iemand op wie ze een oogje heeft. Maar het wordt een ander verhaal wanneer jij en hij of zij wel serieuze gevoelens voor elkaar hebben. Voert de loyaliteit naar je vriendin dan nog de boventoon? Of mag je voor je eigen liefdesgeluk kiezen?

Dat laatste is zeker een optie, wat de girl code ook zegt. Toch zijn er een paar dingen het overwegen waard als je jezelf op de kruising tussen liefde en vriendschap bevindt.

Lust of liefde?

Is het lust of liefde wat je voelt? Het maakt nogal een verschil of die ex van je bestie serieus liefdesmateriaal is of zomaar een spannend tussendoortje. De wereld barst van de mannen, of vrouwen, waar je vriendin geen relatie mee heeft gehad. Het moet wel echt dikke potentie hebben, wil je jezelf zoveel drama op de hals halen.

Want hoewel het fantastisch zou zijn als je vriendin jullie opbloeiende liefde zou accepteren, bestaat er altijd de kans dat ze minder hard staat te juichen. En dat ze jullie vriendschap verbreekt. Zeker wanneer ze zelf nog gevoelens voor de ex in kwestie heeft. Bedenk dus goed of je het waard vindt om je vriendin misschien te kwetsen of jullie vriendschap op het spel te zetten. Probeer daarbij zo rationeel mogelijk te werk te gaan. Laat je niet leiden door kriebels, rondfladderende vlinders en een smeulende vagina.

Nooit achter haar rug om

Vind je haar ex echt leuk en ben je zelfs zwaar verliefd? Dan is het tijd om met elkaar te gaan praten. Zulke situaties vragen nu eenmaal om openheid en eerlijke gesprekken zonder verwijten en vooroordelen. Dat is lastig wanneer er zoveel over elkaar buitelende emoties meespelen. Maar het is wel nodig als je belangrijke vriendschappen in je leven wil behouden.

Doe dit vóórdat je verdergaat met de ex. Voor je vriendin is er tenslotte weinig pijnlijker dan ontdekken dat jij stiekem aan het scharrelen bent met haar voormalige lover. Vertel haar hoe belangrijk ze voor je is en hoeveel je om haar geeft. Wees tegelijkertijd eerlijk over je gevoelens voor haar ex. En zeg dat je niets achter haar rug om wil doen en daarom eerst met haar wilt praten voordat je een volgende stap zet.

Heeft je vriendin er veel moeite mee en kan ze er niet in berusten? Dan is het volledig aan jou wat je daarmee doet. Misschien vind je jullie vriendschap belangrijker dan een prille liefde, dat kan zeker. Maar misschien ben je zo verliefd dat je zult moeten accepteren dat je daardoor een vriendschap verliest. Wat de uitkomst ook is, het moet jouw keuze zijn. Laat je niet manipuleren op basis van jullie vriendschap.

Echte girl code? Laat elkaar vrij!

Hoe we het ook wenden of keren, de girl code blijft een onderdrukkend fenomeen. We snappen allemaal dat het pijnlijk is als je vriendin verliefd wordt op je ex, of op iemand die jij toevallig najaagt, maar dat betekent nog niet dat die pijn reden is om potentieel gelukkige relaties in de knop te breken. We kunnen nu eenmaal niet bepalen op wie we verliefd worden. Dat overkomt ons gewoon.

Bovendien is het weinig vriendschappelijk om je vriendin haar kans op geluk niet te gunnen, simpelweg omdat het met iemand is op wie jij ooit verliefd bent geweest. Iemand met wie je tenslotte niet zomaar niet meer samen bent. Misschien is jouw ex niet jouw Mr. of Mrs. Right, maar wel die van je vriendin. Waarom zou je haar dat geluk ontzeggen?

Je hoeft je niet gekrenkt te voelen. Als je vriendin open en eerlijk is, is er niets om persoonlijks op te vatten. Liefde gebeurt. Overal. Ook tussen vriendinnen en exen. Dat is even slikken, maar blij zijn voor hen is misschien wel het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven. Solidariteit tussen vrouwen betekent namelijk niet dat je elkaar de maat neemt en een soort misplaatste loyaliteit afdwingt. Het betekent dat je elkaar vrijlaat en alle geluk van de wereld gunt.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?