Waarom vallen we op foute mannen?

foute mannen

Foute mannen: je weet dat ze slecht voor je zijn en dat het beter is om ze links te laten liggen. Elke vrouw heeft wel een vriendin die een man heeft gedate die slecht nieuws was. Of je hebt zelf een ex, waarvan je weet dat hij niet goed voor je was. Natuurlijk zien we die rode vlaggen wel. Maar hij is gewoon zó onweerstaanbaar. Sorry aan alle goede mannen: we houden van foute mannen. Maar waarom zijn zij eigenlijk zo aantrekkelijk? En wat is een foute man precies?

Foute mannen: wat zijn dat?

Volgens professor en psycholoog Michael R. Cunningham van de Universiteit van Louisville zouden biologen op het gebied van evolutiebiologie een foute man beschrijven als hyper masculien. “Deze mannen lopen over van de testosteron, zijn recht voor zijn raap en overdreven gefocust op seks.” Aanvullend zijn ze sportief, rebels, heel zelfverzekerd en vaak emotioneel onbeschikbaar. Ze maken zich niet druk om hoe anderen over hen denken en doen graag risicovolle, avontuurlijke dingen. Zeg eens eerlijk: denk jij nu ook direct aan die zelfverzekerde ex die je steeds weer binnen hengelt met zijn mooie praatjes en je na de seks toch opnieuw keihard laat vallen? Of dat prachtige leeghoofd, die de gym, zijn vrienden, werk én social media belangrijker vindt dan jou? Bad boys geven niks om regeltjes en doen wat ze willen doen. En juist deze I don’t give a fuck attitude vinden wij oh zo sexy.

Waarom vinden we foute mannen zo aantrekkelijk?

De aantrekkingskracht van foute mannen ontstaat natuurlijk niet zomaar: dit komt ergens vandaan. En ja, we kunnen de evolutie en onze natuurlijke drang naar kinderen weer de schuld geven. Uit onderzoek blijkt (gedeeltelijk) dat vrouwen mannelijke mannen het meest aantrekkelijk vinden als zij halverwege hun menstruatiecyclus zijn. Dan ben je namelijk het meest vruchtbaar. “Mannen met heel mannelijke trekken zouden betere genen kunnen hebben en daardoor onbewust aantrekkelijker zijn voor vrouwen,” zegt psychologie professor Madeleine Fugère. Ook voelen we ons veilig bij hen. Bad boys zijn vaak fysiek fit, waardoor we ons bij hen meer beschermd voelen dan bij die nerdy, vriendelijke man. En dat terwijl op een bewust niveau vrouwen juist heel andere eigenschappen zoeken in een man: eerlijk, betrouwbaar en respectvol.

Met een foute man hoeven we geen goede vrouw te zijn

Onbewust voelen we ons dus aangetrokken tot foute mannen, omdat ze ons kinderen kunnen schenken. Maar er is nog iets wat we fijn vinden. Bad boys verlossen ons van de druk om een goede vrouw te zijn. Vanaf jongs af aan krijgen meisjes te horen dat ze netjes, lief en vooral niet te rebels moeten zijn. Door die onderdrukking kan het verlangen naar een foute man alleen maar toenemen. Want vaak voelen we ons aangetrokken tot mensen die eigenschappen hebben die we zelf niet hebben. We bewonderen die man – die maar niet appt, tenzij hij zin heeft in seks – om zijn gevoel van vrijheid. Zo zeer dat hij zelfs de pijn die hij ongetwijfeld gaat veroorzaken waard is.

Ze zijn extra spannend omdat ze verboden zijn

Die foute, heerlijke en getrouwde collega. Die hunk in de sportschool. Je sexy en emotioneel onbereikbare ex. Alles aan hem schreeuwt: ren voor je leven. En juist daarom wil je hem. Al is het maar één keer. Uiteindelijk is het nooit voor één keer en blijft hij lange tijd onweerstaanbaar. Waarom? Omdat hij verboden is. Omdat je weet dat het beter is om het niet te doen. Verboden dingen zijn altijd leuker! Is dat ook niet de reden waarom zoveel mensen vreemdgaan? Als we iets niet kunnen of mogen hebben, dan willen we het alleen maar meer. Ondertussen zeuren we bij onze vriendinnen over hem en proberen we zijn vage berichten te ontleden, wat natuurlijk onmogelijk is. En dan is er nog de contradictie dat we zeggen een lieve man te willen ontmoeten, maar uiteindelijk toch vaak voor de foute man kiezen.

foute mannen

Bad boys: leuk voor in je wilde jaren

Een tijdje daten met bad boys kan goed voor je zijn om je eigen vrijheid te definiëren. Helemaal als je een heel beschermde opvoeding hebt gehad en je zelf je grenzen wilt leren ontdekken. Na die wilde jaren leer je wat je echt zoekt in een man. Kom je dan een leuke man tegen die wel betrouwbaar, vriendelijk en lief is, dan is het makkelijker om voor hem te settelen. En wat maakt het dan uit dat het leven met hem iets meer voorspelbaar is? Het gevaar is natuurlijk die spannende ex die contact blijft zoeken. Als je relatie je lief is, dan verbreek je daar al het contact mee. Dat is lastig, want hij is zo aantrekkelijk, maar het is wel zo eerlijk voor jezelf en je partner.

Waarom zijn foute mannen fout voor je?

Uiteindelijk wil niemand een relatie met een man die emotioneel onbereikbaar is. We verwachten niet dat iemand binnen een minuut terug appt, maar standaard niet reageren is een no go. Je niet willen voorstellen aan vrienden en familie na maanden daten is een rode vlag. Geen enkele verbintenis aan willen gaan zou een waarschuwing moeten zijn dat er iets niet klopt. En denken dat je die foute man kan veranderen is ijdele hoop: natuurlijk lukt dat niet. Dan zou hij niet meer die bad boy zijn waar je op viel. Helaas hebben vrouwen, vooral zij die zijn opgegroeid met afwezige ouders of andere familieleden, heel sterk de neiging om iemand te willen ‘redden’ of veranderen.

Foute mannen en toxic masculinity

Eerlijk is eerlijk: ook voor mannen zelf is het niet goed om zo hyper masculien te zijn. Hen wordt vanaf jongs af aan geleerd dat ze op geen enkele manier op een vrouw mogen lijken. ‘Vrouwelijke’ emoties, zoals tederheid, empathie en compassie zijn uit den boze. Dat alleen een stoere, agressieve, dominante man een ‘echte’ man is, is natuurlijk onzin. Toxic masculinity onderdrukt de gevoelens van mannen en zorgt niet alleen bij jou, maar ook bij hem voor problemen.

Staan goede mannen dan echt met 1-0 achter?

Goed nieuws voor vele de zachte, vriendelijke mannen die zich niet als een klootzak gedragen als ze iemand leuk vinden. Jullie staan heus niet met 1-0 achter. Zo zegt Fugère: “Ik denk dat de meeste vrouwen wel weten dat bad boys geen goede partners zijn voor de lange termijn.” Uit de studie Physical Attractiveness and the “Nice Guy Paradox”: Do Nice Guys Really Finish Last? blijkt dat fysieke aantrekkingskracht een cruciale factor is voor casual relaties gebaseerd op seks. Maar wanneer het aankomst op serieuze relaties, dan zoeken we toch inderdaad vooral een man die vriendelijk is.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?