Wat is een borstmassage en hoe geef je het?

Wat is een borstmassage

Als jij je partner om een massage vraagt, dan verwacht je waarschijnlijk een massage van je nek, schouders en rug. En vooruit: je billen en benen misschien. Maar ben je ook bekend met de borstmassage? 

Wat is een borstmassage?

Even voor de goede orde: we hebben het bij de borstmassage over een echte massage en niet over het controleren van je borsten op eventuele knobbeltjes (waarvan we het belang absoluut niet onderkennen, controleer je borsten!). De borstmassage vindt haar oorsprong in de Ayurvedische traditie. Waar wij in het westen vaak de borsten links laten liggen tijdens een massage in een massagesalon – omdat ze vaak uitsluitend worden gezien als iets seksueels – is er een kans dat je wel een Ayurvedische spa kunt vinden voor een borstmassage. Bij de massage worden de borsten met ronddraaiende bewegingen gemasseerd. Ook het gebied rond het borstbeen en richting de oksels wordt gemasseerd.

Wat zijn de voordelen van een borstmassage?

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat borstmassages gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, zijn experts ervan overtuigd dat je mentale en fysieke gezondheid er baat bij kan hebben. En het kan nooit kwaad om het te proberen, toch?

Zelfliefde

Borstmassages kunnen een ontspannende vorm van zelfliefde zijn. We hebben het dus in dit geval niet over een seksuele massage van je lief, maar een vorm van zelfliefde en -bevrediging. Het kan helpen om je borsten te accepteren zoals ze zijn. Daarom is de borstmassage ook aan te raden voor vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan. Wacht wel tot je fysieke littekens zijn genezen.

Lees ook: Waarom vrouwen ontevreden zijn over hun borsten

Spanning verlichten

Vanuit Ayervedisch perspectief heeft een borstmassage veel te maken met het verlichten van spanning, zegt Alexa Berman, Ayurvedisch therapeut. Heb je regelmatig last van gespannen of pijnlijke borsten, bijvoorbeeld rond je eisprong of menstruatie? Dan kan een massage helpen. “Borsten bestaan voornamelijk uit vetweefsel. Als dit niet beweegt, blijft het altijd op dezelfde plek. Met een borstmassage gaan de kanalen open en door de hitte en circulatie is het mogelijk dat je zo bultjes in je vetweefsel kan opbreken.” Daarover later meer.

Circulatie bevorderen en stress verlagen

Volgens massagetherapeut Jamie Bacharach is het masseren van de borsten belangrijk: “Circulatie is belangrijk in de borstregio, omdat het ervoor zorgt dat er oxytocine vrijkomt. Dit werkt stressverlagend en kan depressieve gevoelens verminderen.” Ook de aanrakingen zelf kunnen stress verminderen. Een massage moet meditatief aanvoelen, helemaal op zo’n gevoelige plek. “Raak jezelf aan met liefde en compassie,” zegt Berman. “Je lichaam onthoudt de manier waarop jij je borsten masseert en je wilt daarom dat dit een positieve ervaring is.”

Borstmassage om borstvoeding te vergemakkelijken

Een borstmassage kan helpen bij het geven van borstvoeding: door de borsten regelmatig te masseren, blijft de moedermelk en bloedcirculatie beter op gang. Hierdoor is het geven van borstvoeding makkelijker en minder pijnlijk. Daarnaast kan het ook helpen om het pijnlijke en gezwollen gevoel van je borsten te verminderen.

Tips om zelf een borstmassage te doen

Goede voorbereiding

Voel jij jezelf meer op je gemak thuis dan in een spa, dan kun je jezelf een borstmassage geven. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg dat je voldoende tijd hebt, een rustige plek waar je niet wordt gestoord en zet bijvoorbeeld je favoriete playlist aan. Warme olie is prettig om te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de olie van een massagekaars. Gewone massageolie kan natuurlijk ook.

Ronddraaiende bewegingen

“Het is belangrijk om één borst tegelijk te masseren,” zegt Berman. “En druk niet te hard,” vult Bacharach aan, “vooral niet als het gebied al gevoelig is.” De borstmassage begint vanaf de tepel en vanaf daar werk je naar de buitenkant van de borst. Maak ronddraaiende bewegingen over de borst, waarbij de rondjes steeds groter worden. Vervolgens verplaats jij je hand richting je sleutelbeen, oksel, schouder en nek die je ook met cirkelvormige bewegingen masseert. Hierna is je andere borst aan de beurt, die je ook weer vanaf het midden masseert. Je massage eindigt op het borstbeen, waarbij je langzame cirkelvormige bewegingen met de klok mee maakt.

Warm eindigen

Het is de bedoeling om je massage warm te eindigen. Dit kun je doen door eerst jouw borsten te masseren met olie en daarna te douchen, in bad of de sauna te gaan of je borsten te bedekken met een hete handdoek. Door de hitte kan de olie beter in de huid en je borstweefsel trekken. Je hoeft de olie dus niet weg te wassen met zeep.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?