Safety first: hoe gebruik je seksspeeltjes veilig en hygiënisch?

seks speeltjes

Seksspeeltjes zijn gemaakt om van te genieten. Niet om op de Eerste Hulp te belanden voor een gênante röntgenfoto. Gelukkig gebeurt dat met moderne, streng gecontroleerde sex toys vrijwel nooit, maar dan moet je wel weten hoe je ze veilig kunt gebruiken. En hoe je ze een beetje schoon en fris houdt, natuurlijk. Daarom de beste tips om veilig te spelen!

Allereerst: Goed dat je kiest voor échte seksspeeltjes en niet voor een verdwaalde komkommer, tandenborstel of ander huishoudelijk voorwerp dat toevallig dezelfde vorm heeft als een dildo. Etenswaren of gebruiksvoorwerpen zijn namelijk niet altijd even veilig om mee te rollebollen. Ze kunnen afbreken in je binnenste of bacteriën op zich dragen die zich vervolgens verspreiden in je lichaam. Geloof ons, daar heb je geen zin in.

seks speeltjes

Waar moet je op letten als je je seksspeeltje gebruikt?

Ga dus voor het echte werk en schaf een veilig en spannend seksspeeltje aan. Dan weet je zeker dat het goed zit, als je ze tenminste op de juiste manier gebruikt en reinigt. Voor alle twijfelaars: een stappenplan!

1: Kies verstandig

Denk allereerst goed na over wat je wilt. Heb je een voorkeur voor vaginale speeltjes? Verlang je naar clitoraal vuurwerk? Of ben je benieuwd naar een anale toy?

Elk seksspeeltje heeft weer andere doeleinden of functies, dus duik in de catalogus van onze webshop, check de producten en specificaties en lees aandacht waar je de speeltjes voor kunt gebruiken. Uiteraard kun je ook altijd even bellen met onze klantenservice als je vragen hebt.

Tip! Het is altijd slim om je toy na aanschaf goed te controleren op beschadigingen of scherpe randjes. Dat zijn de favoriete verschuilplekjes van bacteriën die vervelende infecties kunnen veroorzaken als ze vervolgens weer naar binnen worden gebracht. Check dus of je speeltje intact is!

2: Wees voorzichtig met inbrengen

Is het de eerste keer dat je een speeltje gebruikt? Ga dan niet meteen voor de grootste dildo. Begin klein, ken je grenzen en stop als je pijn voelt. Misschien is je seksspeeltje te groot of ben je niet ontspannen genoeg.

Bouw het langzaam op en ga nooit te diep, anders loop je het risico dat je iets beschadigt van binnen. Je voelt vanzelf wel weerstand, luister daarnaar. Dat geldt ook voor BDSM-speeltjes: daarbij is het helemaal belangrijk dat je weet hoe je ermee om moet gaan.

3: Gebruik altijd glijmiddel

Soms kan het inbrengen van een speeltje ruw aanvoelen. Daarom is het wel zo slim als je ruimhartig gebruikmaakt van glijmiddel. Dat voorkomt ruwe wrijving bij penetratie en zorgt ervoor dat er geen wondjes ontstaan. Ook is het belangrijk dat je let op het juiste glijmiddel.

Het beste is een middeltje op waterbasis of speciaal anaal glijmiddel als je anale seksspeeltjes gebruikt. Let op met siliconen glijmiddel. Het klinkt paradoxaal, maar dit glijmiddel kan siliconen seksspeeltjes aantasten waardoor het materiaal poreus wordt. In die kleine gaatjes kunnen bacteriën gaan woekeren en dat wil je natuurlijk niet in je lichaam hebben. Glijmiddel op waterbasis is altijd veilig.

4: Welk materiaal is het beste?

Van rubber tot roestvrijstaal: speeltjes worden van allerlei materialen gemaakt. Dat betekent niet dat elk materiaal even veilig is. Met siliconen, glas, metaal en ABS zit je altijd goed. Met jelly, rubber en cyberskin niet altijd. Daar zitten namelijk soms weekmakers in om speeltjes buigzaam te maken.

Deze poreuze materialen zijn erg zacht en hebben kleine openingen waarin allerlei sneaky bacteriën kunnen gaan broeien. Bovendien moet je ze hard poetsen om ze schoon te maken en dat zorgt ervoor dat het materiaal alleen maar poreuzer wordt. Als je deze speeltjes gebruikt, moet je ze dus goed checken op slijtage. Het blijft het beste om voor een speeltje te kiezen dat volledig van siliconen is gemaakt.

Wil je toch een zacht speeltje of eentje waarin weekmakers zitten? De speeltjes die wij verkopen bevatten alleen veilige weekmakers, maar van producten buiten Europa kun je daar niet zeker van zijn. Let dus altijd goed op, want onveilige weekmakers kunnen allergische reacties en ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken.

sex toys

Hoe maak je je seksspeeltjes schoon?

Veel mensen leggen hun speeltje na gebruik terug in de la en maken hem niet schoon. Een absolute no-go, mogen we wel stellen. Niet alleen kan je speeltje daardoor op den duur beschadigd raken, je creëert ook een broeinest voor schimmels en bacteriën.

Daarom is het belangrijk dat je je speeltje na elk gebruik grondig schoonpoetst. In de lichaamssappen die achterblijven zitten nu eenmaal bacteriën en je wilt niet dat die aan je apparaatje blijven kleven om zich vrolijk te vermenigvuldigen.

Gebruik een toycleaner

Hoe je je toy reinigt? Alleen water is niet voldoende, het beste gebruik je een speciale toycleaner. Er zijn verschillende middeltjes op de markt, van sprays tot cleaners die zich specifiek richten op poreuze materialen als rubber.

Maar ook als je hem na gebruik hebt schoon geschrobd, is het verstandig als je hem vóór de eerstvolgende sessie nog een keertje goed afspoelt. Want meestal wordt-ie van een paar uurtjes in een stoffig nachtkastje ook niet bepaald frisser.

Schoonmaakroutine

Daarnaast vraagt elk materiaal, en elke toy, om een andere schoonmaakmethode. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Siliconen, glas, roestvrij staal of hout met motortje: gebruik water, een toycleaner en een schone doek om het speeltje droog te deppen.
  • Siliconen, Pyrex, roestvrij staal of steen zonder motortje: leg je speeltje in kokend water voor drie tot vijf minuten of zet het in de vaatwasser zonder zeep. De hete stoom zal het steriliseren. Is je toy niet waterdicht? Dan kun je hem beter afspoelen onder de kraan en drogen met een schone handdoek.
  • Hard plastic, elastomeer, thermoplastic elastomeer, rubber of cyberskin: gebruik een beetje toycleaner en warm water om je speeltje te reinigen. Als je te veel schuurt en schuimt kun je het gevoelige materiaal beschadigen waardoor bacteriën vrij spel krijgen. Overigens kunnen bacteriën zich in deze materialen blijven ophopen, zelfs na een schoonmaakbeurt.
Tip! Deel je je seksspeeltje met een of meerdere partners? Zorg er dan altijd voor dat het niet van poreus materiaal is gemaakt. En besteed extra aandacht aan het poetsen tussen de sessies door. Tenslotte is het net zo vanzelfsprekend om bij een nieuwe partner een nieuw condoom te gebruiken.

seks toys

Opbergen die hap!

Is je speeltje spic en span? Dan is het natuurlijk een beetje schmutzig om hem weer in een rommelige la te deponeren. Stop hem daarom in een doosje of een zijden zakje om hem tegen bacteriën en stof te beschermen. Online kun je talloze stijlvolle items vinden. Wat dacht je van een discrete toy bag? Berg hem vervolgens op in een kastje en zorg ervoor dat er geen vloeistoffen, oliën of parfum in de buurt liggen.

Oh jee, je seksspeeltje zit knel!

Tja, soms wil het ondanks alle goede voorbereidingen toch faliekant fout gaan. Het meest voorkomende euvel met seksspeeltjes is dat ze vast komen te zitten. Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste als dit je overkomt, dus schaam je niet. Je arts heeft vast gekkere dingen gezien dan een knellende toy in je achterste.

Want dat is waar het vaak misgaat. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat het juiste speelgoed in het juiste gaatje belandt. Een normale vibrator of dildo? Nooit tussen de billen stoppen. Een echt anaalspeeltje heeft altijd een soort stop onderaan, zodat het niet helemaal naar binnen kan glijden en kwijt kan raken. Wel zo handig, als je tenminste niet op de spoedeisende hulp wilt belanden voor een lachwekkende röntgenfoto van je achterste.

Gaat het toch mis? Stel je medisch bezoek dan niet uit. Zo’n verdwaald of vastzittend seksspeeltje kan behoorlijk wat schade veroorzaken als je het te lang laat zitten.

 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?