Zomer en menstruatie: geen gelukkige combi?!

zomer en ongesteld

Menstruaties zijn geen pretje. En ze worden nóg vervelender in de smorende zomerhitte. Al dat zweet zorgt ervoor dat je extra moeite moet doen om je lijf schoon, gezond en blij te houden. No worries, met onze tips kom jij die rode vloedgolf wel door. Ook in een broeierige zomer!

Eigenlijk komen menstruaties nooit goed uit, maar op de een of andere manier zijn ze makkelijker te doorstaan onder een dekentje met een kop warme chocolademelk dan in je bikini op het strand. Logisch ook, want tijdens je menstruatie wil je meestal niets liever dan wegkruipen in een behaaglijk holletje terwijl de zomer juist een tijd is waarin je eropuit gaat. En of je nu gaat zonnen, zwemmen of cocktails slurpen in een strandtent, die rode klats kun je daar helemaal niet bij gebruiken.

Beïnvloeden hoge temperaturen je menstruatie? Yep, helaas

Overigens is het niet alleen onhandig om ongesteld te zijn in de zomermaanden. Die hoge temperaturen hebben nog een negatieve invloed op je menses ook. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat veel zonneschijn ervoor zorgt dat je menstruaties langer duren. Hoe dat komt? Vitamine D zorgt ervoor dat je meer hormonen aanmaakt die je voortplantingsfuncties stimuleren. Simpel gezegd: door die hormonen ontstaat er meer gerommel in je eierstokken en ben je langer ongesteld.

En dat niet alleen. Die hogere temperaturen hebben ook invloed op de symptomen van je menstruatie. Stress, vermoeidheid en een algeheel gevoel van malaise worden dus erger wanneer de barometer tropische temperaturen uitslaat. Net als het gevoel van opgeblazenheid, dat ontstaat door hormoonschommelingen en versterkt wordt door de zinderende hitte.

Ook als het gaat om je slaappatroon zijn menstruaties en zomers geen gelukkige combinatie. Doordat het later donker wordt, produceert je lijf minder melatonine: het hormoon dat je lichaam vertelt dat het tijd is om te gaan slapen. Aangezien je tijdens je maandstonden toch al vermoeider bent dan normaal, is het op zijn zachtst gezegd onhandig dat de zomermaanden je slaappatroon lichtelijk in de war kunnen schoppen.

“Stress, vermoeidheid en een algeheel gevoel van malaise worden dus erger wanneer de barometer tropische temperaturen uitslaat.”

Zes tips om de rode zee te bedwingen!

Gelukkig hoeft dat rode leger in je onderbroek jouw zomerplannen niet te verstieren. Dit zijn de beste tips voor een relaxte en zorgeloze menstruatie tijdens de zwoele zomermaanden!

1: Siësta? Tuurlijk!

Zin in een siësta? Altijd doen. Je lijf geeft zelf wel aan of je extra rust en slaap nodig hebt. Probeer ook stress te vermijden en plan je dagen niet vol met drukke activiteiten. Ga in plaats daarvan af en toe even relaxt zitten of liggen met een boekje of een koptelefoon met rustgevende muziek. Vakantie is ook ontspanning, zeker wanneer je ongesteld bent en je de rust goed kan gebruiken.

Let er ook op dat je tijdens je menstruatie sneller duizelig kunt worden. Zet de versnelling een tandje lager, je lijf zal je er dankbaar voor zijn.

2: Blijf in beweging

Tegelijkertijd is het ook weer niet de bedoeling dat je de hele dag plat ligt. Een beetje bewegen is altijd gezond, ook als je ongesteld bent. Wist je dat mild sporten je menstruatieklachten zelfs kan verlichten? Als je in beweging komt, pomp je bloed door je lichaam en worden stramme spieren weer soepel.

Ga dus een stukje wandelen of doe wat lichte yoga- of cardio-oefeningen. Ook zwemmen kan wonderen doen als je kampt met krampen. Daarnaast krijg je energie van beweging en komen er endorfinestofjes vrij in je hersenen. Die stofjes zorgen ervoor dat je je positiever en blijer gaat voelen en dat je makkelijker om kunt gaan met eventuele menstruatiepijntjes.

3: Snaaien? Nope, eet gezond!

Misschien begin je al te watertanden bij de gedachte aan al die ijsjes, barbecues en zoute snacks tijdens lome zomeravonden. Maar het is toch verstandig om tijdens je menstruatie te matigen met zout, suiker en ongezonde, calorierijke versnaperingen. Dat is lastig, zeker als je hormonaal geladen lichaam schreeuwt om een vette hap en een roomijsje toe.

Maar die vette, zoute en zoete snacks hebben een direct effect op je hormoonbalans en zorgen ervoor dat je menstruatieklachten erger kunnen worden. Kies daarom tijdens deze dagen braaf voor vers, gezond voedsel zoals fruit, groenten en ongebrande noten. Dat zijn goede bronnen van vitaminen en mineralen. Een mineraal als magnesium helpt je bijvoorbeeld je spieren te ontspannen, zodat die buikkrampen zich hopelijk eventjes koest houden.

ongesteld in de zomer

4: Drink voldoende

Nog belangrijker dan gezond eten is genoeg drinken. Wanneer het superduperheet is, ligt uitdroging namelijk altijd op de loer. En als je ongesteld bent, dient dat moment zich een tikkeltje sneller aan. je hebt het misschien niet meteen in de gaten, maar wanneer je hoofdpijn en duizelingen krijgt, weet je dat je al veel te lang niet meer hebt gedronken.

Dat betekent niet dat je zomaar alles naar binnen moet gieten. Vooral alcohol is stiekem een big no-no als opoe op bezoek is. In hete temperaturen raak je namelijk sneller uitgedroogd en alcohol doet daar nog eens een schepje bovenop. Dus wat drink je in plaats van die lekkere cocktail? Nou, wat dacht je van een simpel glaasje water! Als je behoefte hebt aan iets met een smaakje, kun je ook altijd een kopje bouillon of soep drinken. Of maak een gezonde smoothie van vers fruit om je energieniveau een fikse boost te geven.

Zorg ervoor dat je zeker zo’n tien glazen binnenkrijgt om goed gehydrateerd te blijven. Dat helpt niet alleen tegen hoofdpijnen en duizelingen, maar ook tegen een opgezwollen buik en constipatie. Het klinkt tegenstrijdig, maar juist door weinig drinken zwellen je buik en bijvoorbeeld je vingers en enkels op. Je dorstige lijf raakt namelijk een beetje in paniek en begint krampachtig vocht vast te houden. Veel water drinken, dus, en dan zijn die onflatteuze zwellingen zo verdwenen!

“Als je ongesteld bent heb je sneller kans op uitdroging.”

5: Kies katoen

Comfortabele kleding is key als je je menstruatie zonder kleerscheuren door wil komen. Net als lekker zittend ondergoed dat niet aan je huid blijft plakken. Let daarom goed op de stoffen die je draagt. Katoen is fris, koel en ademt goed, wat heerlijk is in tropische temperaturen. Synthetische stoffen, daarentegen, zorgen ervoor dat je onderste regionen nog heter en broeierig worden.

Zweterige stofjes maken je intieme delen bovendien vochtig, waardoor het daar beneden een broeinest van bacteriën kan worden. Ga dus voor luchtige, losse en katoenen kledingstukken en laat die skinny jeans maar even in de kast hangen. Je hebt, naast je menstruatie, toch zeker geen zin in een hardnekkige schimmelinfectie? Nee, inderdaad! Kortom, let it breathe!

6: Let op je hygiëne

Over hygiëne gesproken. Het is uiteraard verstandig om je maandverband of tampon regelmatig te verschonen om infecties te voorkomen. Zijn de temperaturen torenhoog en zweet je je een ongeluk? Dan is het misschien slim om wat vaker te wisselen, bijvoorbeeld om de twee tot vier uur, en houd je tampons nooit langer in dan acht uur. En stap ’s avonds lekker onder de douche voordat je je bed instapt.

Verder gebruiken sommige vrouwen intieme spoelingen down there. Ze voelen zich er frisser bij, maar in werkelijkheid zijn die producten funest voor een gezonde vaginale flora. Zeker tijdens de menstruatie doen ze meer kwaad dan goed. Onthoud dat je vagina een slimme dame is die best weet hoe ze zichzelf schoon kan houden. Een beetje hulp in de vorm van een lauwe douchestraal is meer dan voldoende.

Tip! Denk ook eens aan een menstruatiecup. Ze zijn gemaakt van zacht siliconen en zijn veel prettiger voor je huid en vaginale flora dan tampons en maandverband. Meer weten?

Seks tijdens menstruatie? Ooh ja!

Wat laatste tips? Sure! Zorg ervoor dat je op tijdens je reis altijd goed voorbereid bent op je menstruatie. Sleep voldoende tampons of maandverband met je mee, neem extra onderbroeken mee en vergeet de reinigingsdoekjes, een flesje water en plastic zakjes niet. Je weet tenslotte maar nooit op wat voor ranzig tankstationtoilet je belandt.

En verder is het belangrijkste devies: wees lief voor jezelf. Maak je niet te sappel en doe waar jij behoefte aan hebt. Kijk je partner af en toe lief aan voor een kruikje en een massage en luister goed naar je lichaam. Verlangt dat lichaam naar een seksuele ontlading? Zeer goed, want orgasmes zijn wondermiddeltjes tegen nare buikkrampen.
Kortom, geniet van je zomer en surf zorgeloos over die rode zee!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

Roosje
augustus 1, 2022 9:16 am

Hi,
Kan het ook zo zijn dat je menstruatie minder wordt tijdens de warme maanden? Ik heb namelijk veel minder last (3/4 dagen) tijdens de zomer dan tijdens de winter (5/6 dagen).
Xx Roos

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Layne
augustus 3, 2022 8:38 am

Hi Roosje,

Uit sommige onderzoeken blijkt dat vrouwen in de winter meer last kunnen hebben van menstruele klachten dan in de zomer. Het is dan een combi van verschillende factoren. Zo bewegen vrouwen in de zomer vaak meer, je bent meer buiten en dit heeft een positief effect op hoe jij je voelt tijdens je menstruatie. Ook kan er hormonaal iets veranderen dat invloed heeft op de duur van je cyclus. Ook vrouwen die in een warmer klimaat wonen kunnen minder last hebben van hun menstruatie. Dus wat je zegt kan goed kloppen!

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?