Waar komt jaloezie vandaan? En hoe ermee om te gaan

Waar komt jaloezie vandaan_ En hoe ermee om te gaan

Jaloezie: dat nare gevoel dat je bekruipt en je niet loslaat. Dat je onzeker maakt en tegelijkertijd laat gedragen alsof je bezitterig bent en je partner niet vertrouwt. Ontstaat er argwaan bij alleen al het noemen van de naam van die ene collega, of ben jij juist diegene die het lastig vindt wanneer je partner een complimentje geeft aan iemand anders? De meeste mensen zien jaloezie als een hele nare eigenschap, iets waar je je voor moet schamen, maar eigenlijk zijn de meeste vormen van jaloezie hele gezonde uitingen van een complexe emotie.

Zo ontstaat jaloezie in een relatie

Iedereen heeft weleens last van jaloerse gevoelens in een relatie. Dat hoeft echt niet altijd verkeerd te zijn. Jaloezie kan in een relatie namelijk ook tot een aantal positieve dingen kan leiden, mits we deze emotie op de juiste manier interpreteren.

Vaak interpreteren we jaloezie als een gevoel dat ons iets aan wordt gedaan. Het voelt als een bepaald onrecht. Maar als we dieper stilstaan bij gevoelens van jaloezie, zien we vaak dat het voortkomt uit het geconfronteerd worden met een gemis dat je zelf hebt: je wordt jaloers op het moment dat je ziet dat iemand anders iets heeft met jouw partner wat jij zelf niet (met jouw partner) hebt.

Door de verkeerde interpretatie van jaloezie, wordt jaloezie vaak gezien als iets wat we moeten onderdrukken of iets wat er niet mag zijn. Maar door jaloezie anders te benaderen, kunnen we er ook een aantal voordelen uit halen.

‘Ons gevoel dient nut’

Jaloezie komt vaak uit voort uit een gemis: we zien dat onze partner iets met een ander deelt, zoals een intiem gesprek, een grap, een bijzondere ervaring of een warme knuffel, terwijl we eigenlijk niets liever zouden willen dan dat zelf met onze partner delen. Er wordt een angst ervaren dat jouw partner dat bij een ander wel kan vinden, maar niet bij jou. Jaloezie komt dan voort uit een gemis, maar spreekt ook een behoefte uit. Namelijk om iets te delen met onze partner.

Ons gevoel dient vaak een nut: het vertelt ons iets over onze innerlijke toestand. Als je voelt dat je jaloers bent, dan kan dit een juist een aanwijzing zijn dat er in jouw innerlijke toestand iets mis is. Gebruik dit gevoel dan om de situatie met je partner bespreekbaar te maken. Jaloezie is namelijk net als elk ander gevoel ook te voeden: hoe meer aandacht je het geeft, des te groter het wordt.

Als we jaloers zijn, zijn we minder goed in staat om signalen van onze partner goed te interpreteren waardoor we eerder geneigd zijn om bevestiging te zien of te horen voor onze jaloezie. Door het gevoel te benoemen als je het voor het eerst voelt, kan je er op een gepaste wijze aandacht aan besteden met je partner en er hopelijk op een goede manier mee omgaan. Door in gesprek te gaan, kan jij je behoeften, angsten of gemis uitspreken, waar je partner jou hopelijk in kan geruststellen.

Extreme jaloezie

Ben jij extreem jaloers? Het kan zijn dat je partner voortdurend gedrag vertoont dat het jaloerse gevoel in jou aanwakkert. Het kan ook zo zijn dat er een stukje in jou is dat aandacht nodig heeft en wat door middel van therapeutische gesprekken verholpen kan worden. Jouw eigen onzekerheid kan jou namelijk erg jaloers maken, ongeacht van het gedrag van je partner. Een onveilige hechting kan hier ook een belangrijke rol in spelen. Jouw hechting vormt vanaf jouw geboorte de blauwdruk van hoe jij betekenisvolle relaties met anderen omgaat. Als je onveilig gehecht bent, kan dit voor veel uitdagingen zorgen. Als extreme jaloezie hier een gevolg van is, zal de bevestiging van je partner dan vrijwel altijd onvoldoende zijn om jou volledig gerust te stellen.

Je zou dan ook kunnen zeggen dat extreme jaloezie voortkomt uit onrealistische gedachten en angsten. Deze gaan dan ook voorbij aan de gezonde vormen van jaloezie die binnen een relatie aanwezig zijn. Omdat deze jaloezie dusdanig destructief kan zijn voor een relatie is het goed om hier adequate mee om te gaan. Voorkom hiermee dat je in een jarenlange interactie verstrikt raakt waarbij beide partners zich onveilig voelen en de relatie telkens minder om liefde en vertrouwen draait.

Bestel hier: De Relatie APK

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?