Column: juist kwetsen door iemand niet te willen kwetsen

Column juist kwetsen door iemand niet te willen kwetsen


Mandy wist al een tijd dat ze niet helemaal goed meer in de relatie zat. Ze merkte dat ze Tom niet meer aantrekkelijk vond en zijn grapjes maakte haar telkens minder aan het lachen. Maar Tom was zó goed voor haar geweest, zó liefdevol, dat ze hem niet wilde kwetsen. En dus wilde ze de relatie niet verbreken. Ze blijft bij hem, maar ondertussen voelt ze afstand. De intimiteit en seksualiteit wordt telkens minder. De aandacht die ze voor hem heeft ook.

Tom weet niet goed wat er met Mandy aan de hand is. Voor hem lijkt het alsof ze ergens mee zit, maar elke keer als hij het haar vraagt, ontkent ze dat er iets is. Hij voelt dat er een afstand is, maar het lukt hem niet om haar te bereiken en dat maakt hem onzeker. Hij is de laatste tijd veel bezig met de vraag of hij haar wel kan geven wat zij nodig heeft. Hij durft haar telkens minder goed aan te raken en merkt dat zijn seksuele behoeften afnemen als zij niet reageert op zijn initiatief. Ondanks dat ze zegt dat er niets aan de hand is.

En terwijl Mandy juist haar best doet om Tom niet te kwetsen, is dat precies wat er wel gebeurd. Hij voelt dat er iets niet oké is, het maakt hem onzeker. Hij voelt zich afgewezen in het intieme en seksuele contact. Juist het gedrag dat Mandy vertoont in de hoop hem niét te kwetsen, zorgt ervoor dat hij gekwetst wordt. Hij voelt zich namelijk onzeker en afgewezen, ondanks haar beste intenties.

Wat er tussen Mandy en Tom gebeurt, gebeurt maar al te vaak: we willen de ander beschermen van verdriet, van afwijzing, maar wringen ons vervolgens in zulke complexe bochten, dat we de anders alsnog verdriet doen.

Soms kwets je de ander het minst door oprecht te zijn. Door te vertellen dat je twijfelt over de relaties, of over je gevoel. Dan weet de ander wat er aan de hand is en waarom je je anders gedraagt. Op de korte termijn is dit wellicht spannender, maar op de lange termijn voelt dit zo veel fijner en bovendien liefdevoller. Als je de ander niet wil kwetsen, uit liefde voor de ander, zorg er dan voor dat de ander weet wat er speelt en waar hij of zij aan toe is. Dat is pas écht een blijk van liefde. Hoe verdrietig dat soms ook is.

Lees ook: consensuele non-monogamie: kan het werken?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?