Column: Schaamte in bed

Nynke Nijman


De last die zij op haar schouders droeg was verdrietig om te zien. Het lukte haar niet om te ontspannen. Niet als ze seks had, maar ook niet tijdens een gesprek over seks. Ze voelde letterlijk en figuurlijk een last op haar schouders. Het belemmerde haar in alles wat maar met seks te maken had. Ze voelde zich geremd en beschaamd. Ze schaamde zich voor wie zij was als seksueel wezen, voor de dingen die ze lekker vond en de geluiden die ze maakte. Ze schaamde zich voor haar gezichtsuitdrukkingen, de geuren die er vrij kwamen en de lichaamssappen die rijkelijk zouden vloeien.

Daarom deed ze nog maar nauwelijks iets met seks, terwijl ze het aanvankelijk altijd geweldig vond. Ze was eindeloos nieuwsgierig, leerde zichzelf telkens beter kennen en kon er oprecht van genieten. Totdat daar plots een man was die ze in een bar had leren kennen. De seksuele aantrekkingskracht was enorm. Voordat ze het wist lag ze bij hem in bed.

Ze voelde hoe ze op ging in het moment. Remmingen waren ver te zoeken. Ze vrijde vol overgave. Totdat hij ineens vroeg wat ze deed. Plots stond haar hele wereld stil. Hoe bedoelde hij? Trok ze een gek gezicht? Was het haar gekreun? Had ze haar eigen borsten niet aan mogen raken? Of was het misschien het geluid wat vrijkwam uit haar vagina? Ze durfde het niet te vragen en sloeg dicht. Wat nou als hij al die dingen bij elkaar bedoelde? Wat nou als zij van alles deed wat hij gek vond?

Tijdens dat moment begon de last die zij nu – 9 jaar later –  nog steeds met zich mee draagt: de enorme schaamte en angst om haarzelf weer zó te laten gaan. Sinds dat ene moment was ze het plezier in seks verloren. Ze had nog wel seks gehad, maar altijd met remmingen. Ze was zich ontzettend bewust geworden van elke beweging, elk geluid, elke geur. Seks had sindsdien nooit meer hetzelfde gevoeld en ze had er nooit meer zo van kunnen genieten als voor die ene avond 9 jaar geleden.

En als je het 9 jaar geleden aan haar had gevraagd, dan had ze je kunnen overtuigen van het feit dat er geuren, lichaamssappen, gekke gezichten, onverwachte geluiden en onverwachte aanrakingen bij seks horen. Alsof het als vanzelfsprekend was. Maar nu moest ze eerst haarzelf opnieuw overtuigen om ervoor te zorgen dat ze eindelijk weer zonder schaamte en remmingen kon genieten van seks.

Bekijk ook: alle columns van Drs. Nynke Nijman

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?