Schaamte in bed: hoe komt het en hoe los je het op?

schaamte in bed nynke nijman (1)

Seksuele opwinding kent twee bijzondere eigenschappen: het vermindert walging en neemt je remmingen weg. Als je niet opgewonden bent, ben je gevoeliger voor walgingen, remmingen én schaamte in bed.

Minder remmingen

Wanneer je niet opgewonden bent – wat meestal in dagelijkse situaties zo is – ben je je veel bewuster van alles: van hoe je je gedraagt, wat je zegt, hoe je eruitziet en handel je naar de norm.

Als je vervolgens de kans krijgt om uit zo’n dagelijkse situatie te ontsnappen en je te laten verleiden binnen een seksuele context, dan zal je snel merken dat je normen en waarden anders worden: je kleding gaat uit, of je kleed je anders. Je haar gaat los, daar waar het op werk meestal opgestoken is. De blik in je ogen verandert en je wordt je bewuster van je eigen lichaam. Je flirt en voelt de aanraking van je partner of jezelf op je lichaam. Je ontspant en kronkelt wat.

Erotisch brein

Wanneer we ons in een seksuele context bevinden, wisselt ons dagelijks praktische en rationele functionerende brein naar een erotisch brein. Binnen dat brein werkt alles net wat anders: we mogen alles loslaten, ontspannen, fantaseren, ontdekken, nieuwsgierig zijn en de controle loslaten. We mogen voelen en onze remmingen vervagen. We spreken zinnen uit die we anders nooit zouden durven zeggen en raken onszelf aan met een vrijheid die ongekend is: je borsten, je haren, je nek en je gezicht. En de ander mag jou aanraken op plekken waar je anders voor terugdeinst.

Dit is wat seksuele opwinding met mensen doet: het neemt je remmingen weg en het vermindert je gevoel van walging waardoor gedachten, woorden en aanrakingen ineens heel erg lekker en opwindend voelen. Gedachten, woorden en aanrakingen waar je in dagelijkse situaties liever niet aan denkt.

Stimuleren van de opwinding

Juist doordat je remmingen afnemen en de walging minder is, kunnen het juist de onverwachte dingen zijn waar je ineens veel opwinding bij kan ervaren. Het is dan de kunst om in je erotische brein te blijven en hiervan te genieten. En dus niet in dat praktische, rationele functionerende brein te schieten om te analyseren waarom je daar opgewonden van werd.

Daarnaast zal je in de opwinding ook geluiden maken, zullen er lichaamssappen vloeien en zal je gezichtsuitdrukkingen maken die je een dagelijkse situaties onmogelijk kan nadoen. Dit gebeurt doordat je remmingen minder zijn en je in je opwinding zit. Binnen de seksuele context is dit heel passend en zijn dit juist dingen die ook bij je partner voor meer opwinding kunnen zorgen: vanuit dienst erotische brein wordt de walging ook minder, waardoor dit geen elementen zijn die als belemmerend worden ervaren.

Sterker nog: als we zien dat onze partner durft op te gaan in het moment, waarbij er geluiden vrijkomen, lichaamssappen vloeien en gezichtsuitdrukkingen zijn, dan is dit juist heel stimulerend voor de opwinding. Juist de dingen waar je je vanuit het rationele brein wellicht voor zou schamen, of je er ongemakkelijk over zou voelen, zijn binnen een seksuele situatie heel erg gewenst.

Schaamte in bed

Toch blijven veel mensen zich schamen voor dingen die vanuit een erotisch brein juist erg gestimuleerd worden.

  • Voor de dingen die ze lekker vinden;
  • De geluiden die ze maken;
  • De lichaamssappen die vloeien;
  • De ‘dirty talk’ die ze eruit gooien, of willen horen
  • De gezichtsuitdrukkingen;
  • Een kronkelend lichaam;
  • Hun opwindende fantasieën.

En dit terwijl de schaamte in bed ervoor er voor zorgt dat je minder op kan gaan in het gevoel van seksuele opwinding. Hierdoor is het ook lastiger om in je erotische brein te blijven. Als je jezelf de toestemming geeft om binnen dat erotische brein te mogen genieten van alles dat er is, zal je merken dat seksualiteit prettiger wordt. Dat het niet overeenkomt met datgene dat je vanuit je praktische, rationele functionerende brein vindt, is niet meer dan logisch.

Hierin ben je niet de enige. Maar vorm er geen oordeel over! Laat het wat het is. Je hoeft je er niet mee te kunnen identificeren in elke willekeurige dagelijkse situatie, zolang het jou maar het genot en de opwinding kan geven binnen een seksuele context.

Lees ook: goede seks begint met een gezonde mindset

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?