Column: schaamte door erectieproblemen

Nynke Nijman

Danny dacht dat hij de enige man in zijn omgeving was die hier last van had. Maar echt zeker weten wist hij het niet, want hij had het er nog nooit met zijn vrienden over gehad. Bijzonder, aangezien hij hier nu al zo’n 8 jaar mee rondloopt en seks regelmatig onderwerp van gesprek is. Maar kennelijk gaat het nooit over dingen die er écht toe doen; datgene waar Danny zich voor schaamt.

Danny heeft erectieproblemen. Als hij aan soloseks doet, lukt het hem wel om een erectie te krijgen en deze vast te houden tot aan het moment van orgasme. Als hij met zijn vriendin vrijt, lukt het hem niet. Tijdens het zoenen en strelen, met kleren aan, dan voelt hij de opwinding toenemen. Het lukt dan om een erectie te krijgen. Zodra er een initiatief wordt genomen om de kleren uit te doen, verdwijnt zijn erectie als sneeuw voor de zon. Vervolgens raakt hij zo verstrikt in zijn gedachten, dat het hem niet meer lukt om te focussen op zijn opwinding, laat staan dat het hem nog lukt om een erectie te krijgen.

Zijn schaamte is enorm. Hij heeft van jongs af aan gehoord dat je als man altijd zin moet hebben in seks en dat een erectie het toonbeeld van mannelijkheid is. Nu heeft hij lang niet altijd zin in seks en zijn erectie is vaak ver te zoeken. Dus hoe mannelijk is hij nu eigenlijk?

Danny is altijd opgegroeid met een beeld van mannelijkheid waarbij kracht, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. Daar passen zijn emoties rondom zijn seksuele problemen niet tussen. Dat maakt hem kwetsbaar. Hij voelt zich klein en onzeker. Hij schaamt zich en het maakt hem verdrietig. Maar omdat hij opgegroeid is met een beeld van mannelijkheid waarbij er daar geen ruimte voor is, verbergt hij het. Zelfs voor zijn beste vrienden of zijn vriendin. Zij weet natuurlijk wel van de erectieproblemen, maar niet van de schaamte dat het met zich meebrengt.

Stel nou dat Danny meer open zou zijn naar hen toe, dan zou hij wellicht te horen dat zij hier ook wel eens last van hebben. Of dat een van hen altijd te vroeg klaarkomt. Misschien is er nog wel een vriend die veel minder zin in seks heeft dan diens partner. Of een vriendin die moeite heeft met klaar komen. En wat dacht je van een vriend die een bijzondere seksuele voorkeur heeft, zoals het dragen van vrouwenslipjes?

Stel dat een van deze gesprekken had plaatsgevonden, dan had Danny zich wellicht minder geschaamd. Het was nog steeds rot geweest voor hem, maar hij had dan ook geweten dat hij niet de enige was met schaamte en ongemak. En wie weet, had de schaamte dan ook minder zijn erectieproblemen in stand gehouden.

Lees ook: seksualiteit gedurende verschillende levensfases

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?