De connectie tussen slaap en seks

seks en slapen

Slaap en seks: twee van de belangrijkste dingen die je kunt doen in de slaapkamer. Zijn deze twee met elkaar verbonden en zo ja, is het dan ook mogelijk om je seksleven te verbeteren door beter te slapen?

Hoe zijn slaap en seks met elkaar verbonden?

We brengen gemiddeld eenderde van ons leven slapend door. En per nacht slapen we ruim zeven uur. Niet gek dus, dat het belangrijk is om goed te slapen. Als je goed slaapt, dan voel je je energieker en productiever. Ouders die net een kind hebben gekregen zijn vaak ontzettend moe door de gebroken nachten. Het seksleven staat dan ook meestal op een laag pitje gedurende de eerste maanden na de geboorte. Het komt dan ook vast niet als een verrassing als we schrijven dat slaap en seks onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hoe beter je slaapt, des te groter is de kans op goede, energieke seks. Andersom is helaas ook waar: hoe slechter je slaapt, des te groter is de kans op een ingekakt seksleven. Het goede nieuws: je kunt je slaapritme verbeteren.

Je slaapcyclus verbeteren

“Slaap is direct verbonden aan je prestaties,” zegt slaapexpert en schrijver van het boek The Power of When, Dr. Michael Breus. “Je relatie en seksuele prestaties vallen daar ook onder.” Om je seksleven te verbeteren is het niet alleen belangrijk om voldoende slaap te krijgen, maar ook om rekening te houden met je natuurlijke slaapcyclus. Het gaat erom dat je beter leert begrijpen wanneer je zou moeten slapen volgens je biologische klok.

Overigens is voldoende slaap niet alleen belangrijk voor je seksleven, maar ook om goed te kunnen functioneren in het leven. Het zorgt ervoor dat je energieker bent en beter om kunt gaan met irritaties. Als je goed slaapt, dan worden je hersenen als het ware schoongeveegd. Je verwerkt tijdens je slaap je emoties en kunt beter onthouden wat je hebt geleerd.

De invloed van hormonen op slaap en seks

Volgens Dr. Breus zijn er vijf hormonen die zowel aanwezig als goed gebalanceerd in je lijf aanwezig moeten zijn voor goede seks. Het gaat om testosteron, progesteron, oestrogeen, cortisol en adrenaline. Het slaaphormoon melatonine zou in mindere mate aanwezig moeten zijn in je hormoonspiegel. Je hormoonspiegel verandert gedurende de dag. Terwijl jij helemaal in de mood bent als je naar bed gaat, is je partner misschien wel te moe om nog te rollebollen. Hij of zij heeft dan meer melatonine aangemaakt. Het goede nieuws? Door jullie biologische klokken inzichtelijk te maken, kun je proberen om jullie bioritmes op elkaar af te stemmen. Hier komen chronotypen bij kijken.

Wat zijn de vier chronotypen?

Dr. Breus is degene die de chronotypen heeft ontwikkeld. Om te bepalen hoe je het best je dag kunt indelen, kijkt hij naar welk type je bent. Er zijn vier verschillende soorten: de dolfijn, leeuw, beer en wolf. Als je dit weet, kun je leren hoe jij het best kunt omgaan met je dag- en nachtritme.

In deze test van Psychologie Magazine kun jij ontdekken welk chronotype jij bent. Bij de uitslag krijg je zeven adviezen die passen bij jouw chronotype. Zo kun je ontdekken welk slaapritme het best bij je past en kun je dit gebruiken om het meeste uit je dag te halen.

Chronotype beer

De meeste mensen vallen onder het chronotype beer. De beer presteert op zijn best in het midden van de ochtend en heeft regelmatig last van een energiedip halverwege de middag. Om optimaal te presteren, zijn dit tips voor het chronotype beer:

  • Zorg ervoor dat je vroeg wakker wordt (tussen 6.00 en 7.00) en ga rond 22.00 of 23.00 naar bed.
  • Eet een stevig ontbijt, zodat je voldoende energie hebt voor de rest van de dag.
  • Plan je werkdag van te voren in en doe de belangrijkste taak in het midden van de ochtend.
  • Als je tijdens de lunch gaat wandelen of gewoon even naar buiten gaat, dan geef je jezelf de kans om weer op te laden.
  • Merk je dat je regelmatig last hebt van een dip halverwege van de middag, dan is dit een goed moment om meetings in te plannen. Doe vooral geen lastige taken op dit tijdstip.

Chronotype wolf

Mensen met het chronotype wolf houden niet van de vroege ochtend. Ze blijven het liefst laat op en zijn dan ook het productiefst. Dit zijn tips voor mensen met het chronotype wolf:

  • Probeer wat later op te staan dan gemiddeld, zonder dat het je werk in de war schopt. Rond 8.00 is een goede tijd. Laat opblijven is geen probleem, maar het is verstandig om rond 24.00 uur naar bed te gaan.
  • Geniet van de frisse buitenlucht: zo kun je goed wakker worden.
  • Ontbijt later in de ochtend.
  • Je bent rond 14.00 waarschijnlijk het meest productief. Dit is een goed moment om je meest intensieve taken in te plannen.
  • Rond 17.00 voel je je energiek: vaak krijg je hierdoor meer werk gedaan rond dit tijdstip, helemaal als je collega’s al weg zijn.
  • Sporten doe je het best ‘s avonds.

Chronotype dolfijn

Dolfijnen zijn ontzettend lichte slapers. Ze vallen moeilijk in slaap en worden vaak wakker tijdens het slapen. De meeste mensen die last hebben van slapeloosheid, vallen onder het chronotype dolfijn. Deze tips kunnen je helpen:

  • Na een slechte nacht is het verstandig om vroeg op te staan.
  • Geniet van een gezond en uitgebalanceerd ontbijt en neem en koude douche (tussen 6.00 en 10.00).
  • Je bent waarschijnlijk op je productiefst tussen halverwege de ochtend en het begin van de middag. Plan belangrijke taken dan in.
  • Voel je je moe na de lunch? Ga dan een stukje lopen om over deze dip heen te komen.
  • Sporten doe je het best aan het begin van de avond.
  • Zorg ervoor dat je na 22.00 niet meer naar schermen kijkt, zoals je tablet, telefoon en laptop en neem een warme douche.
  • Ga rond 24.00 naar bed.

Chronotype leeuw

De leeuw staat graag vroeg op en is het productiefst in de ochtend. Vaak gaan ze vroeg slapen, om ook weer vroeg op te kunnen staan. Deze tips passen bij het chronotype leeuw:

  • Omdat jij je het best voelt in de ochtend, is het goed om vroeg op te staan. Rond 5.30 tot 6.30 is aangeraden voor jouw chronotype.
  • Ga direct sporten na het ontwaken en eet dan een ontbijt.
  • Tussen 10.00 en 12.00 ben je het productiefst. Probeer je belangrijkste taken op dit tijdstip te plannen.
  • Rond 14.00 heb je waarschijnlijk last van een dipje: het is verstandig om dan minder ingewikkelde taken in te plannen.
  • Nadat je op tijd hebt gegeten, ga je rond 22.00 weer naar bed.

Tips om goed te kunnen slapen

De tips van Dr. Breus kunnen je helpen om te ontdekken wat je chronotype is en wanneer jouw meest actieve momenten zijn. Daarnaast zijn er ook algemene tips die je kunnen helpen om een betere balans te vinden in jouw slaap en seks ritme:

  • Zorg ervoor dat je elke dag op dezelfde tijd wakker wordt;
  • Vermijd de inname van cafeïne (zoals in koffie, thee, cola, energiedrankjes) na 14.00 uur;
  • Beweeg minimaal dertig minuten per dag;
  • Vermijd blauw licht (van schermen, zoals je laptop, telefoon, tablet en televisie) voordat je naar bed gaat;
  • Drink geen alcohol meer laat op de avond;
  • Begin de dag met een groot glas water en vijftien minuten in de zon.

Als jij je chronotype kent, dan is het ook mogelijk om lastige gesprekken op het juiste moment te plannen. Bovendien zorgt voldoende slaap bijvoorbeeld ook voor minder irritaties (wie heeft het dopje niet op de tandpasta gedaan?). Dat zorgt er vervolgens weer voor dat jullie makkelijker naar elkaar toe groeien en dat zorgt weer voor spectakel in de slaapkamer.

 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?