Seks tijdens de tropenjaren. Hoe houd je het spannend?

Seks tijdens de tropenjaren. Hoe houd je het spannend_

Ooit had je een fantastisch seksleven. Maar toen kwamen de draken. Nee, geen sprookjesfiguren die verdwijnen als je met je vingers knipt, maar je bloedeigen kinders. Van wie je zielsveel houdt, maar die ondertussen alle lust uit je lichaam knijpen. Want wie heeft nog zin in een polonaise aan het lijf na een hele dag werken en luiers verschonen? Welkom in de tropenjaren.

Dramatische seksdeflatie

Tien jaar geleden kon je het je niet voorstellen. Dat je je grote liefde niet elk moment van de dag wilde bespringen voor een stomende sekssessie. Maar we weten allemaal dat de wederzijdse aantrekkingskracht na een paar jaartjes wat inzakt. Je kent elkaar door en door en de kriebels van die eerste vlinderige verliefdheid komen tot rust. Volkomen normaal, anders zou je het bed niet meer uitkomen.

Maar dít is wel het andere uiterste. Niemand had je kunnen voorbereiden op de dramatische seksdeflatie die tropenjaren heet. Waarin je na een hele dag werken, wassen, troosten, hapjes groenten naar binnen duwen en peuterdriftbuien in de kiem smoren, niks meer wil behalve een simpele romcom op Netflix waarin liefdeslevens nog niet op apegapen liggen. In je pyjama, met een bak chips voor je snufferd en een vent die hopelijk zo wijs is om zijn toevlucht elders te zoeken. Bij Pornhub, bijvoorbeeld.

Eenmaal per maand…if you’re lucky

Het ouderschap is nu eenmaal niets minder dan een uitputtingsslag. Dacht je vroeger dat je moe was? Ha, je had geen idee wat vermoeidheid is totdat je een paar koters rond hebt hobbelen en er eentje nachtenlang ligt te kraaien en te krijsen om de boob. Seks? Dat wordt een kwestie van: ‘Kom, doen we even snel tussendoor. Zijn we er weer voor een paar weken vanaf.’ Van een paar keer per week zakt de frequentie pijlsnel naar eenmaal per maand…if you’re lucky.

Die urenlange tantrasessies van weleer lijken ook een vage schim uit een lustvol verleden. Post-kinderen mag je blij zijn als je langer dan tien minuten ongestoord met elkaar in bed kan liggen. En als je dan een kwartier van bil kan, betrap je jezelf erop dat je in gedachten je to-do-lijstje ligt af te vinken. Met gespitste oren, want stel je voor dat de baby begint te huilen terwijl jullie net liggen te rollebollen. Soms ben je zelfs zo moe, dat je ogen bijna dichtvallen terwijl hij nog ritmisch in je op en neer beweegt.

Acrobatische standjes? Welnee, die goeie, ouwe missionaris voldoet prima. Hoef je je tenminste niet uit te sloven.

Ballen hoog houden

Voel je niet schuldig over die seksdip. Het is heel normaal dat seks niet aan de top van je prioriteitenlijstje staat als je allerlei ballen hoog moet houden en er regelmatig eentje naar beneden dondert. En natuurlijk komt de klad in je seksleven als je allebei ouders bent geworden. Je ziet elkaar opeens in een heel ander licht en het is soms moeilijk om het seksuele te zien in een partner die opeens vader of moeder is geworden.

Vooral vrouwen hebben vaak tijd nodig om aan die nieuwe rol te wennen. Niet alleen mentaal en emotioneel trekt het moederschap een flinke wissel, ook lichamelijk: met een logge bekkenbodem, baby’s die aan borsten lurken en allerlei rare hormonen die in het rond vliegen is het soms lastig om je lijf als iets seksueels te zien. Daarnaast heb je na een drukke dag vaak weinig energie en dan is seks het eerste wat sneuvelt op het hakblok. Wat best normaal is.

86 procent heeft minder seks

Het is zelfs zo normaal dat uit een recent onderzoek blijkt dat 83 procent van de vrouwen in de eerste drie maanden na de geboorte seksuele problemen had, dat dit cijfer na zes maanden nog steeds op 64 procent lag en dat 11 procent na dat eerste half jaar nog niet eens aan seks was begonnen. Ook uit een Brits onderzoek kwam naar voren dat 86 procent van de ondervraagden significant minder seks had nadat de kinderen ten tonele waren verschenen. Van deze 86 procent gaf 27 procent aan dat ze simpelweg niet voldoende energie had om onder de lakens te duiken.

Veel van de ondervraagde vrouwen merkten dat hun behoefte aan seks zelfs compleet verdwenen was. Zo vertelde een van de moeders hoezeer ze tegen de zondagochtenden opkeek, omdat zij en haar man dan allebei vrij waren en hij vond dat ze die vrije ochtenden moesten aangrijpen voor seks. Zij? Eigenlijk wilde ze alleen maar uitslapen, maar om de zoveel tijd gaf ze toe om geen ruzie te krijgen.

Struisvogelseksen

Dat struisvogelseksen, waarbij je seks negeert en je jezelf er sporadisch toe zet om er daarna weer voor een paar weken vanaf te zijn, doet natuurlijk geen wonderen voor je relatie. Want hoewel er geen ideale frequentie aan seks hangt om een goed seksleven te hebben, is het wél zorgwekkend als je het hele gebeuren gaat vermijden. Als je het eigenlijk wel best vindt, zo’n seksloos leven.

Wanneer je seks standaard uit de weg gaat, zorgt dat er namelijk voor dat je lustgevoelens afnemen, waardoor je in een neerwaartse seksspiraal terechtkomt. Niet leuk voor je partner, maar uiteindelijk ook niet leuk voor jezelf en jullie relatie. Regelmatig vrijen helpt je seksdrive op peil te houden. Waarom? Omdat je lichaam tijdens seks hormonen aanmaakt die je libido positief beïnvloeden. Het is dus slim om je seksleven te onderhouden.

Natuurlijk betekent dit niet dat je jezelf maar moet onderwerpen aan de seksdrift van je partner, maar het kan voor de intimiteit van je relatie geen kwaad als je jezelf af en toe probeert open te stellen.

Blaas je seksdrive nieuw leven in!

Seks is en blijft nu eenmaal het smeermiddel van een relatie. Voor de intimiteit tussen jou en je partner is het dan ook belangrijk dat je elkaar aan blijft raken. Op die manier blijf je je verbonden voelen met elkaar.

Een gelukje: vaak laait de liefde tijdens een fijne vrijpartij weer op, doordat er stofjes als dopamine en oxytocine vrijkomen. Die zorgen niet alleen voor een krachtig gevoel van verbinding, maar ook voor geluksgevoelens die losbarsten in je binnenste. Seks is bovendien heel intiem. Je voelt elkaars huid, ruikt elkaars geur en kijkt elkaar in de ogen. Tijdens seks kun je jezelf niet verbergen of de ander negeren. Je geeft je, letterlijk en figuurlijk, bloot en dat kan ervoor zorgen dat je je weg naar elkaar terugvindt.

Natuurlijk: als jullie allebei tevreden zijn met een kus en een knuffel, is dat helemaal prima. Maar als je allebei behoefte hebt aan meer, dan is het tijd om in actie te komen. Maar hoe zorg je ervoor dat je libido weer boven het vriespunt kruipt? Zodat je relatie niet alleen een stuk heter, maar ook een stuk sterker wordt?

Tips om een ingedutte seksleven nieuw leven in te blazen

1. Plan een maandelijkse date met je partner
Plan een écht avondje uit: samen, met zijn tweeën, zónder het kroost. Dat dit maar even duidelijk is. Op zo’n avond, waarop je je nergens over druk hoeft te maken, krijg je de kans om elkaar weer eens écht te zien. Niet als liedjeszingende papa of als knutselende mama, maar als de man en vrouw die ooit hevig verliefd op elkaar waren. De mogelijkheden voor uitjes zijn legio. Van etentje met film tot sauna of erotische beurs. Je zult merken dat je, los van de kinderen, weer diepere gesprekken kunt voeren over de dingen die jullie bezighouden. Dat je samen kunt lachen, meer begrip voor elkaar krijgt en dichter tot elkaar kunt komen. Gesprekken over seks? Altijd een goed idee, in zo’n losse setting waarin je alle tijd voor elkaar hebt. Dus sleep jezelf achter Netflix vandaan, trek een mooie outfit aan en ga samen op pad. Een nacht in een hotelletje doet het ook altijd goed, omdat je dan volledig vrij van afleidingen en verplichtingen bent.

Tip: negeer je telefoon. Beter nog: zet het geluid van je apps en meldingen uit en weersta de verleiding om op het ding te kijken. Geef in plaats daarvan je volle aandacht aan elkaar.

2. Maak tijd voor seks.
Dat klinkt niet bijster sexy, maar het werkt wel. Tuurlijk, het liefst zouden we willen varen op zo’n typische spontane sekssessie uit het verleden, maar in de tropenjaren is dat een gevalletje fat chance. Bovendien: plan je tegenwoordig niet alles in je agenda? Zoals de sportschool, hobby’s en sociale contacten? Waarom zou je dat met seks dan ook niet doen? Wanneer je seks plant, zorgt dat er niet alleen voor dat je het daadwerkelijk doet. Het is ook een bijzonder geile, en langdurige, vorm van voorspel. Reken maar dat jullie de hele dag met rode koontjes jullie spel spelen, als je weet dat er die avond een erotische massage, een spannend rollenspel of een nieuw seksspeeltje op het menu staat. Die uiteindelijke ontlading door elkaars aanraking wordt er alleen maar intenser door.

Tip: stuur je partner ’s ochtends een flirterig appje dat weinig aan de verbeelding overlaat. Trek een sexy lingeriesetje uit de kast en laat het urenlange voorspel beginnen!

3. Vergeet het voorspel niet. In al die jaren heeft zich een voorspelbaar patroon in jullie seksleven vastgebeiteld. Beetje friemelen hier en daar en hoppa. Je weet precies wat je moet doen om elkaar ready to go te maken, maar de spanning en de spontaniteit zijn vaak ver te zoeken. Erger nog: je maakt jezelf even nat, zodat hij makkelijker naar binnen kan glijden, en vijf minuten later sta je je onderbroek alweer omhoog te hijsen. Je lijf heeft echter zo’n twintig minuten nodig om volledig opgewonden te raken, dus zo raar is het niet dat je seksleven onbevredigend is als je het altijd in alle haast doet. Neem dus de tijd om het vuurtje aan te wakkeren. Speel met elkaar en wind elkaar langzaam op. Die kriebels tussen je benen verschijnen dan vanzelf en op dat moment ben je er pas écht klaar voor.

Tip: start met een gepassioneerde tongzoen en grijp niet te snel naar de gebruikelijke erogene zones. Focus in plaats daarvan op vederlichte strelingen langs hals, taille en bovenbenen.

4. Probeer iets nieuws
Als je je seksleven een boost wil geven, kun je ook proberen iets geks en splinternieuws te doen. Een prikkelend spel als Truth or Dare, bijvoorbeeld. Of een vluggertje op een spannende, onverwachte plek. Seksspeeltjes zijn uiteraard ook een sexy manier om het vuur terug in de slaapkamer te brengen. Ook opwindend (en leerzaam): De Sekslijst. Stel eens in de zoveel tijd samen met je partner een lijst op met seksuele fantasieën. Verdeel de lijst in Ja/Nee/Misschien-kolommen en kijk waar je overeenkomsten vindt. Spreek vervolgens af welke fantasieën jullie de komende tijd werkelijkheid willen laten worden. Probeer open naar elkaar te zijn en schaam je niet voor je verlangens. Wie weet, misschien delen jullie er wel een paar en brengt de lijst jullie seksleven naar een compleet nieuw level!

Altijd blijven praten

Het allerbelangrijkste? Dat je met elkaar blijft praten. Open en zonder schaamte. Dat is moeilijk bij een kwetsbaar onderwerp als seks en dat is zelfs nog lastiger als je jezelf middenin de tropenjaren bevindt. Tussen veeleisende banen en om aandacht vragende kinderen door is het nu eenmaal een uitdaging om elkaar te blijven horen. Maar als je wel de tijd neemt om gevoelens te delen, of ze nu over seks gaan of niet, merk je dat je je beter in elkaar kunt inleven. En dat zorgt er weer voor dat je sterker met elkaar verbonden blijft. Ook in de slaapkamer.

Denk dus niet dat je per se meteen met spetterende seksstandjes aan de slag moet om je weg naar elkaar terug te vinden. Begin eens met praten. Elkaar aanraken en strelen. Een liefdevolle kus. Dan volgt de rest op den duur vanzelf.

Lees ook: column: tijd maken voor seksualiteit

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?