Dickpics: waarom sturen mannen ze ongevraagd?

dickpic banana

Soms ben je met een leuke man aan het appen of chatten in een dating app en zomaar vanuit het niets heeft hij – blijkbaar – de behoefte om een foto van zijn penis te sturen. Bloot natuurlijk en ongevraagd dus. Of je zet een mooie, sexy foto van jezelf op Instagram en de dickpics stromen je inbox binnen. Wat is de reden dat mannen ongevraagd foto’s van hun blote geslachtsdeel sturen? En wat vinden vrouwen daar van? Daar proberen we achter te komen in dit artikel.

Wat zijn dickpics?

Een dickpic is een picture van een dick, oftewel: een foto van een blote piemel. Mannen versturen ze gevraagd of ongevraagd naar bekenden en vreemden. Dit kan via een chat in een dating app, via privéberichtjes op social media, via WhatsApp of per e-mail. Als een dickpic ongevraagd is gestuurd, dan is dit ongewenst gedrag. Het is het digitale equivalent van een potloodventer die op straat zijn piemel laat zien.

Wanneer is een dickpic gewenst?

Een dickpic wordt vrijwel altijd gezien als ongewenst, tenzij de ander er expliciet om heeft gevraagd of ze bijvoorbeeld van een partner of minnaar komen. Het kan een spannend onderdeel zijn van jullie seksleven, waarbij sexting een rol speelt. Hierbij wissel jij spannende berichtjes uit met je geliefde. Als een vrouw vraagt om een foto van jouw geslacht, dan kun jij er op reageren als je dat wilt. Maar doe het niet ongevraagd!

De helft van de mannen verstuurd wel eens een dickpic

Uit onderzoek van Men’s Health onder 5.500 hetero Amerikanen blijkt dat 47% van hen wel eens dickpic heeft verstuurd. De helft van deze foto’s bleek ongevraagd verstuurd te zijn. Uit een Canadees uitzoek, gepubliceerd in de Journal of Sex Research, werden ruim duizend heteromannen ondervraagd. Bijna de helft van hen (48%) had wel eens ongevraagd een dickpic verstuurd. De groep die dit had gedaan bleek jonger en meer narcistisch dan de rest van de groep, met een negatieve houding ten opzichte van vrouwen.

Redenen om dickpics te sturen

Seksuele opwinding kan een reden zijn voor een man om een foto van zijn penis te sturen. Ook trots, onjuiste verwachtingen en een visuele instelling spelen mee. We vroegen het mannen en seksuologen: waarom sturen mannen ongevraagd foto’s van hun geslachtsdeel?

Mannen zijn visueel ingesteld

Er zijn een aantal redenen. Een belangrijk verschil tussen mannen en vrouwen is de manier waarop mannen opgewonden raken. Zij zijn heel visueel ingesteld. Als mannen een vagina zien, dan raken ze makkelijk opgewonden daardoor. Hierdoor denken ze ook dat vrouwen direct opgewonden raken als ze een naakte piemel zien. Helaas voor die mannen, zijn vrouwen vaak niet onder de indruk van een blote penis. Sterker nog: ze vinden het vies, shockerend en denigrerend.

Voor wat hoort wat

Ook de instelling ‘voor wat hoort wat’ speelt vaak mee bij het versturen van zo’n foto. Uit het Canadese onderzoek van de Journal of Sex Research bleek dit de belangrijkste reden (44%) om een dickpic te versturen. Als jij als man een foto hebt gestuurd van je blote geslachtsdelen, dan moet de vrouw wel reageren met een foto van haar vagina, toch? Niet juist natuurlijk, want niemand is verplicht tot het versturen van een naaktfoto. Mannen niet, vrouwen niet. En al helemáál niet als reactie op een ongewenste dickpic.

Mannen weten niet beter

Volgens de Amerikaanse seksuoloog Justin Lehmiller is het idee dat vrouwen het echt leuk vinden om zo’n foto te krijgen de meest voor de hand liggende reden voor mannen om een dickpic te versturen. Heteromannen zouden vriendschappelijke signalen namelijk al snel zien als flirten en de zin in seks van vrouwen overschatten. De verzender hoopt op echte seks door het versturen van een foto van zijn mannelijkheid. Ook het oppikken van iemand voor een langdurige relatie blijkt een reden te zijn.

Om te choqueren

Mannen die via AirDrop een foto versturen in de trein of in het openbaar vervoer hun piemel laten zien: ze bestaan. Vroeger had je de naakte man in lange jas op straat, nu verzenden mannen hun foto digitaal. Zo’n één op de tien mannen die werden ondervraagd in het Canadese onderzoek deden dit om te choqueren. Ze voelen zich hierdoor machtig en in controle. Deze mannen hadden ook vaak een hekel aan vrouwen.

Niet goed in het oppikken van signalen

Onze seksuoloog Nynke Nijman onderschrijft dat mannen sommige signalen niet goed herkennen. Volgens haar hebben mannen inderdaad vaak bepaalde verwachtingen die niet kloppen. Je kunt hem complimenteren met zijn uiterlijk en dan dus opeens een dickpic in jouw inbox vinden.

Een voorbeeld: Leah zou afspreken met een man met wie ze al een tijd chatte via een datingsite. Ze wilden koffie gaan drinken en een wandeling maken. Om makkelijker af te spreken gaf ze haar telefoonnummer. Waarop hij haar bijna direct dickpics stuurde.

Dit zeggen mannen zelf over dickpics

Op Reddit gaf een man, Jake, toe: “Ik heb het een paar keer gedaan, vooral om goedkeuring te krijgen. Hoewel mannen het niet snel toegeven, zijn wij ook onzeker over ons lichaam. Vooral down there. We willen gewoon graag dat iemand zegt dat we er leuk uitzien.” Hij vult aan: “Soms wordt een foto goed ontvangen en dan voel ik me weer een tijdje goed over mezelf.”

Dave zegt: “Als het gesprek eerst leuk is, maar daarna afzwakt, dan stuur ik soms een foto. Dan kunnen ze stoppen om me te appen of ik krijg haar in bed.” John vertelt dat hij wel honderd dickpics heeft gestuurd in het verleden. Soms leidde dat tot een spannend gesprek, maar over het algemeen niet. Vaak werden vrouwen boos of kreeg hij helemaal geen reactie. Nu hij een stuk ouder is, 60 jaar inmiddels, ziet hij wel in dat het respectloos gedrag was.

Wat vinden vrouwen van dickpics?

Maar liefst vier op de tien jonge vrouwen tussen de 18 en 36 in Groot-Brittannië hebben wel eens onverwachts een foto van een penis ontvangen, blijkt uit onderzoek. Ik, de auteur van dit stuk (36, getrouwd en moeder van twee kinderen) krijg ze regelmatig in mijn inbox op Instagram. Wat mij betreft mogen dickpics per direct geblokkeerd worden door social media kanalen. Ik zit nergens minder op te wachten dan ongevraagd een foto te ontvangen van een blote piemel van een bekende of onbekende man.

Vrouwen voelen zich boos, geïntimideerd, beledigd en onveilig wanneer ze een dickpic ontvangen. Het is denigrerend gedrag en grensoverschrijdend. Volgens seksuologe Mandy Ronda wordt het probleem onderschat en kan het ontvangen van zo’n foto traumatiserend werken. “Het is belangrijk dat we dit zien als seksuele intimidatie,” zegt ze tegen RTL Nieuws. “Het is een misverstand dat vrouwen hierom lachen, geen enkele vrouw vindt dit leuk.”

Is het sturen van een dickpic strafbaar?

Krijg je steeds ongewenste foto’s? Dan hebben we goed nieuws om door te sturen naar de verzender: het versturen van een dickpic is inderdaad strafbaar. Strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff zegt tegen RTL Nieuws dat op basis van Artikel 240 van het wetboek van strafrecht iemand strafbaar is door het ongevraagd sturen van een afbeelding ‘die aanstotelijk voor de eerbaarheid is’ en dat diegene daar twee maanden cel of een geldboete voor kan krijgen. Helaas heeft de politie geen tijd om zulk soort foto’s te onderzoeken en heeft aangifte doen dus weinig zin.

Beste reacties op dickpics

Van negeren tot contact opnemen met de partner: je kunt op allerlei manieren reageren als jij een foto van een penis ontvangt. Dit zijn de grappigste en beste reacties.

Maak er een tekening van

Zo is er Sher van der Zee, die illustraties maakt van de foto’s die ze ontvangt en plaatst ze vervolgens op Twitter. En als ze die terugstuurt, worden ze vaak nog boos ook!

Stuur hem door naar de partner van de verzender

Blijft iemand je maar lastigvallen? Maak een screenshot van de dickpic en zijn profielnaam en stuur hem door naar de partner van die persoon. Dit is een eitje als je de verzender in het echt kent.

Dreig om de foto op je social media te posten

Wie niet horen wil moet maar voelen. Als iemand je blijft lastigvallen, maak dan een screenshot en plaats zijn foto op jouw kanaal. Wedden dat ‘ie zijn lesje leert?

Blokkeren die hap

Blokkeren lijkt de beste methode om niet meer lastiggevallen te worden. Op social media kun je iemand makkelijk blokkeren, net als in dating apps en op WhatsApp.

Stuur een meme of GIF-je terug

Er zijn online genoeg memes en GIF-jes te vinden waarmee je kunt uitdrukken hoe teleurgesteld jij bent over zijn piemel. Van een vergrootglas tot andere – net zulke denigrerende – plaatjes. Verwacht geen liefdevolle reactie: mannen voelen zich snel op hun pik getrapt.

Heb jij wel eens een dickpic ontvangen? Hoe heb je daar op gereageerd?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?