Dit is waarom casual seks goed voor je is

casual sex

‘s Ochtends word je wakker en ligt je goede vriend naast je. Jullie hebben geen relatie, maar doen het wel regelmatig met elkaar. Net als met die andere aantrekkelijke barman die je soms mee naar huis neemt na het stappen. Casual seks: het is goed voor je, blijkt uit onderzoek. Wil jij nou weten waarom jij niet hoeft te stoppen met je casual gescharrel? Lees dan snel verder.

Seks zonder een relatie

We spreken van casual seks als mensen seks hebben zonder dat ze een relatie met elkaar hebben. Dat kan dus bijvoorbeeld een onenightstand zijn, maar ook als je friends with benefits bent met iemand. Hierbij ben je bevriend, maar heb je ook seks met elkaar. Bij casual seks zijn jullie niet uit op een relatie en verwachten jullie dus verder niks van elkaar. Uit onderzoek van psychologie professor Zhana Vrangalova van New York University (NYU) en Cornell University blijkt dat 42% van de ondervraagde studenten regelmatig casual seks heeft.

Mensen voelen zich goed na casual seks

De studenten uit het onderzoek geven aan dat ze zich goed voelen na de seks. Ze voelen minder stress en zijn meer tevreden in het algemeen. Andere onderzoeken laten ook zien dat het gezond is om dit soort seks te hebben: het symboliseert de overgang van de puberteit naar volwassen worden. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk én kan het je zelfvertrouwen enorm opkrikken. Wat interessant is, is dat dezelfde professor Vrangalova eerder een studie publiceerde waaruit blijkt dat casual seks zorgt voor depressieve gevoelens. Dat gaat recht in tegen de conclusies van haar nieuwe onderzoek. Ze heeft uiteraard ook onderzocht waar de verschillen door veroorzaakt worden. De conclusie? De verschillende motieven om seks te hebben.

casual sex

Goede motieven voor casual seks

Vrangalova onderscheidt autonome en niet-autonome motieven als respectievelijke goede en slechte redenen voor casual seks. Autonome redenen hebben alleen te maken met jezelf. Je wilt bijvoorbeeld seks omdat het fijn is en omdat je er van geniet. Of je bent nieuwsgierig naar je eigen seksualiteit en wilt meer ontdekken op seksueel gebied. Vrijblijvende seks is hier perfect voor. Het is leuk om te experimenteren en soms is dat makkelijker met iemand met wie je geen relatie hebt en met wie je (nog) geen gewoontes hebt ontwikkeld. Of je wilt liever geen relatie, maar hebt wel seksuele behoeftes die je liever samen dan alleen wilt bevredigen. Allemaal goede redenen waarom mensen kiezen voor casual seks.

Niet-autonome en dus slechte redenen

De niet-autonome motieven om casual seks te hebben laten direct de rode vlaggen al wapperen als je ze leest. Een slechte reden voor casual seks is bijvoorbeeld als je onder invloed bent, van bijvoorbeeld drank of drugs. En ook logisch: als iemand teveel druk op jou zet om seks te hebben. Deze twee redenen lijken ons helder: je doet het niet voor jezelf, maar voor de ander. Maar ook als je casual seks hebt om geaccepteerd te worden, om nare gedachten over jezelf te onderdrukken, je beter over jezelf te voelen of uit wraak, zijn manieren om ervoor te zorgen dat je later misschien spijt krijgt. Tot slot nog een reden waarom je spijt kan krijgen van casual seks: als je een soa oploopt. Doe het daarom altijd veilig. Je kunt iemand niet op zijn blauwe ogen geloven dat hij ‘echt geen’ soa heeft.

Vooral negatieve ervaringen beïnvloeden het welzijn

“Het wel of niet hebben van casual seks had voor de studenten geen invloed op hun welzijn aan het eind van het studiejaar,” schrijft Vrangalova in haar onderzoek. “Maar als ze het deden voor niet-autonome redenen, dan had dit wel invloed op hun welzijn.” Oftewel: als studenten seks hadden om zichzelf beter te voelen, om terwijl ze heel dronken waren, dan hielp dit hun welzijn juist niet. Het zorgt dan juist extra voor stress en angstgevoelens. De conclusie: zomaar seks hebben is helemaal prima en kan zeker goed voor je zijn. Als je het maar met de juiste redenen doet.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?