Dromen over je ex, dit betekent het

dromen over je ex

Je wordt wakker na een heerlijke, romantische droom en beseft je opeens dat die prins op het witte paard uit je droom je ex is. Lekker verwarrend: wil je onderbewuste je vertellen dat jij je ex terugwilt? Zeker niet, zeggen experts.

Wat betekent dromen over je ex?

Je hersenen worden gedurende de dag continu gestimuleerd. De enige manier om dit te verwerken is tijdens de slaap. Dromen is een manier om alle indrukken te verwerken en te ontdekken hoe je je daarbij voelt. Een mens heeft gemiddeld zo’n twee tot zes dromen per nacht en in totaal breng je wel twee uur per nacht in dromenland door.

“Je hoeft niet direct in paniek te raken als je droomt over je ex,” zegt seksueel therapeut Lisa Etherson. “Het betekent namelijk niet dat je weer een relatie wilt met diegene, of dat je een fout hebt gemaakt door de relatie te beëindigen. Het is ook geen teken dat je niet over die ander heen zou zijn.” De droom gaat meer over jou, dan over de ander. Je ex heeft waarschijnlijk al meer dan voldoende tijd van je ingepikt, wees vooral niet bang dat het universum jullie opnieuw samen wil zien.

Een gebroken hart helen

Dromen zijn niet letterlijk te interpreteren

“Een veelvoorkomende fout is dat mensen de droom letterlijk nemen. Een droom is echter vaak symbolisch en de karakters vertegenwoordigen vaak iets anders,” aldus Etherson. Dit bevestigt Lauri Loewenberg, een auteur en professionele interpreteerder van dromen. “Dromen over je ex wil niet zeggen dat je diegene terug wilt. Het is vaak een teken dat je iets uit die relatie terug wilt, zoals passie, opwinding of het gevoel dat je gewild bent.” Vaak is een droom dus een reflectie op het leven, bijvoorbeeld wat je dromen zijn op romantisch of professioneel gebied. Dromen over je ex is trouwens volkomen normaal, zelfs als je gelukkig bent met een nieuwe partner.

Dromen over je ex is trouwens volkomen normaal.

Wat betekent dromen over je ex dan wel?

Maar hoe moet je je droom dan interpreteren? Etherson legt uit: “Als je droomt dat jij en je ex weer samen zijn en je bent hier blij mee, dan wil dat nog steeds niet zeggen dat je dit in het echte leven ook wilt. Droom je bijvoorbeeld dat jullie goed kunnen communiceren, terwijl dat tijdens jullie relatie niet zo was? Dan kan het betekenen dat je open communicatie in een relatie heel belangrijk vindt.”

Je bent niet tevreden waar je op dit moment staat

Een droom is niet altijd alleen maar leuk. Word je wakker met een rotgevoel, omdat je droom eigenlijk meer een nachtmerrie was? Volgens Etherson kan dit betekenen dat je niet tevreden bent over je leven op dit moment. “Als je droomt dat je ex jou afwijst of ruzie met je maakt, dan is het belangrijk om te reflecteren waar je op dit moment staat in je leven.” zegt Etherson. “Het kan zijn dat je een belangrijke kans moet laten schieten terwijl je dat eigenlijk niet wilt of dat je niet blij bent met het gedrag van iemand in je omgeving.”

Context is belangrijk

Een tip: de context helpt je om je droom te interpreteren. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een terugkerende droom dat een recente ex in hun huis komt om rond te snuffelen of iets te stelen of andersom, dat jij in zijn of haar huis of auto rondkijkt. Ook dit moet je niet letterlijk nemen. “Het huis staat voor de mindset van je ex,” zegt Etherson. “En het rondsnuffelen daarin, wil eigenlijk zeggen dat je behoefte hebt om te begrijpen wat er mis ging aan het eind van jullie relatie.”

Dromen over je ex: droomt hij dan ook over jou?

Als jij droomt over je ex, droomt hij of zij dan ook over jou? Daar kunnen we kort over zijn: nee. Dromen is geen telepathie. En dat is maar goed ook, want een ex is niet voor niets een ex. “Als je droomt over een ex-geliefde, dan is dat een teken dat je leert van je eerdere relatie,” aldus Loewenberg. Zie het dus niet als een teken van het universum dat je hem of haar direct moet appen voor een date. Zie het als een manier om te ontdekken welke kwaliteiten jij graag ziet in een relatie een hoe je deze op een gezonde manier kunt toepassen.

dromen over ex

Dit zijn de meest voorkomende dromen over een ex

Er zijn een aantal veelvoorkomende dromen over exen, zo schrijft Loewenberg. Dit zijn er een aantal:

1. Je ex als je eerste liefde

Je eerste liefde is bijzonder. “Als je droomt over je eerste liefde, jaren nadat je uit elkaar bent gegaan, dan is dat vooral om wat die persoon vertegenwoordigd. Je eerste liefde staat voor passie, je gewild voelen en het gevoel dat iemand voor altijd samen wil zijn met jou. Die vlinders en opwinding zorgen ervoor dat de droom steeds terugkeert.”

2. Dromen over een agressieve ex

Als je droomt over een ex die verbaal of fysiek aggressief was in jullie relatie, dan kan dat een aantal dingen betekenen. Aan de ene kant kan het betekenen dat je het wantrouwen, de angst en boosheid nog niet hebt verwerkt. Aan de andere kant kan het betekenen dat je dit juist wel hebt gedaan, vooral als je een romantische droom over diegene hebt. Het is een indicatie dat je vrede hebt met het verleden en jezelf hebt vergeven dat je de rode vlaggen in eerste instantie hebt genegeerd.

3. Je bent zwanger van je ex

Zie een zwangerschapsdroom (met je ex als vader) niet als iets engs. Je kunt de droom interpreteren als volgt: je hebt iets geleerd van jullie relatie en die wijsheid groeit nu in jou.

4. Je ex heeft een nieuwe relatie

Deze droom hoort ze vaak, geeft Loewenberg aan: de droom waarin je ex een nieuwe relatie heeft. Het kan een pijnlijke droom zijn, vooral als hij een kern van waarheid bevat. Stalk jij je ex op socials en zie je hem veel met andere vrouwen? Als je er dan ook nog over droomt, is de kans groot dat je onderbewuste aangeeft dat hij is doorgegaan en dat het voor jou tijd wordt om dat ook te doen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?