Dromen over seks: waarom doen we dat?

dromen over seks

Dromen over seks met je ex, vreemdgaan met je baas of een heftige vrijpartij met een goede vriend(in): het kan even schrikken zijn als je wakker wordt. Maar wees gerust: veel mensen dromen over seks en ze hebben vrijwel altijd een onschuldige betekenis.

Dromen over seks is normaal

Heb jij weleens gedroomd dat je seks had met iemand aan wie je eigenlijk een hekel hebt? Of over een heftige vrijpartij met jouw ex, terwijl jij heel gelukkig bent met je partner? Dit is volkomen normaal. Sterker nog; bijna iedereen heeft seksdromen , al hebben sommige mensen er meer dan anderen. Experts zeggen dat ze vaak samenhangen met veranderingen in je leven.

Waarom droom ik over seks?

Uit onderzoek onder 3.500 mensen blijkt dat we voornamelijk over seks dromen in de volgende 5 situaties:

1. Je bent verliefd

Als jij je tot iemand aangetrokken voelt of verliefd bent, dan is het niet gek dat jij over diegene droomt. Wellicht komt de droom ooit nog eens uit!

Lees ook: De wetenschap achter verliefd worden

2. Je bent een creatief persoon

Creativiteit en seks gaan hand in hand. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die vaak seks hebben creatiever zijn dan mensen die minder vaak seks hebben. Een droom over seks lijkt daarom vooral voor te komen als er een creatieve doorbraak aan zit te komen.

3. Jij hebt al lange tijd geen seks gehad

Dromen over seks heeft lang niet altijd een letterlijke betekenis. Maar als jij al lang geen seks meer hebt gehad, dan kan het wel een teken zijn dat je zin hebt. Verleid je partner of kies voor heerlijke soloseks

4. Je hebt behoefte aan verandering

Zoals we al schreven kan een seksdroom aangeven dat jij toe bent aan verandering. Het zou kunnen dat je droomt over seks met je baas. Ben je misschien op zoek naar een nieuwe baan? Of wellicht droom jij over heftige seks met die heerlijke barman, terwijl jouw eigen vriend een beetje een suf typetje is. Wat je doet met jouw droom, daar beslis jij over.

5. Je hebt bewondering voor iemand

Die doortastende collega of zanger van wie je al jaren fan bent, kan zomaar opeens opduiken in een sexy droom. Schrik dus niet al te hard als jij droomt over jouw beste vriendin: het kan gewoon een teken zijn dat je haar bewondert.

Wat betekenen mijn dromen over seks?

Seksdromen hebben vaak een andere betekenis dan je in eerste instantie zou denken. Psycholoog en seksuoloog dr. Janet Brito legt uit: “Jouw dromen zijn een soort innerlijke stem om je te begeleiden. Ze laten je zien wat voor jou onzichtbaar is, geven ‘commentaar’ op je leven en symbolische beelden die jij zelf verder kunt uitdiepen.” De betekenis van je dromen over seks – en andere zaken – is niet zomaar letterlijk uit te leggen en is bovendien voor elk mens anders. Brito zegt daarom dat het beter is te focussen op de symboliek erachter. “Als je over seks droomt, probeer dan het begin, midden en einde te ontdekken. Focus je op de gevoelens in de droom en vooral ook hoe deze eindigt. De emoties die jij mist in je leven, probeert jouw seksdroom op deze manier te onthullen.”

Dr. Pam Spurr, psycholoog en auteur van het boek Sex Dreams and Symbols – Understanding Your Subconscious Desires legt uit hoe je onderstaande dromen kunt interpreteren:

Droom over seks met je ex

Deze droom kan twee dingen betekenen: óf je bent nog niet helemaal over jouw ex heen of jullie hebben nog dingen die afgesloten moeten worden. Het is goed mogelijk dat jullie nog het één en ander moeten uitspreken en dat je onbewuste jou dat laat weten. Wellicht is het een goed idee om nog eens te praten?

Dromen over vreemdgaan

Als je wakker wordt na een sexy droom waarin jij vreemdgaat hoef je niet direct in paniek te raken. Het wil niet zeggen dat jouw relatie slecht is. Het is wel mogelijk dat het een indicatie is dat jij iets mist in jullie relatie. Als je kunt ontdekken wat dat is, dan kunnen jullie er samen over praten.

Droom jij juist dat je partner vreemdgaat? Je zou er paranoïde van kunnen worden, maar dat hoeft zeker niet! Vaak betekent deze droom dat jij jezelf niet goed genoeg vindt. Iets meer zelfvertrouwen en erkenning voor jouw kwaliteiten kan geen kwaad.

Seks met iemand anders dan jouw seksuele voorkeur

Stel, je bent een vrouw met een relatie met een andere vrouw. Toch droom jij dat je wordt vastgebonden door een groep mannen en door hen wordt verwend. Dit voorbeeld beschrijft Bas Klinkhamer in zijn boek Dromen en nachtmerries. Wat blijkt? De dame in kwestie is niet echt op zoek naar een groep mannen, maar naar iemand die het voortouw neemt. Dit doet zij in haar relatie namelijk altijd zelf.

”Het is belangrijk om te focussen op de symboliek achter dromen.”

Het schijnt overigens dat veel vrouwen seksdromen hebben over andere vrouwen, ook al identificeren zij zich als hetero. Zo’n droom kan onder andere voorkomen uit bewondering, zoals we eerder al schreven, of omdat je zelfverzekerd bent in jouw vrouwelijkheid.

Dromen over seks met een wildvreemde

Ben jij niet het type voor one night stands? Dan kan het verwarrend zijn als je droomt over seks met een sexy vreemdeling. Wat je onderbewuste jou waarschijnlijk probeert te vertellen is dat het geen kwaad kan om iets assertiever te worden en zelf de regels te maken, in plaats van altijd een volger te zijn.

Seksdroom over een celebrity

Hoe heerlijk is het om wakker te worden na een heftige vrijpartij met een beroemde zanger of acteur? Ik geef het eerlijk toe: ik ben wel eens teleurgesteld wakker geworden na zo’n droom, omdat het maar een droom was. Deze droom is eenvoudig uit te leggen: jij hebt een beetje een crush op een celebrity. Wat het ook kan betekenen: dat jij graag succes wilt hebben en zoekt naar erkenning van andere mensen.

Dromen over seks met familie

Als je droomt over seks met jouw zwager of nicht, dan kunnen we ons voorstellen dat jij daar van schrikt. Toch heeft het geen angstaanjagende betekenis: het wil gewoon zeggen dat jij graag meer contact wilt met die ander. Het uit zich alleen op een ongelukkig manier in jouw droom.

Een natte droom

Bij natte dromen of slaaporgasmes denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan jongens in de puberteit. Ondanks dat dit de grootste groep ‘natte dromers’ is, komen ook veel volwassen mannen én vrouwen in hun slaap klaar.

Natte droom bij mannen

Jongens en mannen kunnen een spontane zaadlozing krijgen in hun slaap: een natte droom. Het kan zijn dat de jongen of man wakker wordt, maar dit hoeft niet. Ze merken dan de volgende ochtend pas – aan hun besmeurde ondergoed of beddengoed – dat ze een natte droom hebben gehad. Vaak komen natte dromen voor bij jongens als ze in hun puberteit zitten, maar het kan net zo goed bij vroegvolwassenen als volwassenen voorkomen. Het lijkt erop dat jongens en mannen die niet regelmatig klaarkomen, vaker een natte droom hebben. 83% van alle mannen in de VS zou wel eens een natte droom hebben gehad.

Natte droom bij vrouwen

Minder bekend is de natte droom bij vrouwen. Toch is het voor vrouwen ook mogelijk om een natte droom te krijgen. Dit merk je omdat je wakker wordt met een vochtige vagina of zelfs tijdens het orgasme. Sommige wetenschappers beschouwen het alleen als een natte droom als de vrouw daadwerkelijk tijdens het orgasme wakker wordt. Onderzoek uit 1986 door Barbara L. Wells, gepubliceerd in de Journal of Sex Research, laat zien dat 85% van de vrouwen voordat ze 21 wordt een natte droom heeft gehad. Dit onderzoek ging overigens ook uit van vrouwen die wakker werden tijdens het orgasme.

Lees ook: Waarom gescheiden slapen goed kan zijn voor je relatie

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?