Dit betekenen jouw seksdromen

seksdroom

Word je ‘s ochtends wakker na een heftige nacht met je favoriete zanger, blijkt dat het allemaal maar een droom was. Een beetje jammer, maar toch ook wel weer fijn als je al in een relatie zit. De meeste mensen hebben wel eens een droom over seks. Hoe vaak komt dit voor, waar komen deze seksdromen vandaan en wat betekenen ze eigenlijk? Dat hebben we voor je uitgezocht!

Seksdromen: we hebben ze allemaal

Dromen doen we allemaal. Elke nacht hebben we meerdere dromen, je onthoud ze alleen lang niet allemaal. Maar soms is er een droom die memorabel is: een steamy ontmoeting met je knappe collega in het magazijn op het werk, een hete nacht met je beste vriendin terwijl je partner thuis zit met de kinderen of – oeps – seks met je ex. Seksdromen zijn volkomen normaal. Sterker nog: 70% tot 95% van de mensen heeft ze, blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Zo’n één op de vijf dromen heeft een erotisch tintje. Maar in plaats van dat we daarvan genieten, hebben vrouwen al snel last van een schuldgevoel over zo’n droom zegt dr. Jennifer Parker van de University of the West of England. “Dat komt omdat dromen over vreemdgaan en dromen over seks met een celebrity het meest voorkomen.” Dat je droomt over een ander dan je partner is ook heel normaal gelukkig. Uit Canadees onderzoek blijkt dat maar 14% van de ondervraagde mensen uitsluitend seksuele dromen over hun partner heeft.

Hoe ontstaan seksdromen?

Volgens Parker is het volkomen normaal om seksuele dromen te hebben. Hormonen spelen hier bijvoorbeeld een rol in. Zo is voor vrouwen het seksuele verlangen het grootst net na hun menstruatie. Dit werkt door in je dromen, omdat je er in gedachten waarschijnlijk ook meer mee bezig bent. En ook als je zonder reden meer opgewonden bent dan normaal, dan kun je dit merken aan je dromen, zegt Parker. Seks is emotioneel geladen en het zijn juist emoties die ‘s nachts terugkomen in onze dromen.

Je hoeft je dromen niet letterlijk te interpreteren

We kunnen je alvast geruststellen: seksdromen hoef je eigenlijk nooit letterlijk te interpreteren. Dus als je droomt over seks met je ex, dan wil dat niet zeggen dat je hem of haar terug wilt. Laat dat berichtje dus maar even rusten, tot je weer een beetje bent afgekoeld. En ook als je gedroomd hebt over iemand van hetzelfde geslacht wil dat niet zeggen dat je daar opeens op valt. Je hersenen zijn nou eenmaal hyperactief én supercreatief tijdens je remslaap. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Japanse studenten dat je slaaphouding invloed kan hebben op de droom. Mensen die op hun buik sliepen, gaven vaker aan te dromen over BDSM en vastgebonden zijn bijvoorbeeld. Heb je een spannende droom gehad over iemand die je normaal niet op een seksuele manier bekijkt? Dat wil niet zeggen dat je diegene ook echt aantrekkelijk vindt. Maar het kan wel zijn dat er onderliggende gevoelens zijn en je brein alvast op verkenning gaat. Psycholoog Tim Post zegt tegen Psychologie Magazine dat een seksuele droom iets kan triggeren, waardoor je eventueel met andere ogen naar die persoon gaat kijken.

Dit betekenen jouw seksdromen

Dit zijn de meest-voorkomende seksdromen en wat ze kunnen betekenen.

Seksdromen over je ex

Dromen over je ex is volkomen normaal en de meest-voorkomende seksdroom. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan het zijn dat de neurologische patronen in je hersenen nog niet aangepast zijn: dit komt bijvoorbeeld voor als de relatie pas sinds kort is verbroken. Je hersenen hebben gewoon nog even nodig om jullie breuk te verwerken. Na verloop van tijd doe je nieuwe seksuele ervaringen op met andere mensen en verdwijnen de dromen over je ex waarschijnlijk naar de achtergrond. Als dit niet zo is, dan kan het zo zijn dat je je relatiebreuk nog niet hebt verwerkt, zegt psycholoog Robert Taibbi in Psychology Today. Als dit voortduurt, dan kan het helpen om nog eens een afrondend gesprek te hebben met hun ex, om eventuele emoties of schuldgevoelens te bespreken. Je kunt ook een brief schrijven aan je ex, om die gevoelens te verwerken. Hiervoor hoef je hem niet eens op te sturen. Tot slot kun je een seksdroom hebben over je ex, omdat je bijvoorbeeld toevallig een foto zag van diegene op Insta, in je camerarol of omdat je een berichtje kreeg. Het zegt dus niet dat je hem of haar terug wilt.

Vreemdgaan in je seksdroom – of een ontrouwe partner

Net zo ongemakkelijk als een seksdroom over je ex is dromen over seks met een ander, terwijl je een relatie hebt. Voel je de schuldgevoelens al opborrelen? Wees gerust, dat hoeft niet. Het wil niet zeggen dat jij vreemdgaat of dat je partner dat doet. Seksdromen over ontrouw kunnen er wél op duiden dat er iets misschien niet helemaal goed zit in je relatie. Denk daarom eens na of er voldoende intimiteit is. Waardeert je partner jou voor je gevoel voldoende? Je kunt ook dromen dat je partner vreemdgaat. Ook dit wil niet zeggen dat dat echt zo is. Het is waarschijnlijker dat jij gevoelens van jaloezie of onzekerheid ervaart in je relatie en dat deze gevoelens zich in je dromen openbaren.

Erotische dromen over vrienden of je bestie

Je kunt een erotische droom hebben over je beste vriendin of zelfs over een familielid: niet gek dat je daar van schrikt. Toch hoef je niet bang te zijn dat je echt seksuele gevoelens voor die persoon hebt. De kans is groter dat je een goede emotionele connectie met hem of haar hebt en dat die droom daar dus vandaan komt.

Met iemand van hetzelfde geslacht

Ook dit is een droom waarbij je je heel ongemakkelijk kunt voelen: eentje waarbij je seks hebt met iemand van hetzelfde geslacht. Wil dat zeggen dat jij je opeens aangetrokken voelt tot vrouwen? Nee! Het kan wel aanduiden dat je je niet begrepen voelt (als je een relatie hebt) of dat je klaar bent om nieuwe dingen te proberen. Ook kan het zo zijn dat jij de eigenschappen van een specifieke persoon waardeert en die graag zelf ook zou bezitten.

Een seksdroom over je baas of een celeb

Kennis, macht, aanzien. Als je droomt over iemand voor wie jij veel waardering hebt – zoals een populaire zanger of je baas – dan is dat waarschijnlijk omdat diegene eigenschappen heeft die jij zelf denkt niet te hebben. Je zoekt onbewust waarschijnlijk goedkeuring van iemand die voor jouw gevoel boven je staat.

 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?