Een ode aan saaie seksroutines!

Een ode aan saaie seksroutines!

Seksroutines. Ze klinken saai, maar dat zijn ze niet. Tenminste, dat hoeven ze niet te zijn. Als je er maar op de juiste manier naar kijkt. Want wist je dat voorspelbare seksroutines kunnen helpen om de intimiteit tussen jullie levend te houden? Zodat het vuurtje in de slaapkamer niet uitdooft? Een ode aan de ‘saaie’ seksroutine!

Hitsige tijden? They too shall pass

Voor relaties moet je werken. Net als voor een bloeiend seksleven. Natuurlijk had je dat niet door tijdens die eerste seksovergoten maanden, toen elke blik van je kersverse vrijer je week in de knieën maakte. Of toen jullie elke kans nog aangrepen om samen het bed in te duiken en te experimenteren met spannende standjes.

Maar ja, op een gegeven moment zijn die hitsige tijden wel voorbij. De klad komt erin, het leven van alledag vecht om aandacht en de drang om elkaar te pas en te onpas te bespringen wordt steeds makkelijker te weerstaan. Seks verschuift naar de achtergrond en dat moet ook, anders zouden jullie het bed nooit verlaten. Eindeloze bed-ins zijn tenslotte leuk, maar niet wanneer de buitenwereld steeds harder op de deur begint te bonzen. Back to reality.

Grootse romantiek

Helaas zijn we daar diep van binnen nog niet zo van overtuigd. Bij bevredigende seks denken we aan grootse romantiek, lijven die trillen van verlangen en urenlang minnespel tussen de lakens. Niet aan routineuze sekssessies tussen het opstaan en het douchen door.

We worden continu gevoed met het idee dat seks iets is wat je alleen doet als je ‘in the mood’ bent. En als je zeeën van tijd hebt om het zo zinnenprikkelend mogelijk te maken. Dat is hoe seks eruit zou moeten zien, in onze door films en magazines beïnvloedde hoofden.

Kansen spreiden

Wanneer dat epische samenzijn uitblijft, denken we al gauw dat er iets mis is met onze relatie. Of met de seksuele aantrekkingskracht en het verlangen naar elkaar. Terwijl het doodnormaal is dat dit een beetje afvlakt op den duur. Wanhopig proberen we het vuurtje vervolgens aan te wakkeren op een maandelijkse datenight, waarop we alles uit de kast trekken en eindigen tussen flakkerende kaarsen en een zwoel muziekje op de achtergrond.

Zo’n avond kan je seksleven een oppepper geven, zeker. Maar wat veel beter werkt, zijn regelmatige terugkerende momenten. Het is makkelijker om je seksleven te verbeteren met kleine, routineuze gewoonten dan met een maandelijkse date waarop het moet gebeuren. Niet alleen ligt er veel te veel druk op zo’n avond, je hebt ook meer kans op een geslaagd intiem samenzijn wanneer je vaker intiem bent. Kansen spreiden, noem je dat.

Tijd voor seksroutines!

Dus wat is nu routineseks? Routineseks is seks zonder toeters en bellen, zonder jubelende engelenkoren en zonder ingewikkelde, exotische standjes. Het is rechttoe, rechtaan: als een goed geoliede machine. Geen duizelingwekkende Halleluja-momenten, maar meer: ‘Hèhè, dat was even lekker en fijn.’

Toegegeven, dat klinkt weinig sexy. Maar in drukke, stressvolle tijden is het soms verrekte handig om terug te kunnen grijpen naar iets wat gegarandeerd werkt. Want als stelletje weten jullie natuurlijk precies op welke knoppen jullie moeten drukken om samen een prima orgasme te beleven. Zinnenprikkelend? Niet per se. Maar zo’n robbertje ‘onderhoudsseks’ is wel cruciaal voor de gezondheid van je relatie.

Verschillende seksdrives

Het klassieke probleem in de meeste relaties? Dat er twee verschillende seksdrives om voorrang vechten. Meestal heeft de man een enthousiaster libido, maar het kan natuurlijk ook andersom zijn. Maar wie er dan ook vaker van bil wil, een compromis om het verschil in behoefte te slechten is vaak nodig als je niet in oeverloze verwijten wil verzanden.

Natuurlijk, de partner met het fanatieke libido kan niet verwachten dat de ander telkens paraat staat. Maar de partner met het lage libido mag af en toe best wat water bij de wijn doen. Al was het maar omdat zin in seks vaak een aanloopje nodig heeft en iets is waar je naartoe kan groeien. Seksloze relaties ontstaan dan ook meestal wanneer de ene partner geen zin heeft om zin te maken en de andere partner zich continu gefrustreerd en beschaamd voelt.

Primaire doel van seksroutines

Seksroutines kunnen helpen je seksleven levend te houden. Dat betekent heus niet dat je elke dag klokslag zeven uur met elkaar tussen de lakens moet duiken. Een seksroutine kan er op heel veel verschillende manieren uitzien. Waar het om gaat is dat je een simpel en snel ritueeltje bedenkt waarop je even stilstaat bij elkaars lichaam en elkaars seksualiteit. Zonder flauwe grappen, zonder de druk dat het tot waanzinnige seks moet leiden.

Wat namelijk écht ontbreekt wanneer je seksleven op sterven na dood is, is intimiteit en verbondenheid. In langdurige relaties is het belangrijk dat je lichamelijk blijft, ook op die momenten dat je niet zo geil als boter bent. Tuurlijk is het soms lastig om opgewonden te raken van een partner met wie je al sinds heugenis het bed deelt. Tenslotte zie je hem ook regelmatig op de wc zitten, in zijn neus peuteren of chagrijnig door het huis stampen in een gestreste of irritant onredelijke bui.

Van ‘mwah’ naar ‘dzjing’!

De mysterieuze glans van die eerste magische maanden gaat er nu eenmaal af. Maar als je je lichamelijk en emotioneel verbonden blijft voelen met je partner, hoeft de intimiteit tussen jullie niet verloren te gaan.

En alhoewel routineseks niet de enige seks op het menu mag zijn, kan het helpen om je seksleven bloeiend te houden. Als je het vaak genoeg inbouwt, zul je zien dat je seksleven al snel van ‘mwah’ naar ‘dzjing!’ sprint.

Routineseks? Everybody does it

Denk je dat het er bij een ander veel spannender aan toe gaat dan bij jou? Think again. Een normaal seksleven is lang niet zo avontuurlijk als je zou denken. Dat is ook niet gek, betoogt relatie-expert James Preece. Uit zijn onderzoek blijkt dat de meeste mensen standaard een- tot tweemaal per week seks hebben.

Die seksmomenten worden bovendien vrijwel altijd ingepland, waardoor de meeste koppels op vaste dagen en volgens een vast stramien seks hebben. Een sterk contrast met het begin van relaties, wanneer stelletjes vrolijk aan het experimenteren slaan om te ontdekken wat de ander lekker vindt. Op den duur worden er nu eenmaal andere prioriteiten gesteld, stelt James, en dat is het moment waarop de seksroutine zijn intrede doet.

Snelle fix

Uit een onderzoek van de Britse Metro, waarin mensen werd gevraagd naar hun seksroutines, rollen dezelfde resultaten. Zo vertelt Senna dat zij en haar vriend meerdere keren per week snelle ochtendseks hebben die weliswaar weinig verrassend is, maar er wel voor zorgt dat ze zich verbonden blijven voelen. Bij andere ondervraagden hoor je dezelfde geluiden: hoewel hun seksroutines vooral praktisch zijn, zorgen ze er ook voor dat de lichamelijke connectie telkens opnieuw wordt aangehaald.

Problematisch wordt het pas wanneer routineseks de enige vorm van seks is die jullie nog hebben. Zoals bij ene Mark uit het onderzoek. Deze man vindt het op zich prima dat ze een paar keer per week een snelle fix plannen om hun relatie en hun gevoelens voor elkaar te bevestigen, maar hij mist de lange, romantische sekssessies waarin ze echt los gingen op elkaar. Denken dat je er met routineseks bent, is dus een misconceptie. Afwisseling met langere, betekenisvollere vrijpartijen blijft een must.

Steek energie in seksroutines

Uiteindelijk is routineseks een manier om jullie dichter naar elkaar toe te laten groeien. We weten allemaal hoe lastig het is om je seksleven een beetje op peil te houden als de rest van je leven aan je trekt. Toch loont het om er energie in te steken, ook op die momenten dat je er stiekem geen zin in hebt.

Zie het als sporten. Meestal sta je niet te trappelen om jezelf in het zweet te werken, maar achteraf voel je je geweldig. Zo werkt seks ook. Niet alleen laten orgasmes gelukshormoontjes vrij in je lijf, waardoor je je blijer en energieker voelt. Het voelen en ruiken van elkaars huid kan je ook meer verbonden laten voelen met elkaar. Het kan je zelfs terugbrengen naar dat verliefde gevoel van vroeger. Zonder seks is het makkelijk om die connectie te verliezen.

Een paar tips voor geslaagde seksroutines:

  • Fantaseer samen over een favoriete seksuele herinnering of een opwindende vrijpartij die jullie hebben beleefd.
  • Fantaseer over spannende standjes of seksspeeltjes die jullie samen willen uit proberen.
  • Vertel wat je wilt dat je partner straks met je lichaam zal doen.
  • Denk samen terug aan de eerste keer dat jullie elkaars lichaam aanraakten. Wat voelden jullie, welke kriebels joegen er door jullie lijven?
  • Zeg helemaal niets, maar kijk elkaar alleen maar aan terwijl jullie elkaars lichaam zachtjes strelen.

Zulke seksrituelen helpen je om de intimiteit in jullie relatie te versterken. Omdat je even stilstaat bij elkaar, bijvoorbeeld. Bovendien is het principe nog steeds verbluffend simpel: door te denken aan seks, ontketen je zin in seks. Zet dat brein dus wat vaker open en laat die erotische fantasieën er maar doorheen waaien.

Mooie bonus

Bottom line? Realiseer je dat relaties en seksleven continu onderhoud nodig hebben. Negeer dat niet omdat je afgepeigerd bent en alleen maar zin hebt om voor de tv in slaap te vallen. Routineseks herinnert je eraan wat je samen hebt en wat je voor elkaar betekent. Het gaat niet puur om de seks, het gaat vooral om de intimiteit en de emoties die het los kan maken. Dat seks door het regelmatig te doen vanzelfsprekender wordt, is een mooie bonus.

Grijp daarom altijd de kans aan om seks in je overvolle schema’s te verwerken, hoe onromantisch dat ook klinkt. Achteraf ben je er blij mee en dans je het leven tegemoet. Beloofd.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?