Een open relatie bespreken: hoe doe je dat?

open relatie bespreken

Als je een open relatie overweegt, dan heb je er zelf waarschijnlijk al een tijdje over nagedacht. Als je het met je partner gaat bespreken, dan is het belangrijk om dat op de juiste manier te doen. Misschien overval je hem of haar met het idee en wordt het direct afgewezen. Bovendien wil jij je partner niet kwetsen. Een open relatie bespreken? Dat doe je zo!

Wat is een open relatie?

Om maar bij het begin te beginnen: wat is een open relatie precies? We spreken van een open relatie als je een vaste partner hebt, maar ook af en toe met iemand anders date. Je kunt dan daten en naar bed gaan met een ander, maar in tegenstelling tot vreemdgaan doe je het met toestemming van je partner. Er zijn allerlei verschillende open relaties: soms heeft alleen één van de partners de behoefte om met een ander af te spreken. In sommige gevallen vertellen de partners elkaar over de date, maar anderen doen dit juist liever niet. Oftewel: geen één open relatie is hetzelfde, elk stel heeft zijn eigen regels. Het is belangrijk om je te beseffen dat een open relatie juist het beste werkt bij koppels die gelukkig zijn met elkaar en die graag bij elkaar willen blijven. Om relatieproblemen op te lossen blijkt een open relatie juist niet zo geschikt.

Je kunt dan daten en naar bed gaan met een ander, maar in tegenstelling tot vreemdgaan doe je het met toestemming van je partner.

Een open relatie bespreken

Je kunt het je vast voorstellen dat het rauw op het dak van je partner kan vallen als je zomaar zegt dat jij ook graag met anderen wilt daten. Om het gesprek goed te laten verlopen – wat de uitkomst ook zal zijn – hebben wij de volgende tips voor je.

Ga je het gesprek uit de weg? Ga het toch aan!

Stel dat je al een poos rondloopt met het idee om een open relatie aan te kaarten. Je vindt het spannend en gaat het daarom maar uit de weg. Het is belangrijk om het gesprek toch aan te gaan. Vraag jezelf ook af waarom je het moeilijk vindt om ede mogelijkheid tot een open relatie te bespreken: ben je bang dat je de ander kwetst? Dat hij of zij boos wordt? Of misschien dat je partner je direct verlaat? Je partner zal de eerlijke communicatie waarderen, al is het onderwerp misschien even slikken.

Denk na over je beweegredenen

Denk van te voren goed na over de reden dat je een open relatie wilt. Is dat omdat je graag eens met een aantrekkelijke collega naar bed wilt, of omdat je het gevoel hebt dat jouw seksuele behoeften niet overeenkomen met die van je partner? Er zijn talloze redenen waarom stellen kiezen voor zo’n soort relatie: bijvoorbeeld omdat ze spanning zoeken, zich opgesloten voelen in een relatie of gewoon zichzelf en hun partner het genot gunnen van erotische spanning met een ander. Vergeet niet om je redenen met compassie te brengen.

Een open relatie bespreken: kies het goede moment

Net slaande ruzie gehad omdat jij iets te flirterig op socials met andere mannen praat? Dan is het niet het juiste moment om juist nu het gesprek over een open relatie aan te gaan. Kies een situatie wanneer het wel goed uitkomt, op een moment dat jullie niet gestoord kunnen worden, jullie beiden voldoende uitgerust zijn en niet daarna nog de deur uit hoeven.

Kies het juiste moment voor dit gesprek.

Bespreek het als optie en niet als must

Vertel dat een open relatie voor jou een optie zou kunnen zijn om jullie relatie verder te verdiepen. Leg het vooral niet als eis op tafel, maar als mogelijkheid, om er zo achter te komen hoe je partner daar over denkt. Het is ook belangrijk om je te beseffen dat jouw partner waarschijnlijk langere tijd na zal willen denken over je voorstel en niet direct akkoord gaat. Daarnaast is het de bedoeling dat het van beide kanten komt en dat je je partner dus niet probeert te overtuigen.

Het hoeft niet voor altijd te zijn

Als je partner huiverig is voor de gevolgen van jullie relatie, jaloezie of jullie toekomst, spreek dan een periode af waarin jullie de open relatie uitproberen. Aan het eind van die periode evalueren jullie of dit voor jullie werkt. Wellicht moeten bepaalde afspraken ook worden aangepast.

Bespreek zowel de voor- als nadelen

Het is verstandig om het gesprek open en eerlijk aan te gaan. En eerlijk is eerlijk: ook aan een open relatie zitten voor- en nadelen. Jaloezie is natuurlijk één van de nadelen, maar een open relatie kan jullie band ook versterken. Elkaar de vrijheid gunnen is ook iets heel bijzonders, maar je loopt tegelijkertijd het risico dat één van jullie beiden verliefd wordt op een ander.

Temper je enthousiasme

Ik beken schuld: als ik ergens enthousiast over ben, dan kan ik alleen daar nog maar over praten. In dit geval is dat niet zo verstandig. Je kunt niet van je partner verwachten dat jullie zo’n belangrijke beslissing nemen in een paar dagen. Als je er constant over doorgaat terwijl de ander nog aan het idee moet wennen dan kan dat averechts werken. Wacht bijvoorbeeld met het bespreken van een open relatie tot je partner zelf weer over het onderwerp begint.

Laat zien dat hij of zij nog steeds de belangrijkste is

Vertellen dat je een open relatie wilt kan je partner onzeker maken. Toon hier begrip voor en laat merken dat de ander nog steeds de belangrijkste is voor jou. Ook als je partner het helemaal niet ziet zitten, is het belangrijk om zijn of haar mening te accepteren.

Wees vanaf het begin eerlijk tegen je partner

Tot slot: heb je pas net een relatie, maar ben je altijd al geïnteresseerd geweest in een open relatie? Bespreek dit direct met je partner. Zo krijgt de ander de kans om uit de relatie te stappen nu deze nog niet heel serieus is of om voor zichzelf na te gaan of een open relatie een optie is.

Laat het de ander eerst proberen

Wat als je er niet samen uitkomt: jij wilt wel graag, maar je partner niet? Suggereer dan de ander als eerste op een date gaat met iemand. Op die manier laat jij duidelijk zien dat het niet alleen om jou gaat, maar jij de ander ook echt leuke dates of seksafspraakjes gunt.

Maak duidelijke afspraken

Staat je partner ook open voor een open relatie? De belangrijkste tip die we je nog mee willen geven: maak duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld dat een date nooit bij jullie thuis komt, dat er verder geen app-contact is, dat je geen datingprofiel aanmaakt wat bekenden kunnen zien, anderen vertellen over jullie gekozen relatievorm en ga zo maar door. Natuurlijk hoef je het geen geheim te houden: jullie afspraken bepalen jullie helemaal zelf.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?