Een open relatie: wat is het en hoe werkt het?

open relatie seks

Een open relatie is een avontuur voor ieder koppel dat verlangt naar spanning buiten de relatie. Dat verlangen heeft niets te maken met onvrede in jouw liefdesleven, laat staan met vreemdgaan. Het is juist het tegenovergestelde: jullie willen graag met anderen vrijen, en zijn daar open en eerlijk over.

Een open relatie is voor ieder stel anders

Een open relatie vraagt om een sterke band tussen twee partners: eerlijke gesprekken, vertrouwen, het uitspreken van verwachtingen en samen afspraken maken. Vertel elkaar alles! Als jij een avond op date bent geweest met een ander, is er niets fijner dan daarna weer thuiskomen bij jouw liefde. Vertel altijd hoe belangrijk hij of zij voor jou is. Hoe werkt een open relatie eigenlijk en hoe ga je er één aan?

In een open relatie stemmen jij en jouw partner in om seksuele en soms emotionele relaties met een ander aan te gaan. Je zoekt de spanning op buiten jouw relatie en maakt daar afspraken over met je geliefde. Een open relatie is voor het ene koppel dus niet hetzelfde als het andere. Er zijn stellen die kiezen om zo nu en dan seks met een ander te hebben, zonder dat er emoties in het spel komen. Anderen spreken af dat een relatie aangaan met een andere man of vrouw mag, zolang jij als partner op nummer één blijft. Er zijn ook stellen waarvan één persoon wel een vriend(in) heeft, maar de ander niet. Bij een open relatie zijn drie dingen het belangrijkst: eerlijkheid, vertrouwen en aandacht blijven houden voor elkaar.

Waarom kiezen mensen voor een open relatie?

Er zijn vele verschillende redenen om een open relatie aan te gaan. Seks is daar uiteraard een belangrijk onderdeel van. Op een Reddit forum is onlangs het fenomeen besproken door mensen met zo’n relatie. Daarbij worden de volgende redenen gegeven om een open relatie aan te gaan:

 • Het vertrouwen en de communicatie in een open relatie is beter dan in een monogame relatie;
 • Mensen zijn niet monogaam en ik wil niet zo leven;
 • Het is lekker om seks te hebben met iemand die je niet elke dag ziet;
 • Ik had altijd de ene crush na de andere en door de mogelijkheid te hebben om met anderen te seksen, blijft mijn relatie interessant;
 • Deze relatie geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid;
 • Mijn partner en ik hebben verschillende behoeften. Mijn sekspartner vervuld behoeften die mijn echte partner niet kan vervullen.
 • Het is het beste van twee werelden: je kunt die ene hete persoon op dat feestje, of degene die met jou flirt, gewoon benaderen of zijn gang laten gaan;
 • Het is hetzelfde als waarom je iemand date: omdat jij diegene aantrekkelijk vindt en graag met hem of haar omgaat. Seks hoort daar ook bij;
 • Het is een geweldige ervaring en verrijking voor je leven.

Hoe stel jij een open relatie voor bij je partner?

Wanneer jij ervan droomt om seks te hebben met een ander of een relatie aan te gaan met een ander, kom jij op een punt om het te bespreken met je partner. Het moment waarop je het vertelt en vooral hoe je het gesprek aangaat zijn cruciaal. Geef aan dat jij een goed gesprek wilt voeren. Breng van tevoren daarom duidelijk voor jezelf in kaart waarom je die open relatie wilt.

 • Heb je echt die stimulans buiten je relatie nodig en waarom?
 • Leg het rustig uit en geef aan dat jouw partner de belangrijkste in jouw leven is;
 • Respecteer het wanneer jouw partner hier niet aan toe is. Praat over een tijdje nog eens hierover;
 • Als jullie gaan voor een open relatie, sta er dan allebei volledig achter. Heb jij ook maar het gevoel dat jouw partner het doet voor jouw plezier, praat er dan over;
 • Een open relatie werkt alleen wanneer jullie er allebei achter staan.

Maak duidelijke afspraken

Gaan jullie samen voor een relatie, waarbij je ook met anderen mag vrijen? Dan breekt nu een spannende tijd aan! Zoals met alles wat nieuw is in het leven, is een nieuw soort relatie een ontdekkingstocht. Voordat jij afspreekt met een andere persoon, zorg dat er duidelijke regels zijn voor jouw en je partner. Door afspraken te maken houden jullie beide vertrouwen, openheid en komt onzekerheid niet zo snel boven. Maak afspraken over:

 • De seksuele handelingen. Wat is allemaal toegestaan?
 • Gebruiken jullie condooms of andere voorbehoedsmiddelen?
 • Mogen jullie eenmalig met een ander vrijen, of is een langere seksuele relatie ook toegestaan?
 • Met wie: mogen het bekenden zijn of juist niet? Wat zou je er van vinden als je man een seksrelatie krijgt met een moeder van het schoolplein bijvoorbeeld?
 • Hoe vertellen jullie elkaar over de avonturen die jij beleeft buitenshuis of wil jij liever van niks weten?
 • Delen jullie het feit dat jullie een open relatie hebben met vrienden en familie of is het geheim?

Stel een proeftijd in en evalueer

Als jij twijfelt, maar je wilt wel proberen of dit iets voor jou is, kun je een proefperiode voorstellen. Zo’n soort relatie hoeft niet voor altijd te zijn. Misschien moet je gewoon iets uit je systeem krijgen. Bij het maken van afspraken over jullie open relatie neem je dat heel gemakkelijk mee. Spreek bijvoorbeeld af dat de regels gelden voor een half jaar. En na die zes maanden praat je samen over jullie ervaringen, hoe jij je voelt bij de open relatie. Wil je ermee doorgaan en zijn deze regels dan goed of wil je nog iets belangrijks aan de regels toevoegen. Het is jullie leven, dus jij en je partner bepalen samen de regels en het verloop.

Lees ook: Praten over je seksuele verlangens

Wees altijd eerlijk in een open relatie

Goede communicatie en vertrouwen zijn de sleutel tot een goed werkende open relatie. De instelling ‘wij willen niets van elkaar weten’, brengt een hoop mysterie met zich mee bij een open relatie. Daarmee werk je jaloezie in de hand. Stel je voor dat jouw fantasie aan de haal gaat met alle dingen die je partner mogelijk uitvoert. Die beelden zijn waarschijnlijk veel erger dan de realiteit. Praat, wees eerlijk en accepteer elkaar. Geef aan wat jij fijn vindt en wat juist niet. Een open relatie is een zoektocht waarin je blijft leren van elkaar.

Vier samen het leven

Geen één relatie is altijd gemakkelijk. Ook jullie open relatie niet. Ja, het is een genot om spanning buiten de deur op te kunnen zoeken en nog meer om thuis te komen bij jouw lief. Spreek naar elkaar uit hoeveel je van elkaar houdt en vier samen dat jullie elkaar steunen en vertrouwen. Jouw partner is je beste vriend en dat zal altijd zo blijven. Geef elkaar aandacht, ga leuke dingen doen met elkaar en houd je relatie intiem. Wanneer jij blijft investeren in jouw relatie en altijd je best doet voor je partner, heeft een open relatie een grote kans van slagen. De hobbels die je onderweg tegenkomt, zoals onzekerheid of jaloezie, kun je dan samen het beste aan. Vier dus vooral samen het leven en hang de slingers op!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?