Wat gebeurt er met je lichaam na een lange tijd geen seks?

geen seks in bed

Er zijn allerlei redenen waarom mensen eventjes, of voor langere tijd geen seks hebben. Misschien zijn ze overdag erg druk en/of ervaren ze stres. Misschien zijn ze alleenstaand, aseksueel of besluiten ze gewoonweg om een seksuele pauze te nemen. Wanneer deze pauze lang genoeg duurt, kan dit effect hebben op het lichaam en het dagelijkse leven. Belangrijk om te onthouden is dat er geen “goed of fout” is bij het niet hebben van seksueel contact.

Geestelijke gezondheid

Het niet of weinig hebben van seks, kan voor sommige personen zorgen voor negatieve effecten op hun geestelijke gezondheid. Zo zijn ze zijn bijvoorbeeld vaker gestrest of gefrustreerd. Omgekeerd kunnen mensen die geen seksueel verlangen ervaren deze gevoelens verontrustend vinden. Als er geen seks is in een relatie, kunnen er onzekere of angstige gevoelens optreden. Praten over deze emoties kunnen al deze ongemakkelijke gevoelens wegnemen.

Daarnaast is er ook een groep waarbij het niet hebben van seks wel een positieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid. Mensen kunnen om verschillende redenen van seks afzien, bijvoorbeeld door religie, omdat ze weinig behoefte hebben, aseksueel zijn of er gewoon voor kiezen om er niet aan deel te nemen.

Relatie en seks

Voor sommige mensen kan seks de communicatie en gevoelens van verbondenheid verbeteren. Mensen die het gevoel hebben dat ze niet genoeg seks hebben, maken zich misschien zorgen dat er iets mis is met hun relatie of zijn bang dat hun partner zich niet meer tot hen aangetrokken voelt.

In deze gevallen kunnen mensen andere methoden proberen om de communicatie en intimiteit te verbeteren. Knuffelen, zoenen en openstaan voor elkaar in elke zin kan de gezondheid van een relatie verbeteren, ongeacht of het om seksueel contact gaat.

Lager libido

Langer geen seks hebben betekent voor sommige personen dat hun libido lager wordt. Daardoor is het mogelijk dat het langer duurt om opgewonden te worden. Misschien is er daarom wat meer hulp nodig om opgewonden genoeg te raken voordat er seks kan plaatsvinden.

Wat een langere tijd zonder seks doet met de vagina

Als een vrouw een lange tijd geen seks heeft gehad kan de vagina wat kleiner worden en kan het langer duren voordat ze haar hoogtepunt bereikt. Wanneer een vrouw de menopauze is gepasseerd, heeft ze nóg een reden om seks te blijven hebben. Wanneer liefde niet met regelmaat wordt bedreven, kan de vagina wat kleiner worden en het weefsel dunner. Hierdoor wordt de kans groter dat ze pijn ervaart of bloedt tijdens de seks. Wanneer deze klachten optreden wordt het hebben van seks minder plezierig waardoor het steeds vaker wordt vermeden, wat de klachten erger kunnen maken.

Seks hebben kan ook beschermen tegen andere lichamelijke veranderingen die verband houden met de menopauze, zoals vaginale droogheid en irritatie. Wanneer seks niet het gewenste effect heeft kan de huisarts smeermiddelen of vocht inbrengende crèmes voorschrijven.

Geen goed of fout

Er is geen goede of verkeerde manier om seksuele gevoelens te uiten zolang ieder zich er goed bij voelt. Niemand zou zich verplicht mogen voelen om een bepaald aantal keer seks te hebben. Het vermijden van seks zal de gezondheid niet ernstig schaden, maar het hebben van seks kan je gezondheid wel een boost geven!

Mensen die zich zorgen maken over een laag libido of de effecten van weinig seks op hun relatie, kunnen deze zorgen bespreken met een therapeut. Therapie, veranderingen in levensstijl, betere relatiecommunicatie en vele andere mogelijkheden kunnen hierbij helpen en een oplossing bieden om weer meer plezier tussen de lakens te ervaren!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?