Foute mannen: waarom gaan we genadeloos voor de bijl?

bad guys

We hebben allemaal wel een vriendin die datete met een kerel die overduidelijk bad news was. En wie weet, misschien was jij die vriendin wel eens. Maar waarom voelen we ons aangetrokken tot foute mannen? Tot zelfverzekerde, dominante en spannende types, die tegelijkertijd emotioneel onbereikbaar en manipulatief zijn? Voor alle Carrie Bradshaws onder ons: we zochten het uit!

Je valt bijna in katzwijm als je hem ziet, maar hij lijkt weinig oog voor je te hebben. Kalm, mannelijk en enigszins arrogant staat-ie daar, af en toe een terloopse blik op je werpend. En dat terwijl hij de vorige avond vol passie de kleren van je lijf rukte. Oh wacht, daar komt-ie aan. Een grijns en hij loopt door. Je weet dat je de volgende dagen zult wachten op dat appje. En je weet ook dat je dan meteen je kans zult grijpen. Want zo gaat het al maanden.

Waarom heeft deze man je zo in zijn greep? Waarom krijg je vlinders van zijn ondoorgrondelijke afstandelijkheid en de spelletjes die hij overduidelijk speelt? Het zou ongetwijfeld veel verstandiger zijn om voor die vriendelijke, betrouwbare en oprecht geïnteresseerde vriend te gaan, maar van hem krijg je het niet warm of koud. Stiekem weet je ook best dat Mr. Player niet goed voor je is. Maar ja. The heart wants what the heart can’t have.

Hoe herken je foute mannen?

First things first. Hoewel je omgeving de foute man waarschijnlijk al van mijlenver spot, vinden veel vrouwen het lastig om zo’n exemplaar te herkennen. Want als je eenmaal voor de bijl bent gegaan, zit die roze bril stevig op je neus geklemd en zie je de zaken niet zo helder meer.

Testosteron spuit uit de oren

Daarom helpen we je graag even uit de droom met een blueprint van de ‘typische foute man’. Want ja, ook naar Mr. Bad Guy wordt door wetenschappers volop onderzoek gedaan. Dus hoe ziet die foute man eruit? Welke gedragskenmerken heeft hij? En wat hebben alle foute mannen met elkaar gemeen?

Zo zegt Michael R. Cunningham, professor en psycholoog aan de University of Louisville, dat ‘bad boys’ over het algemeen hypermasculien zijn. Het testosteron spuit ze bijna uit de oren, waardoor ze extra vrijmoedig, seksueel en zelfverzekerd overkomen. Ze hebben ook vaak een rebelse, onafhankelijke kant, waardoor ze geneigd zijn risico’s te nemen. En ze zijn emotioneel minder bereikbaar. Zeg maar gerust lomp en bot.

Dark Triad

Ander onderzoek gaat nog een stapje verder. Sowieso was al gebleken dat meer mannen dan vrouwen narcistische, psychopathische en manipulatieve persoonlijkheidskenmerken hebben. In de psychologie wordt deze drie-eenheid de Dark Triad genoemd en de ergste foute mannen etaleren een of meerdere van deze karakteristieken.

Deze mannen zijn dominant, denken dat ze overal recht op hebben en hebben een megalomaan zelfbeeld. Ze zijn onvoorspelbaar, hebben een fnuikend gebrek aan inlevingsvermogen en reageren vaak bot en gevoelloos op emoties van anderen. Verder weten ze precies hoe ze jou voor hun karretje kunnen spannen en gebruiken ze oppervlakkige charme en manipulatie om hun zin door te drijven.

Monogamie? Welnee, dat woord komt in het vocabulaire van deze mannetjesputter niet voor. Terwijl ze vaak wél een jaloerse bezittingsdrang vertonen naar de vrouwen die ze gedachteloos bedriegen. Dr. Haseltan, auteur van het boek Hormonal, noemt zo’n man een ‘sexy cad’. Hij is een ‘cad’, oftewel een player, omdat hij zeldzaam is. Niet iedereen kan een alfamannetje zijn, dus zijn keuzes zijn reuze. Met zoveel mating options, waarom zou hij zich dan settelen?

Terwijl ze vaak wél een jaloerse bezittingsdrang vertonen naar de vrouwen die ze gedachteloos bedriegen.

Als een vlieg in het web

Zeker, deze mannen zijn vaak aantrekkelijk door de kracht, het mysterie of het zelfvertrouwen dat ze uitstralen. En zeker in het begin zijn ze vaak ongelooflijk charmant en pakken ze je helemaal in met hun mooie praatjes. Maar na een tijdje neemt zijn aandacht onherroepelijk af. En dan begint het spelletje van aantrekken en afstoten dat deze mannen zo goed beheersen. Hij trekt zich terug en jij wringt je in allerlei bochten om weer in zijn blikveld te komen. Dat onpeilbare maakt hem alleen maar aantrekkelijker. Je zit als een vlieg in het web gevangen.

foute mannen

Waarom vallen vrouwen op foute mannen?

Een rationeel mens zou denken dat deze mannen met deze eigenschappen zichzelf direct zouden diskwalificeren. Niets is minder waar. Deze mannen lijken zelfs opvallend meer seksueel succes te hebben dan hun vriendelijke medemannen. Players gonna play en waarom? Omdat vrouwen ze onweerstaanbaar lijken te vinden.

Players gonna play.

De wetenschap staaft dit. Zo laten neurowetenschappelijke onderzoeken zien dat vrouwen zich vaker aangetrokken voelen tot dominante en soms zelfs ronduit gevaarlijke mannen. Het zou verklaren waarom ‘charmante’ seriemoordenaars in gevangenissen busladingen fanmail krijgen van zwijmelende vrouwen. En waarom we, op een onschuldiger level, het warm krijgen van ruwe, psychopathische types in tv-series, films en boeken.

Alfamannetje op de apenrots

Vooral de evolutionaire biologie heeft een verklaring voor de aantrekkingskracht van foute mannen. Zo ontdekten onderzoekers dat vrouwen zich het meest aangetrokken voelen tot ‘extra mannelijke mannen’ tijdens hun ovulatie, wanneer ze het vruchtbaarst zijn. Mannen met bovengemiddeld mannelijke eigenschappen, zoals bepaalde gezichtskenmerken en dominant gedrag, zouden namelijk betere genen hebben. Hormonen zijn dus de drijvende kracht achter de reden waarom vrouwen week in de knieën worden bij een bad boy.

Toch heeft dat alfamannetje op zijn apenrots de rest van de maand het nakijken. Want als vrouwen zoeken naar een partner, vallen ze gedurende die drie weken juist voor betrouwbare, vriendelijke en zorgzame types. In het onderzoek gaven ze zelfs aan dat ze agressieve, dominante en lompe mannen dan juist ontwijken. Vrouwen herkennen dus dat foute mannen geen relatiemateriaal zijn, maar ze zijn onbewust wel erg geïnteresseerd in hun sperma voor de voortplanting.

Wat zegt het over vrouwen als ze op foute mannen vallen?

Los van de biologische redenen dat vrouwen eenmaal per maand hopeloos voor de bijl gaan voor emotioneel onbereikbare gladjanussen, zijn er ook psychologische redenen te bedenken dat sommige vrouwen aan dit soort mannen blijven kleven.

Ze zijn onbewust wel erg geïnteresseerd in hun sperma voor de voortplanting.

Onzeker en kwetsbaar

Zo blijkt dat vooral onzekere, kwetsbare vrouwen de neiging hebben achter foute mannen aan te hobbelen. Ze voelen zich aangetrokken tot de spanning en ze zijn extra gevleid als zo’n type interesse in hen toont. Door hun gebrek aan zelfvertrouwen, zijn ze meestal erg gevoelig voor manipulatie. Iets waar de ergste foute mannen genadeloos misbruik van maken.

Door hun gebrek aan zelfvertrouwen, zijn ze meestal erg gevoelig voor manipulatie.

Daarnaast vinden ze het ergens een prettig gevoel om zo’n agressieve, dominante en schijnbaar onbevreesde man naast zich te hebben. Zelf staan ze wat wankeler in het leven, dus voelen ze zich graag beschermd door zo’n tough guy. Zelfbewuste vrouwen, daarentegen, kijken meestal dwars door zulke figuren heen.

Drang tot opvoeden

Andere vrouwen hebben juist iets teveel zelfvertrouwen. Ze zien hun bad boy als een project en geloven er rotsvast in dat zij degenen zijn die hem kunnen veranderen. Hoe overspelig, onverantwoord of agressief de man in kwestie ook is, zij zullen er uiteindelijk een voorbeeldige partner van kneden.

Psychologen stellen dat het altijd de zorgzaamste vrouwen zijn die vallen voor notoire verslaafden, vreemdgangers of nietsnutten. Deze vrouwen willen altijd het beste in anderen zien en zijn ervan overtuigd dat iedereen ten goede kan veranderen. Helaas zijn dit soort mannen meestal behept met een onverbeterlijke vrijheidsdrang. Als ze zouden veranderen voor een vrouw, zou dat betekenen dat ze zich aan haar zouden onderwerpen. En dat zullen ze nooit doen.

Patronen herhalen

Filosoof Alain de Botton wijst er in zijn klassieker On Love op dat mensen geneigd zijn ongezonde patronen te herhalen. Wanneer vrouwen kiezen voor een man die overduidelijk slecht voor hen is, kiezen ze voor ‘de pijn die ze herkennen’. Sommige vrouwen zijn bijvoorbeeld opgegroeid in dysfunctionele gezinnen, waar moeder regelmatig klappen kreeg of bedrogen werd door vader.

In hun volwassen leven zoeken ze dan naar bevestiging van die patronen, want die voelen op een bizarre manier vertrouwd en herkenbaar. Ze hebben geleerd om de liefde te associëren met ongezonde en schadelijke patronen en alles wat daarvan afwijkt, komt bedreigend over. Als ze een man tegenkomen die warm, open en betrouwbaar is, schrikken ze daar juist van. Hun vader liet hen in de steek toen ze klein waren, dus gaan ze op zoek naar mannen die ook emotioneel afwezig zijn.

Als ze een man tegenkomen die warm, open en betrouwbaar is, schrikken ze daar juist van.

Deze vrouwen zijn zich er meestal niet van bewust dat ze patronen uit hun verleden herhalen en nieuwe mensen in oude rollen plaatsen. Maar het heeft wel veel effect op hun liefdesgeluk in hun volwassen leven. Het is dan ook opvallend hoe vaak ze het patroon van dergelijke relaties kunnen repeteren. Uit de handen van de ene bad boy vluchten ze linea recta in de armen van de andere foute vent. De omgeving kan proberen te waarschuwen, te beïnvloeden, te praten als Brugman, maar het heeft geen zin.

foute mannen

Er is hoop voor de foutemannenlover!

Zolang deze vrouwen de ongezonde patronen uit hun verleden niet onder ogen durven zien, blijven ze verslaafd aan relaties met foute mannen. Want een verslaving mag je het op den duur wel noemen. Als een magneet worden ze tot die onvermijdelijke treinramp van een vent aangetrokken en laten ze zich meezuigen in alle twijfel, verdriet en drama die erbij horen.

Als een magneet worden ze tot die onvermijdelijke treinramp van een vent aangetrokken.

Omdat een relatie met een foute kerel vaak extreme hoogte- en dieptepunten kent, wordt de verslaving nog een tikkeltje erger aangewakkerd. Ze raken gehecht aan de spanning en de opwinding en voelen zich in de zevende hemel wanneer ze de aandacht krijgen waar ze naar hunkeren. Om vervolgens metersdiep te tuimelen wanneer de man in kwestie besluit zich terug te trekken. De aarde splijt en ze zakken weg in een negatieve spiraal van twijfel en veroveringsdrang, zich wanhopig vastklampend aan de valse hoop dat hij zal veranderen en ooit volledig voor ze zal kiezen.

Settelen in een gezonde relatie

Herken je hier iets van? Ben jij ook een makkelijke prooi voor foute mannen? En heb je ook wel eens rondgedoold in een dysfunctionele relatie waar je doodongelukkig van werd maar waar je je ook niet van los kon weken? Waarschijnlijk heb je al duizenden keren gehoord dat je meer van jezelf moet gaan houden en dat je jezelf het beste moet gunnen. En dat je nu echt eens voor die aardige vent moet kiezen in plaats van voor die narcistische kwabbejak met zijn gladde praatjes.

Een psycholoog kan je helpen ongezonde patronen te herkennen en aan te pakken. Zodat je eindelijk de rust vindt om te settelen in een gezonde relatie met een leuke, oprechte kerel.

Maar patronen verander je niet zomaar. Zoek daarom hulp als je voelt dat jouw liefdeskeuzes je levensgeluk in de weg staan. Als je merkt dat je keer op keer voor onbereikbare alfamannetjes valt die je slecht behandelen en ongelukkig maken. Een psycholoog kan je helpen ongezonde patronen te herkennen en aan te pakken. Zodat je eindelijk de rust vindt om te settelen in een gezonde relatie met een leuke, oprechte en doodgewone kerel. Zo’n type ruwe bolster, blanke pit die je helpt met het nest in plaats van eentje die er om de haverklap vandoor gaat op zijn motor en jou vertwijfeld achterlaat.

Want jawel, er zijn meer dan voldoende ruige mannen met houthakkershemden en stoppelbaarden die níet de behoefte voelen om jou te playen. Serieus waar!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?