Geen seks meer na eerste baby. Fabel of feit?

Seks na bevalling

Veel vrouwen – en hun partners – maken zich er druk om: wat als we straks geen seks meer hebben na de geboorte van onze eerste baby? Niet zo gek: je maakt voor het eerst een bevalling en het ouderschap mee en kunt onzeker zijn over de veranderingen in jullie leven. Je lichaam moet herstellen, jullie slapen slecht en zo is er nog veel meer. Daarom vragen we ons af: geen seks meer na de eerste baby; is dat een feit of fabel?

Jouw lichaam is sterk

In jouw lichaam heeft zich iets heel bijzonders voltrokken: in negen maanden heeft het een prachtig kindje gemaakt. Je hebt het voelen bewegen in je buik, terwijl jouw lichaam zich heeft voorbereid op de bevalling. Vervolgens heb jij deze bevalling doorstaan en voedt jij je kindje elke paar uur. Als je het zo leest, dan besef jij je weer even hoe bijzonder dit is. Een zwangerschap en bevalling zijn een behoorlijke belasting voor je lijf. Het is dan ook niet zo gek dat je fysiek én mentaal moet herstellen.

Je bent overigens niet de enige. Uit onderzoek van Barret uit 2000 blijkt dat 83% van de nieuwe ouders seksuele problemen ervaart in de eerste drie maanden na de bevalling. Na zes maanden was dit 64% en na een half jaar had 11% van de ondervraagde stellen nog geen geslachtsgemeenschap.

Seks na de bevalling: de eerste zes weken liever niet

Gynaecologen adviseren om de eerste zes weken na de geboorte van je baby geen seks te hebben. Jouw lichaam is zich aan het herstellen: je vagina en baarmoeder hebben heel wat doorstaan. Na zes weken is de wond van de placenta genezen en heb jij dus minder kans op infecties. Het kan zijn dat je bent ingeknipt of ingescheurd en vervolgens gehecht. Hierdoor is het goed mogelijk dat jouw lichaam langer de tijd nodig heeft om te genezen. Ook als jij bent bevallen door middel van een keizersnede heeft je lichaam de tijd nodig om te herstellen. Het is namelijk één van de zwaarste buikoperaties.

Lees ook: De eerste keer seks na de bevalling

Welkom baby (en gebroken nachten)

Jullie leven verandert enorm na de komst van een eerste kindje. Eén van de grootste aanpassingen zijn de gebroken nachten. Waar je eerst elke nacht lekker door kon slapen, komt je kindje nu elke paar uur om te drinken. Dat heeft een enorme impact op je nachtrust. Pasgeboren baby’s drinken meerdere keren per nacht. Geef jij flesvoeding? Dan kan papa in elk geval helpen, maar bij borstvoeding ben jij degene die elke paar uur je kindje voedt. Door de vermoeidheid duik jij waarschijnlijk vroeger je bed in en wil je alleen maar slapen. Het is dus niet zo gek dat jij dan even geen zin hebt in seks.

Je lichaam moet ontzwangeren

Als jij bent bevallen, dan gaat jouw lichaam bovendien ontzwangeren. Dit duurt zo’n negen maanden! Tijdens het ontzwangeren gaat jouw baarmoeder samentrekken en worden er hormonen actief die de melkproductie stimuleren. Tijdelijk wordt jouw hormoonspiegel nog lager dan hij was voor je zwangerschap. Door deze verschillen in de hormoonproductie kun je onder andere last hebben van vermoeidheid, hoofdpijn en somberheid. Als de gevoelens niet overgaan, kan het zelfs lijden tot een postnatale depressie. Overigens zijn het niet alleen de nieuwe mama’s die hierdoor geen zin hebben: ook nieuwe vaders kunnen last krijgen van een postnatale depressie. Door de hormoonschommelingen kan het zijn dat jij tijdelijk geen zin in seks meer hebt na eerste baby.

Je lichaam is veranderd

Naast alle veranderingen in je lijf, is jouw lichaam ook aan de buitenkant veranderd. Veel vrouwen voelen zich hier onzeker over. De huid van je buik is minder strak en krijgt niet direct na de bevallen zijn oude vorm terug. Waarschijnlijk heb je bovendien tijgerstrepen gekregen door de zwangerschap. En dan nog je borsten: die zijn super vol én gevoelig, of je nu wel of geen borstvoeding geeft. En ze kunnen nog melk lekken ook als je opgewonden bent.

Geen seks meer na eerste baby?

Als je al het bovenstaande leest, dan ben jij misschien bang dat je nooit meer seks zult hebben. Gelukkig is daar over het algemeen geen sprake van. De meeste vrouwen krijgen vanzelf hun libido terug. Bij sommigen is dat al na enkele weken na de bevalling en bij anderen pas na een jaar. Hoe gaan jullie daar samen op een goede manier mee om?

Heb begrip voor elkaar

De kans is groot dat de man eerder behoefte heeft aan seks dan de vrouw. “Het ergste wat een man kan doen, is zijn vrouw een schuldgevoel geven, omdat zij nog niet klaar is voor seks,” zegt Sex with Emily-host Emily Hope Morse. “Vrouwen hebben behoefte aan support en willen zich sexy voelen. Als een man daar geen aandacht voor heeft, dan is dat zwaar voor jullie allebei.” De vrouw moet zich niet gepusht voelen om seks te hebben: hierdoor wordt het geen fijne ervaring. Besef je dat het voor beiden spannend is: hoe zal het voelen? Heb je pijn? Kunnen jullie nog genieten zoals ‘vroeger’? Door over jullie angsten en verlangens te praten kweek je begrip voor elkaar.

Alternatieven voor penetratie

Wil jij liever nog geen seks, maar je man wel? Er zijn – naast penetratie – heel veel andere manieren om intiem met elkaar te zijn! Probeer bijvoorbeeld eens of samen masturberen wel prettig aanvoelt. Als je zelf helemaal geen behoefte hebt aan aanrakingen, dan kun jij hem ook aftrekken of pijpen. Ook andere aanrakingen, zoals een massage of gewoon knuffelen, kunnen er voor zorgen dat jullie in elk geval je behoefte aan huidhonger bevredigen. En wellicht zorgt een massage ervoor dat jij meer in de stemming komt dan je van te voren had verwacht. Ook seksspeeltjes kunnen een uitkomst bieden.

Borsten: van seksueel lichaamsdeel naar manier om te voeden

Ook de borsten van pas bevallen vrouwen zijn een gevoelig punt: letterlijk en figuurlijk. “Veel vrouwen die borstvoeding geven hebben er moeite mee om hun borsten – waarmee ze hun baby voeden – even later als iets seksueels te zien,” zegt Michelle Collins van de Vanderbilt University School of Nursing. “Borstvoeding zorgt voor allerlei onzekerheden, problemen met controle en excuses om niet intiem te hoeven zijn met de partner,” zegt Anne Semans, co-auteur van het boek Sexy Mamas. Bovendien zorgen alle hormonen ervoor dat de vagina minder vochtig wordt. Dit komt door de afname van het hormoon oestrogeen. Het kan seks pijnlijk maken, zelfs als je helemaal bent genezen. Gelukkig is er ook een makkelijke oplossing hiervoor: het gebruik van glijmiddel.

Toch is hierdoor je seksleven niet opeens voorbij. Bespreek met jouw partner hoe jij je voelt over je borsten: wel aanraken of liever nog even niet? Doen ze pijn door het voeden? Of maakt het idee dat je moedermelk kunt lekker je onzeker? Dan is het beter dat je partner ze voorlopig even links laat liggen.

Heb vertrouwen in je lichaam

Je lichaam heeft iets heel bijzonders gepresteerd. Heb er dan óók vertrouwen in dat je libido vanzelf terugkomt. De kans is groot dat jij na enkele weken of maanden weer zin hebt in seks. Of dat jij het belangrijk genoeg vindt om er zin in te maken.

Zoek hulp

Mocht vrijen pijn blijven doen na de bevalling of lukt het je niet om zin te krijgen in seks? Dan kun je overwegen om hulp te zoeken. Bij pijn kun jij een afspraak maken met je huisarts of gynaecoloog. Heb je voor jouw gevoel meer baat bij een gesprek met iemand die gespecialiseerd is in seksualiteit, omdat je helemaal geen behoefte meer hebt aan seks en daar graag hulp bij wilt? Dan kun je bijvoorbeeld een gesprek aangaan met een seksuoloog of relatietherapeut. Schaam je niet voor je gevoelens, maar wees trots op het feit dat jij aan jezelf wilt werken.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?