Goede seks begint met een gezonde mindset

seks mindset

Zoek niet te ver naar hét geheim van goede seks. Dat zit namelijk tussen je oren. Zeker voor vrouwen is de juiste mindset de sleutel tot een bevredigend seksleven. Want of je zin hebt in seks, wordt vooral bepaald door de gedachten en gevoelens die op het moment suprême door je heen razen. In dit artikel zetten we de schijnwerpers op een paar van de meest voorkomende ‘seksblokkades’. En we vertellen je precies hoe je die seks-saboterende stemmen in je hoofd pareert.

Seks en emotie

Je zou denken dat lust en opwinding inwisselbare termen zijn, maar dat zijn het niet. Lust is feitelijk een voorstadium van opwinding. Het is die kriebel in je lijf, de gedachte aan je partner of die vreemdeling en het opborrelende gevoel dat je hem of haar wil bespringen. Als je opgewonden bent, betekent dit dat je lichaam er ook klaar voor is. Je pupillen verwijden zich, je tepels worden stijf, je hart slaat een beetje op hol en je vagina wordt vochtig.

Sexy lingerie, sensuele muziek of een erotisch seksspeeltje kunnen je uiteraard in the mood brengen. Maar ze helpen alleen als je de juiste mindset hebt. Vooral voor vrouwen betekent seks vaak meer dan een puur fysieke daad. Er zit een emotionele lading achter, die gevoed wordt door gevoelens uit het verleden of van het moment zelf.

Ben je onzeker over je lichaam? Twijfel je aan de liefde van je partner? Heb je door nare seksuele ervaringen angst voor intimiteit? Dan is er geen hulpmiddel dat je vanuit het niets ready to go maakt. Maar ook als je niet twijfelt of onzeker bent, heb je meestal meer nodig om in de stemming te raken. Voor geweldige seks heb je een gezonde seksuele mindset nodig.

Onbewuste blokkades

Die mindset komt niet altijd vanzelf. Soms ben je je er zelfs niet eens van bewust dat je allerlei remmingen en blokkades rondom seks hebt opgeworpen. Het is niet altijd makkelijk om toe te geven dat je twijfels hebt over jezelf of over je partner. Of dat er dingen zijn gebeurd die je liever zou vergeten.

Veel vrouwen die worstelen met twijfels of vervelende ervaringen spannen dan ook onbewust hun bekkenbodemspieren aan, wat seks pijnlijk en lastig maakt. Ook een terugkerende candida-infectie kan ervoor zorgen dat je bang wordt voor pijn en dat je je vagina onbewust aanspant en afsluit voor ‘indringers’. Verzwakte bekkenbodemspieren of vaginale droogte zijn andere boosdoeners bij een onwillige yoni.

Zelf aan een positieve mindset gaan sleutelen, is dan niet voldoende. Zoek hulp bij je huisarts, die je eventueel kan doorverwijzen naar een seksuoloog of fysiotherapeut.

Seksblokkades doorbreken

Het goede nieuws? Dat je aan je andere seksblokkades wél zelf kunt werken. In haar podcast ‘Unf*ck your brain’ doet feminist en lifecoach Kara Loewentheil uit de doeken hoe je remmingen wegwerkt en nieuwe denkpatroon aanleert om je seksleven een flinke boost te geven. We zetten een paar van de meest voorkomende seksblokkades, plus de bijbehorende counter thoughts, voor je op een rijtje!

Naakt? Eng!

Veel vrouwen zijn bang dat ze er in bed niet aantrekkelijk genoeg uitzien en maken zich druk om putten in de dijen en vetrolletjes op de buik. Bij sommige vrouwen gaat die onzekerheid zo ver dat ze zich niet meer kunnen ontspannen en alleen willen vrijen met het licht uit of een topje aan. Voor deze vrouwen is seks geen ontladende exercitie van twee samensmeltende lijven meer, waarin ze zichzelf totaal kunnen vergeten. Ze zijn zich continu bewust van hun lichaam en de zogenaamd gênante positie waarin het zich bevindt.

Een paar counter thoughts:
• Je partner weet echt wel hoe jij er in je blootje uitziet.
• Je partner is er nog steeds en wil nog steeds graag met je vrijen.
• Nieuwe partner? Waarschijnlijk heeft hij of zij zich wel een voorstelling van je naakte lichaam gemaakt.
• En als je er met je plunje aan mollig uitziet, zal hij of zij echt niet verwachten dat je er zonder kleren opeens superslank bij ligt.
• Slank zijn is geen heilige graal: er zijn genoeg mannen en vrouwen die zich juist tot vollere lichamen voelen aangetrokken.

Tip: praat met je partner over je onzekerheden om de intimiteit tussen jullie te versterken. Waarschijnlijk word je nog gerustgesteld ook. Neem dit dan ook aan en blijf niet zwelgen in je onzekere gevoelens.

Je hebt geen zin in seks

Waarschijnlijk herkenbaar voor velen: je hebt geen zin in seks, maar geeft toe voor je partner. Maar als je seks ziet als een opgave, of als iets waarvoor je te vermoeid bent door stress en drukte, kom je nooit in de stemming. En als je aan seks toegeeft omdat je je anders schuldig voelt, wordt het nooit een feestje om van te genieten. Je hoeft niet met je partner naar bed om hem of haar te plezieren, dat is niet jouw taak. Voel je dus niet opgelaten als je een keer geen zin hebt en durf ‘nee’ te zeggen. Juist door dicht bij jezelf te blijven, en seks of geen seks luchtiger op te pakken, sta je er meer voor open.

Enkele nieuwe inzichten:
• Wil je af van je schuldgevoel? Bedenk dan dat het prima is om geen seks te willen en dat het prima is als je partner daardoor teleurgesteld is. Dat kan gebeuren.
• Wil je jezelf motiveren? Bedenk dan dat seks soms net als sporten is. In het begin heb je geen zin, achteraf ben je blij dat je het hebt gedaan.
• Wil je jezelf aantrekkelijker voelen? Denk dan terug aan een situatie waarin je jezelf écht sexy voelde. Wat deed je, waar was je en hoe dacht je over jezelf? Transporteer die herinnering naar het hier en nu.

Lees ook: deze medicijnen verstoren je seksleven

Je durft niet te praten over seks

Vertellen wat je leuk en lekker vindt in bed is niet altijd eenvoudig. Vaak heb je een stemmetje in je hoofd dat bang is dat je partner je fantasieën raar zal vinden of af zal wijzen. Het is ook nogal wat om jezelf zo kwetsbaar op te stellen. Toch kan het je heel wat opleveren. Als je maar durft.

Mindset tips om jezelf op te peppen:
• Als ik mijn partner vertel wat ik lekker vind, verstevigt en verdiept dat onze band.
• Ons seksleven kan er alleen maar beter van worden als we er allebei van genieten.
• Als ik mezelf kwetsbaar opstel, word ik waarschijnlijk beloond met een fantastische sekservaring.

Uiteraard kost het tijd voordat zo’n nieuw denkpatroon je oude denkpatronen volledig heeft verdrongen. Maar het is de moeite waard als je echt wilt investeren in een eerlijker, intiemer en dieper seksleven.

Sexy oefeningen om lust op te wekken!

Als goede seks met de juiste mindset begint, moeten er ook oefeningen zijn om die lustgevoelens samen op te wekken. En jawel, we hebben er een paar gevonden. Komen ze:

1. Ga tegenover elkaar zitten en houd elkaars handen vast. Kijk elkaar diep in de ogen en denk allebei aan de laatste keer dat jullie mindblowing seks hadden. Praat niet, maar laat je ogen spreken. Geloof ons: al snel gaan jullie lichamen op jullie herinneringen reageren en moeten jullie moeite doen om elkaar niet te bespringen. Probeer dat moment zo lang mogelijk uit te stellen, zodat de ontlading extra intens is als jullie elkaar eindelijk de kleren van het lijf mogen scheuren.

2. Seks is fijn, maar routine en sleur zijn dat niet. Helaas ontwikkelen de meeste stellen door de jaren heen voorspelbare seksroutes. Je kent elkaars lichamen door en door en doet nog maar weinig moeite om elkaar te verrassen. Die routine kan ertoe leiden dat je geen zin meer hebt en seks steeds meer uit de weg gaat. De sleur doorbreken? Stop ’s ochtends onverwachts een briefje in zijn of haar zak met jouw seksuele fantasie erop. Zorg ervoor dat je die avond allebei vrij bent en laat het lange verlangen beginnen. Het vooruitzicht van de seksuele ontlading zorgt er gegarandeerd voor dat je de hele dag een beetje opgewonden bent.

3. Praat niet met elkaar, maar streel elkaar om de beurt over het lichaam. Het gaat er niet om dat je opgewonden wordt, het gaat erom dat je leert luisteren naar je lijf. Welke aanrakingen voel je, wat voel je daarbij en wat vind je prettig of onprettig? Streel niet alleen met je vingers, maar gebruik ook je hand, arm, lippen of tong. Als je allebei aan de beurt bent geweest, praat je samen over je ontdekkingen. Deze streeloefening wordt al jarenlang gebruikt door seksuologen en helpt je dichter bij je gevoel te komen en negatieve seksuele blokkades los te laten.

Lees ook: Een intieme connectie leggen door partneryoga

Durf los te laten

Wanneer we het hebben over seksblokkades, zou je kunnen denken dat je die eerst uit de weg moet ruimen voordat je het bed induikt. En dat is ook zo, meestal. Maar als je niet geplaagd wordt door complexe remmingen, kun je af en toe best eens proberen om niet meteen ‘nee’ te zeggen als je geen zin hebt. Zet je gedachten uit, laat je partner je lichaam strelen en kijk of je lijf langzaam opgewonden wordt van de aanrakingen. Dikke kans dat je alsnog zin krijgt.

Voel je dat je na een paar minuten nog steeds wil gaan slapen? Dan ga je slapen. Seks moet geen ‘moetje’ worden, dat is de snelste manier om alle lol eruit te persen. Bovendien zorgt het ervoor dat jij en je partner verder van elkaar af komen te staan. Maar als het emotioneel wel snor zit tussen jullie, staat niets je in de weg om die negatieve spiraal in je hoofd gewoon een keertje het zwijgen op te leggen. Seks is tenslotte ook een kwestie van durven loslaten. En jezelf overgeven aan het moment én de ander.

Lees ook: wat gebeurt er met je lichaam tijdens de seks?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?